Meddelelse fra Kim Jong-uns søster understreger Nordkoreas plan for krigen i Ukraine
Nordkorea sender våben til krigen og siger, at de står side om side med de russiske soldater i skyttegravene. Men det hele handler om egne interesser.
Kreml kunne nærmest ikke have formuleret det bedre selv.
I en pressemeddelelse udsendt fredag rettede den magtfulde Kim Yo-jong, der er søster til Nordkoreas leder, Kim Jong-un, et hårdt angreb mod USA, som hun beskyldte for at have overtrådt en "rød linje".
Årsagen var den amerikanske beslutning om at sende kampvogne til Ukraine, hvilket Kim Yo-jong fordømte som en klar eskalering af krigen.
- Jeg er ikke i tvivl om, at alt militærudstyr, som USA og Vesten er stolte af, vil blive brændt i stykker som følge af den ukuelige kampånd og styrken hos den heroiske russiske hær og folk, sagde hun.
Samtidig understregede hun Nordkoreas uforbeholdne opbakning til Ruslands krig i Ukraine.
- Vi vil altid stå i samme skyttegrav som det russiske militær og folk, der er mødt op i en kamp for at forsvare statens værdighed og ære og landets suverænitet og sikkerhed, fastslog Kim Yo-jong.
Udtalelserne er en direkte fortsættelse af den nordkoreanske linje i forhold til krigen i Ukraine, hvor Nordkorea – i modsætning til for eksempel Kina – har kastet sig aktivt ind i støtten af Rusland.
En taktik, som har både økonomiske og politiske motiver, påpeger eksperter.
Fælles interesser
Det genoplivede forhold mellem Nordkorea og Rusland blev løbende italesat i løbet af 2022.
Nordkorea stemte imod en FN-resolution om at fordømme den russiske invasion, og landet er et af meget få, som anerkender de to østukrainske regioner Luhansk og Donetsk som selvstændige.
Det måske klareste eksempel var et brev, som den russiske præsident Putin sendte til Pyongyang i anledning af Nordkoreas nationale befrielsesdag 15. august.
I brevet lovede Putin ifølge det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA, at de to landes "kammeratlige venskab" ville vokse sig stærkere, og annoncerede en udvidelse af de bilaterale forbindelser, som skulle "tilpasses begges interesser".
Disse interesser kom for alvor i fokus, da USA i efteråret anklagede Nordkorea for at sælge våben til russerne. Ifølge amerikanerne skulle der være tale om "millioner" af raketter og artillerigranater.
Både russerne og nordkoreanerne har benægtet våbenleverancerne, men på et pressemøde i sidste uge sagde talsmanden for USA's nationale sikkerhedsråd, John Kirby, at der er beviser for, at den russiske lejesoldaterorganisation Wagner-gruppen modtager våben fra Nordkorea.
Han fremviste ved samme lejlighed to billeder, som ifølge amerikanerne viser russiske jernbanevogne på vej til Nordkorea for at hente våben.
- Vi fordømmer selvfølgelig Nordkoreas handlinger, og vi opfordrer Nordkorea til omgående at indstille disse leveringer, sagde John Kirby.
Økonomisk livline
Våbensalget kan have stor betydning for Nordkorea og sikre en vigtig indtægt til det isolerede lands hårdt pressede økonomi.
En økonomi, der efter årelange internationale sanktioner kun blev forværret yderligere under coronapandemien, hvor Nordkorea lukkede sig endnu mere om sig selv.
- Nordkorea ville uden tvivl gribe en mulighed for at slippe af med sine lagre af gammel ammunition mod en betydelig fortjeneste, siger våbeneksperten Joost Oliemans til Bloomberg.
Ifølge Oliemans, der er medforfatter til en bog om Nordkoreas militære styrker, har landets våbenprogram gennem årene produceret utallige artillerivåben, der er kompatible med de russiske våbensystemer.
Særligt vurderer han, at russerne vil være interesserede i nordkoreansk 122 mm- og 152 mm-artilleriammunition såvel som 122 mm-raketter.
