Putin vil have stoppet beskydning af russisk territorium – tusindvis er drevet på flugt

Ruslands præsident har samtidig afskaffet tidsgrænser for terrortrusselsniveau i grænseregionerne og beordret øget kontrol af køretøjer.

Ruslands krig har i Ukraine kostet titusindvis af civile livet, sendt millioner på flugt og forårsaget enorme ødelæggelser.

Men også på den russiske side af grænsen kan konsekvenserne mærkes – om end på en noget mindre skala.

Særligt grænseregionerne, der ligger inden for rækkevidde af det ukrainske militærs beskydning, er udsat.

Det redegjorde den russiske vicepremierminister, Marat Khusnullin, for under et møde med præsident Vladimir Putin onsdag.

- I øjeblikket står vi i Belgorod-, Kursk- og Brjansk-regionerne over for en situation, hvor genbosættelse af borgere er påkrævet på grund af en direkte trussel mod deres liv, sagde han ifølge det russiske nyhedsbureau TASS.

Ifølge Khusnullin har den vanskeligste situation udviklet sig i Belgorod-regionen.

Her har tusindvis af borgere som følge af krigen måttet forlade deres hjem. De kommer fra områder, der samlet svarer til et areal på 108.000 kvadratkilometer.

- Det samlede behov for indbyggerne i regionen for at løse dette problem anslås til 9,4 milliarder rubler (godt 900 millioner kroner, red). Der er forberedt steder, hvor folk kan tage hen. Alt dette er blevet forsynet med den nødvendige teknik- og transportinfrastruktur, forklarede vicepremierministeren.

Putin vil have beskydning stoppet

På mødet mindede Vladimir Putin om, at han i sidste uge mødtes med guvernøren i Belgorod-regionen.

Ifølge Putin blev der i den forbindelse givet "specifikke instruktioner" om situationen i regionen, om bistand til borgerne samt om "en række andre områder."

- Selvfølgelig er den prioriterede opgave at eliminere selve muligheden for beskydning, men det er militærets opgave, fastslog Putin.

Mødet fandt sted, to dage efter at den russiske præsident mandag underskrev et dekret, der afskaffer tidsgrænser for indførelse af terrortrusselsniveau i grænseregionerne.

Tidligere kunne trusselsniveauet fastsættes for en periode på højst 15 dage, hvorefter det skulle forlænges.

Det forhøjede trusselsniveau har siden foråret 2022 været indført i grænseregionerne Belgorod, Kursk og Brjansk, i nogle områder af regionerne Voronezj og Krasnodar samt på den besatte Krim-halvø.

Samtidig har Putin beordret øget inspektion og kontrol med ​​køretøjer, der bevæger sig på tværs af grænsen til Rusland. Køretøjerne bliver eftersøgt for våben og sprængstoffer, skriver avisen Kommersant.

Tusindvis af russere på flugt

Siden Rusland indledte sin invasion 24. februar 2022, har der været adskillige meldinger om utryghed på den russiske side af grænsen.

Belgorod er ved flere lejligheder blevet ramt af eksplosioner, som både har medført døde og tilskadekomne.

Mindst 25 personer har mistet livet, og 100 er blevet såret, rapporterer The Moscow Times.

På onsdagens møde blev Putin informeret om, at mindst 2883 boliger er blevet ødelagt i Belgorod-regionen. Det omfatter 1010 lejligheder fordelt på 96 ejendomme samt 1873 huse. Det skriver det russiske nyhedsbureau Interfax.

Ifølge regionens guvernør, Vjatjeslav Gladkov, der også deltog på mødet, er omkring 6500 borgere fra grænselandsbyer blevet genbosat og er i dag at betragte som flygtninge.

- Vi er klar til at løse opgaverne med at kompensere for skaderne, sagde Gladkov.

Milliard-ødelæggelser i Ukraine

Belgorod-regionen har allerede brugt mere end 60 millioner kroner på genopretning, men der er behov for flere penge.

Samme melding kommer fra guvernøren for Kursk-regionen, Roman Starovojt, der siger, at udgifter til reparationer efter beskydning foreløbigt er løbet op i mere end 15 millioner kroner.

Ifølge guvernøren er der blevet udbedret skader på 23 lejlighedskomplekser, 379 huse, to butikker samt fem sociale og kulturelle faciliteter.

Vicepremierminister Khusnullin forklarede Putin, at forarbejdet var gjort, og at der nu kun manglede præsidentens godkendelse til at afsætte de 900 millioner kroner.

- Hvis du godkender det, kan vi bogstaveligt talt acceptere og tildele penge i morgen, sagde Khusnullin.

Foruden civile ødelæggelser er også flere russiske militærbaser i grænseregioner blevet udsat for angreb.

På den anden side af grænsen siger Ukraine, at de foreløbige omkostninger for Ruslands krig løber op i mere end 4700 milliarder kroner.