Krigen i Ukraine

Ukraine slår hårdt ned på korruption før vigtigt møde om EU-optagelse

Det er afgørende for præsident Zelenskyj at få ryddet op i den omfattende korruption i landet, hvis han vil se Ukraine optaget i EU.

Myndighederne i Ukraine udførte onsdag en bølge af razziaer på tværs af landet i forbindelse med indsatsen mod korruption.

Det gik blandt udover den ukrainske milliardær Ihor Kolomoisky, som med sit medieimperium tidligere har støttet Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyjs, politiske karriere.

Det skriver BBC.

Også lederen af Kyivs skattemyndighed blev ransaget. Hun er nu anklaget for bedrageri med flere millioner kroner.

- I dag er en frugtbar dag for vores land i kampen mod dem, som prøver at svække Ukraine. Vi tillader ikke, at nogen vil svække vores stat. Jeg takker alle lovhåndhævere, som i dag har vist lovens og statens magt, lød det onsdag aften fra den ukrainske præsident.

Vigtigt EU-møde

Det er afgørende for præsident Zelenskyj at få ryddet op i den omfattende korruption i landet, hvis han vil se Ukraine optaget i EU.

Fredag er Zelenskyj vært for et EU-møde, hvor netop Ukraines mulige optagelse er på dagsordenen.

Så sent som i sidste uge måtte en række højtstående ukrainske politikere trække sig fra deres poster på grund af korruptionsanklager.

Det gjaldt blandt andet præsident Zelenskyjs vicestabschef, som uden at angive årsagen bad om at blive fritstillet. Det samme gjorde den ukrainske viceforsvarsminister i et forsøg på at opretholde tilliden til Forsvarsministeriet efter en sag om bestikkelse.

Indsatsen hjælper

Selvom ingen af de involverede i ovenstående sager endnu er dømt for korruption, tegner det alligevel et billede af, at Ukraine prøver at få bugt med fænomenet.

Det mener den danske diplomat Allan Pagh Kristensen, som står i spidsen for EU's antikorruptionsenhed i Ukraine, EUACI.

- Mange ansatte i de ukrainske myndigheder for antikorruption er enten flygtet eller kommet i hæren. Men de, der er tilbage, er mere motiverede end nogensinde før for at løse det her problem, sagde den danske diplomat i sidste uge til TV 2.

- Det fungerer, og vi ser, at de behandlede endnu flere sager i 2022 end i 2021, på trods af krigen.

Der er hårdt brug for en dedikeret indsats, hvis Ukraine vil den genstridige korruption til livs. Landet er nemlig nummer 122 ud af 180 på listen over verdens mindst korrupte lande.