Hvor meget våbenhandlen kan indbringe Nordkorea, er ifølge Joost Oliemans svært at sige, men han anslår, at en større handel vil kunne løbe op i flere hundrede millioner dollars.
Fokus på egne interesser
Ironisk nok har Nordkorea i mere end 15 år haft forbud mod at sælge våben til andre lande som følge af FN-resolutioner, som Rusland var med til at indføre.
Men det har ikke afholdt landet fra at handle med lande som Iran, Syrien og Uganda.
- Nordkorea er altid på udkig efter nogen, som kan tilføre tiltrængt international valuta til det sanktionsramte regime. Landet har en ret udviklet våbenproduktion, og vi har tidligere set, at de sælger til dem, der vil købe og kan betale, forklarer Camilla Tenna Nørup Sørensen, der er lektor på Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet.
Derfor har der næppe heller været nogen skrupler fra regimet ved at sælge våben til Ruslands krig i Ukraine.
Som en i forvejen pariastat har de ikke haft noget at tabe.
Men selvom Nordkorea og Rusland har en historisk relation, skal man ikke få den tanke, at nordkoreanerne har nogen særlig interesse i, hvordan krigen i Ukraine forløber, mener Camilla Tenna Nørup Sørensen.
- Regimet i Nordkorea agerer altid efter, hvad der er i deres egen interesse. Og det, som vi har set indtil nu, passer godt ind i et velkendt mønster, hvor de har et ønske om at spille stormagterne ud mod hinanden, bidrage til international ustabilitet og skabe opmærksomhed om sig selv og derved sikre, at resten af verden og i særdeleshed USA er nødt til at forholde sig til dem, forklarer hun.
Økonomiske og politiske motiver
Flere eksperter påpeger over for Bloomberg, at der for Nordkorea kan være både økonomiske og politiske motiver for at forsyne Rusland med våben. Og at de to ting meget vel kan være forbundet.
- Nordkorea ser muligheder i krigen i Ukraine for at trække Rusland tættere på sig, så de bruger Ruslands behov for ammunition til at gøre det, mener Victor Cha, vicedirektør for Asien i tænketanken Center for Strategic & International Studies.
Foruden hård valuta kan regimet i Nordkorea blive kompenseret på andre måder, herunder teknologi- og brændstofforsendelser.
På den politiske front fremhæves det, at Rusland de seneste måneder har brugt sin vetoret i FN's Sikkerhedsråd til – sammen med Kina – at blokere for yderligere sanktioner mod Nordkorea for landets testaffyringer af ballistiske missiler.
- I kan ikke undslippe Sikkerhedsrådets ansvar, bare fordi Nordkorea måske sælger jer våben for at holde liv i jeres angrebskrig i Ukraine, sagde den amerikanske FN-ambassadør, Linda Thomas-Greenfield, i november.
Kalder Ruslands krig for selvforsvar
At Nordkorea er kommet tættere på Rusland, efterlader pressemeddelelsen fra Kim Yo-jong ingen tvivl om.
Formuleringerne har genklang af de beskyldninger, som Putin og Kreml længe har fremført.
Blandt andet skriver Kim Yo-jong, der de seneste år har indtaget en plads i toppen af hierarkiet i Nordkorea, at det er USA og andre vestlige lande, der "ødelægger den globale fred og den regionale sikkerhed".
Den højtstående nordkoreaner omtaler også Ruslands krig som "retten til selvforsvar".
- Bag dette lurer USA's skumle hensigt om at realisere sit dominansmål om yderligere at udvide proxy-krigen med henblik på at ødelægge Rusland, skriver Kim Yo-jong.
Men Ukraine er "ikke en ørken i Mellemøsten", hvor USA kan gøre, hvad de vil, skriver Kim med henvisning til USA's krige i Irak og Afghanistan.
- Uanset hvor desperat de imperialistiske allierede styrker måtte prøve, vil de aldrig svække den russiske hærs heroiske udholdenhed og det russiske folks store patriotisme, stædighed og mentale styrke, skriver Kim Yo-jong.