Ukrainsk toprådgiver: Putin er på vej til at eskalere krigen voldsomt

Der er risiko for, at Rusland i løbet af kort tid vil angribe Ukraine fra nord, syd og øst, siger formanden for Ukraines nationale sikkerhedsråd.

Efter nogle måneder, hvor frontlinjen i Ukraine ikke har bevæget sig ret meget, er der nu risiko for, at Rusland er på vej til at invadere nordfra igen, samt gå i offensiven mod øst og syd.

Det siger Oleksij Danilov, der er formand for Ukraines Nationale Sikkerheds- og Forsvarsråd, til den britiske tv-kanal Sky News.

- Rusland forbereder sig på en maksimal eskalering, siger Oleksij Danilov til den britiske tv-kanal og tilføjer:

- De samler alt, hvad de har. De laver øvelser, og de træner.

Ifølge Oleksij Danilov er det ikke umuligt, at Ruslands præsident Vladimir Putin ønsker at iværksætte en ny offensiv lige omkring årsdagen for invasionen 24. februar.

- Vi forstår, at alt er på bordet. Jeg kan sige, at vi ikke udelukker noget scenarie i de næste to til tre uger, siger han til Sky News.

Friske soldater står klar

Oleksij Danilov, der rådgiver Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj, siger, at han forventer et angreb fra et stort antal af de soldater, Rusland mobiliserede i efteråret.

Dengang blev mindst 320.000 russiske mænd tvangsudskrevet til militærtjeneste, og ifølge ukrainske efterretninger har kun cirka halvdelen af dem været ved fronten.

Anden halvdel af de mobiliserede mænd har formentlig modtaget noget bedre træning end den første, hvor de mobiliserede mænd ofte blev sendt direkte til fronten uden uddannelse og med mangelfuldt udstyr.

Ifølge den ukrainske rådgiver bliver de kommende måneder formentlig meget vanskelige for Ukraines militær.

- Vi er selvfølgelig allerede gået igennem en lang svær periode, men jeg er sikker på, at hovedkampen ligger forude, og at den kommer i år inden for to til tre måneder. De måneder vil blive afgørende for krigen, siger han.

Flere tegn på en offensiv

Den ukrainske frygt for en ny russisk storoffensiv er ikke ny.

I december måned sagde Ukraines forsvarschef Valerij Zaluzjnyj til The Economist, at der var udsigt til en russisk forårsoffensiv.

- Russerne forbereder omkring 200.000 friske soldater. Jeg er ikke i tvivl om, at de vil gøre et nyt forsøg mod Kyiv, sagde han dengang.

Hos tænketanken Institute for the Study of War, ISW, der følger krigens udvikling dag for dag, har en eventuel kommende russisk offensiv også været et tilbagevendende emne i de seneste måneder.

- Ukrainske efterretninger anslår, at russiske styrker forbereder en offensiv i foråret eller tidligt på sommeren 2023. Dette bekræfter delvist ISW's stående vurdering af, at russiske styrker vil foretage en offensiv aktion i de kommende måneder, skrev tænketankens analytikere 23. januar.

Ifølge tænketankens vurdering 23. januar er det dog næppe sandsynligt, at Rusland vil forsøge sig med et nyt angreb mod Kyiv nordfra.

Rygtet fra Kreml

Også fra Rusland er der forlydender om, at en offensiv er på vej.

Nyhedsbureauet Bloomberg, der har gode kilder i Rusland, citerede 27. januar en russer med tætte forbindelser til styret i Kreml for, at "den nye offensiv vil begynde så snart som februar eller marts".

Institute for the Study of War noterede sig udtalelsen til Bloomberg og kom 28. januar med et bud på, hvor en russisk offensiv vil finde sted.

- Rusland flytter dele af den 2. motoriserede infanteridivision fra Hviderusland til Luhansk-regionen. Den udvikling tyder på, at den planlagte russiske offensiv, der beskrives af Bloomberg, sandsynligvis sigter på Luhansk-regionen, selvom den også vil kunne ske i Ugledar-området i det vestlige Donetsk, skriver tænketanken, som igen understreger, at der ikke er tegn på, at Rusland forbereder et angreb nordfra.

- Der er fortsat ingen tegn på, at russiske styrker sammensættes i angrebsgrupper i Hviderusland. Russiske styrker i Hviderusland bruger fortrinsvis den hviderussiske infrastruktur og træningskapacitet til at rotere mandskab, der skal uddannes, skriver Institute for the Study of War.

Håb om mere hjælp

Sammen med den ukrainske toprådgiver Oleksij Danilovs advarsel om en russisk offensiv kommer også en bøn til de vestlige lande.

Ukrainerne ønsker sig flere våben, så de kan vende udviklingen på slagmarken.

- Det ville være godt, hvis vi kunne få Typhoon-kampfly, men F-16 ville også være godt, siger han til Sky News.

Han fortæller, at Ukraine også selv lægger planer for en offensiv.

- Vi har vores egne planer, og de står klart for os, siger Oleksij Danilov.

De ukrainske planer er imidlertid hemmelige, men Ukraines endelige mål er ifølge rådgiveren at generobre alle de områder, som Rusland har besat siden 2014.

- Vi vil helt afgjort vinde, fordi vi har hele verdens støtte bag os, siger han.