Udland

Nye anklager mod George Santos – men republikanerne vil ikke undvære ham, vurderer analytiker

Tidligere kærester anklager den kontroversielle republikanske politiker for at have forsøgt at manipulere dem til ægteskab.

Samme dag som den kontroversielle republikanske politiker George Santos, 34, trak sig fra to udvalg i den amerikanske kongres, kom der tirsdag nye anklager mod ham i det store amerikanske medie ABC News.

Her anklager en række mænd Santos for at have manipuleret og afpresset dem, da de som teenagere var kærester med den dengang flere år ældre George Santos.

En af dem, Leandro Bis fra Brasilien, forklarer, at han var 19 år, da han i 2013 mødte Santos på en bar i Manhattan i New York.

Mens de var kærester, lovede Santos blandt andet at skaffe Bis et Green Card, som giver permanent ophold i USA, hvis Bis ville gifte sig med Santos.

- Han lovede mig hele verden. Men hvis jeg fik et Green Card via ham, ville jeg være i hans hænder resten af mit liv. Hvis vi blev skilt, ville jeg blive smidt ud, siger Leandro Bis.

Flere lignende historier

ABC News har talt med andre mænd, der fortæller lignende historier.

En af dem, Pedro Vilarva, siger, at han var 18, da han i 2014 mødte George Santos via dating-appen Tinder. Først da de havde datet i flere måneder, fortalte George Santos, at han var gift med en kvinde – Uadla Vieira.

Men alligevel ville George Santos gerne have, at Vilarva flyttede ind hos ægteparret i deres Manhattan-lejlighed.

- Det er sådan han er, han lyver, og så forsøger han at dække løgnene med nye løgne, siger Pedro Vilarva.

Santos har ikke reageret på en henvendelse fra ABC News om anklagerne.

De nye anklager er blot de seneste af en række dårlige sager og skandaler, der i den seneste måneds tid er regnet ned over Santos.

Flertal for at fjerne Santos

Hvis Kevin McCarthy, den republikanske formand i Repræsentanternes Hus, hvor Santos er valgt, gerne ville af med sin kontroversielle partifælle, ville det ikke være svært for ham, vurderer Mirco Reimer-Elster, TV 2's USA-analytiker.

- Der er en meningsmåling lavet i hans eget distrikt, Long Island i New York, som viser, at 78 procent bakker op om, at han skal væk, siger Mirco Reimer-Elster.

Hvorfor Kevin McCarthy formentlig alligevel ikke vælger at prøve at skille sig af med den kontroversielle partifælle, vender vi tilbage til.

George Santos har været under massivt pres siden juletid, hvor han blev afsløret i at have løjet om stort set alt.

Han havde løjet om sin uddannelse. Løjet om sin karriere på Wall Street. Løjet om at være jøde. Løjet om sin mors død. Og listen fortsætter. Selv erkendte han at have ”pyntet” på sit cv, men fastholdt, at han hverken er bedrager eller forbryder.

En skamplet

I begyndelsen af det nye år fik han så en lille, formentlig tiltrængt pause fra rampelyset, da det nye Repræsentanternes Hus skulle samles for første gang og vælge ny formand, hvilket endte i republikansk kaos.

Men for et par uger siden blev han ramt af endnu en bizar sag. Det blev afsløret, at Santos, der åbent er stået frem som homoseksuel republikaner, tilsyneladende havde en fortid som drag queen i Brasilien.

Den sag blev et problem for Santos, da han igen løj og afviste, at han ved to lejligheder – i 2005 og i 2008 – optrådte som drag queen i en forstad til Rio de Janeiro.

For den amerikanske freelance-journalist Marisa Kabas havde talt med en brasiliansk drag queen, Eula Rochard, som var venner med George Santos i Brasilien. Og Eula Rochard havde forsynet Kabas med et billede af de to sammen som drag queens i Rio de Janeiro i 2008.

Og da reportere fangede George Santos i en lufthavn, havde han en ny forklaring.

- Jeg var ung og havde det sjovt på en festival, lød det nu fra Santos.

Nyt valg

Den republikanske formand Kevin McCarthy har sagt, at hvis den efterforskning af Santos, som i øjeblikket udføres af den etiske komité i Repræsentanternes Hus, afslører mere end løgne, må Santos gå.

- Det er klart, hvis der bliver afsløret deciderede ulovligheder er han helt færdig, siger Mirco Reimer-Elster.

Men når McCarthy trods Santos' mange løgne helst ikke vil undvære George Santos, hænger det sammen med den politiske situation i Repræsentanternes Hus, hvor Republikanerne med 222 medlemmer kun har et meget snævert flertal i forhold til Demokraternes 212 medlemmer.

- Kevin McCarthy har simpelt hen ikke råd til at undvære George Santos' stemme, siger Mirco Reimer-Elster.

I USA kan man ikke bare indkalde en suppleant, hvis et folkevalgt medlem bliver smidt ud af Repræsentanternes Hus.

- Der skal afholdes et nyt specialvalg om sædet, og eftersom Santos er valgt i Long Island, er det guvernøren i New York, der i givet fald skal afgøre, hvornår det valg skal holdes, siger Mirco Reimer-Elster.

Guvernøren i New York er demokraten Kathy Hochul.