Krigen i Ukraine

Leopard 1 kan være fremragende i Ukraine, men den har én svaghed

Den danske regering har vist interesse for 99 gamle danske Leopard 1-kampvogne, der måske kan sendes til Ukraine. Det oplyser tysk militærvirksomhed.

Artiklen er opdateret, efter det er kommet frem, at Danmark sammen med Holland og Tyskland vil renovere og sende Leopard 1-kampvogne til Ukraine.

En Leopard 1-kampvogn kører godt og skyder godt. Men den er ikke pansret særlig godt.

Sådan lyder den korte opsummering fra flere militæreksperter, der alle taler varmt om den ældre kampvognsmodel Leopard 1, der blev udfaset af det danske forsvar i midten af 00'erne.

- Den er ikke lige så god som Leopard 2’eren, men det er stadigvæk en glimrende kampvogn, siger Mikkel Storm Jensen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Leopard 1-kampvognen er kommet i fokus, fordi den tyske militærvirksomhed Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) har oplyst, at den danske regering viser interesse for 99 Leopard 1-kampvogne, der står opmagasineret hos FFG syd for grænsen.

Kampvognene har været danske, men for omkring ti år siden blev de solgt til militærvirksomheden, der uden held har forsøgt at videresælge dem.

- For at få dem kampklar skal der investeres i dem. Det er det, der er overvejelser om lige nu, fortæller salgsdirektør ved FFG, Thorsten Peter, til TV 2.

TV 2 har talt med tre militæreksperter, der alle mener, at de gamle tyskproducerede Leopard 1-kampvogne vil kunne gøre en reel forskel for Ukraine i kampen mod de russiske invasionstropper.

Et "substantielt bidrag"

Hvis Danmark ender med at sende en bataljon af Leopard 1-kampvogne til Ukraine – svarende til 40-50 stykker – så vil det være et "betydeligt bidrag". Og hvis vi kan sende dobbelt så mange, er det "virkelig et substantielt bidrag".

Det mener Carsten Rasmussen, der er pensioneret brigadegeneral og selv har arbejdet ti år med netop Leopard 1-kampvogne fra 1984-94. Han kalder Leopard 1 for "en fantastisk kampvogn".

Det var den kampvogn, der smadrede serberne ved Operation Bøllebank

Mikkel Storm Jensen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet

Den tyske virksomhed FGG vurderer selv, at den kan gøre 20 af kampvognene kampklar inden for tre måneder, og at 40 kan blive kampklar inden for et halvt år.

- En Leopard 1’er vil have det svært, hvis den er oppe imod en helt moderne russisk kampvogn. Men hvis den kommer op imod noget af det halvgamle lort, som hovedsageligt kører rundt i Ukraine, så er det en fremragende kampvogn, siger militæranalytiker Mikkel Storm Jensen.

Han har også kørt Leopard 1 ved Forsvaret i ti år og været udsendt til Balkan med kampvognen i 90'erne.

Leoparden spillede hovedrolle i historisk militæroperation

Netop på Balkan spillede kampvognen en særlig rolle ved den såkaldte Operation Bøllebank i 1994. Ved operationen blev syv danske Leopard 1-kampvogne sat ind for at redde svenske FN-soldater fra serbisk beskydning. Noget, der blev bemærket i verdenspressen.

- Det var den kampvogn, der smadrede serberne ved Operation Bøllebank, siger Mikkel Storm Jensen.

Den kan altså ikke tåle tæsk

Lars R. Møller, pensioneret oberst

Den pensionerede oberst Lars R. Møller ledte operationen. Han fortæller, at danske og svenske soldater slap fra operationen med livet i behold, blandt andet fordi soldaterne udnyttede Leopard 1-kampvognens evne til skyde langt.

- Kampvognen kan nogle ting, som ukrainerne godt kan bruge. Den kan lave det, der hedder halvskjult skydning på lang afstand. Det var faktisk det, vi gjorde under Operation Bøllebank. Vi skød på længere afstand, end man egentlig burde kunne, siger Lars R. Møller.

Med en Leopard 1-kampvogn vil ukrainerne kunne stå på fire kilometers afstand og ramme russiske mål, fortæller den pensionerede oberst. Og Leopard 1-kampvognenes ammunition vil kunne gøre betydelig skade på russiske kampvogne.

Mikkel Storm Jensen fremhæver også kampvognens træfsikkerhed på store afstande.

- Sidste gang, jeg sad i tårnet på en Leopard 1 tilbage i 2005, der kørte vi 40 kilometer i timen igennem terrænet på en øvelse, mens jeg skød og ramte et mål på tre kilometers afstand i mørke og usigtbart vejr ved første skud, fortæller han og tilføjer:

- Så selvom det er et lidt ældre system, så er det bestemt ikke dårligt.

- Den kan ikke tåle tæsk

Det er mere præcist modellen Leopard 1A5, som står opmagasineret ved FFG i Tyskland – og som er blevet brugt i det danske forsvar og på Balkan.

Kampvognen kan køre hurtigt – op til 65 kilometer i timen ifølge Pansermuseet – og den bevæger sig godt i terrænet på bælter, fortæller eksperterne. Den er også knap ti tons lettere end den nyere Leopard 2 i kampklar vægt.

Til gengæld har Leopard 1A5 et tyndere panser end nyere kampvogne.

- Den kan altså ikke tåle tæsk. Det kan den ikke, fastslår Lars R. Møller.

- Men den er betydeligt bedre end noget af det skrammel, som russerne har indsat såsom T-62. Så det giver mening at sende dem til Ukraine, hvis de kan blive kampklar, og vi har ammunition til dem, tilføjer han.

Ifølge Mikkel Storm Jensen er pansret den største forskel mellem Leopard 1 og Leopard 2. Pansret på en Leopard 1 er "meget dårligt", fortæller han.

Leopard 1 er til gengæld nem at have med at gøre for mekanikere, da den er opbygget logisk og nem at vedligeholde. Den er også nem at køre, lyder det fra militæreksperterne.

Danmark fik de første Leopard 1-kampvogne leveret fra Tyskland i 1976. De første var af typen Leopard 1A3. Siden kom flere til, og i 1993 blev alle Danmarks 230 Leopard-kampvogne opgraderet til typen Leopard 1A5.

I 2005 blev de 230 kampvogne udfaset og erstattet af 57 nye Leopard 2-kampvogne.