Meddelelse fra Kim Jong-uns s√łster understreger Nordkoreas plan for krigen i Ukraine

Nordkorea sender våben til krigen og siger, at de står side om side med de russiske soldater i skyttegravene. Men det hele handler om egne interesser.

Kreml kunne nærmest ikke have formuleret det bedre selv.

I en pressemeddelelse udsendt fredag rettede den magtfulde Kim Yo-jong, der er s√łster til Nordkoreas leder, Kim Jong-un, et h√•rdt angreb mod USA, som hun beskyldte for at have overtr√•dt en "r√łd linje".

Regimet i Nordkorea agerer altid efter, hvad der er i deres egen interesse

Camilla Tenna N√łrup S√łrensen, lektor, Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet

√Örsagen var den amerikanske beslutning om at sende kampvogne til Ukraine, hvilket Kim Yo-jong ford√łmte som en klar eskalering af krigen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at alt milit√¶rudstyr, som USA og Vesten er stolte af, vil blive br√¶ndt i stykker som f√łlge af den ukuelige kamp√•nd og styrken hos den heroiske russiske h√¶r og folk, sagde hun.

Samtidig understregede hun Nordkoreas uforbeholdne opbakning til Ruslands krig i Ukraine.

- Vi vil altid st√• i samme skyttegrav som det russiske milit√¶r og folk, der er m√łdt op i en kamp for at forsvare statens v√¶rdighed og √¶re og landets suver√¶nitet og sikkerhed, fastslog Kim Yo-jong.

Udtalelserne er en direkte forts√¶ttelse af den nordkoreanske linje i forhold til krigen i Ukraine, hvor Nordkorea ‚Äď i mods√¶tning til for eksempel Kina ‚Äď har kastet sig aktivt ind i st√łtten af Rusland.

En taktik, som har b√•de √łkonomiske og politiske motiver, p√•peger eksperter.

Fælles interesser

Det genoplivede forhold mellem Nordkorea og Rusland blev l√łbende italesat i l√łbet af 2022.

Nordkorea stemte imod en FN-resolution om at ford√łmme den russiske invasion, og landet er et af meget f√•, som anerkender de to √łstukrainske regioner Luhansk og Donetsk som selvst√¶ndige.

Det måske klareste eksempel var et brev, som den russiske præsident Putin sendte til Pyongyang i anledning af Nordkoreas nationale befrielsesdag 15. august.

I brevet lovede Putin if√łlge det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA, at de to landes "kammeratlige venskab" ville vokse sig st√¶rkere, og annoncerede en udvidelse af de bilaterale forbindelser, som skulle "tilpasses begges interesser".

Disse interesser kom for alvor i fokus, da USA i efter√•ret anklagede Nordkorea for at s√¶lge v√•ben til russerne. If√łlge amerikanerne skulle der v√¶re tale om "millioner" af raketter og artillerigranater.

B√•de russerne og nordkoreanerne har ben√¶gtet v√•benleverancerne, men p√• et pressem√łde i sidste uge sagde talsmanden for USA's nationale sikkerhedsr√•d, John Kirby, at der er beviser for, at den russiske lejesoldaterorganisation Wagner-gruppen modtager v√•ben fra Nordkorea.

Han fremviste ved samme lejlighed to billeder, som if√łlge amerikanerne viser russiske jernbanevogne p√• vej til Nordkorea for at hente v√•ben.

- Vi ford√łmmer selvf√łlgelig Nordkoreas handlinger, og vi opfordrer Nordkorea til omg√•ende at indstille disse leveringer, sagde John Kirby.

√ėkonomisk livline

V√•bensalget kan have stor betydning for Nordkorea og sikre en vigtig indt√¶gt til det isolerede lands h√•rdt pressede √łkonomi.

En √łkonomi, der efter √•relange internationale sanktioner kun blev forv√¶rret yderligere under coronapandemien, hvor Nordkorea lukkede sig endnu mere om sig selv.

- Nordkorea ville uden tvivl gribe en mulighed for at slippe af med sine lagre af gammel ammunition mod en betydelig fortjeneste, siger våbeneksperten Joost Oliemans til Bloomberg.

If√łlge Oliemans, der er medforfatter til en bog om Nordkoreas milit√¶re styrker, har landets v√•benprogram gennem √•rene produceret utallige artilleriv√•ben, der er kompatible med de russiske v√•bensystemer.

Særligt vurderer han, at russerne vil være interesserede i nordkoreansk 122 mm- og 152 mm-artilleriammunition såvel som 122 mm-raketter.

Hvor meget v√•benhandlen kan indbringe Nordkorea, er if√łlge Joost Oliemans sv√¶rt at sige, men han ansl√•r, at en st√łrre handel vil kunne l√łbe op i flere hundrede millioner dollars.

Fokus på egne interesser

Ironisk nok har Nordkorea i mere end 15 √•r haft forbud mod at s√¶lge v√•ben til andre lande som f√łlge af FN-resolutioner, som Rusland var med til at indf√łre.

Men det har ikke afholdt landet fra at handle med lande som Iran, Syrien og Uganda.

- Nordkorea er altid p√• udkig efter nogen, som kan tilf√łre tiltr√¶ngt international valuta til det sanktionsramte regime. Landet har en ret udviklet v√•benproduktion, og vi har tidligere set, at de s√¶lger til dem, der vil k√łbe og kan betale, forklarer Camilla Tenna N√łrup S√łrensen, der er lektor p√• Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet.

Derfor har der næppe heller været nogen skrupler fra regimet ved at sælge våben til Ruslands krig i Ukraine.

Som en i forvejen pariastat har de ikke haft noget at tabe.

Men selvom Nordkorea og Rusland har en historisk relation, skal man ikke f√• den tanke, at nordkoreanerne har nogen s√¶rlig interesse i, hvordan krigen i Ukraine forl√łber, mener Camilla Tenna N√łrup S√łrensen.

- Regimet i Nordkorea agerer altid efter, hvad der er i deres egen interesse. Og det, som vi har set indtil nu, passer godt ind i et velkendt m√łnster, hvor de har et √łnske om at spille stormagterne ud mod hinanden, bidrage til international ustabilitet og skabe opm√¶rksomhed om sig selv og derved sikre, at resten af verden og i s√¶rdeleshed USA er n√łdt til at forholde sig til dem, forklarer hun.

√ėkonomiske og politiske motiver

Flere eksperter p√•peger over for Bloomberg, at der for Nordkorea kan v√¶re b√•de √łkonomiske og politiske motiver for at forsyne Rusland med v√•ben. Og at de to ting meget vel kan v√¶re forbundet.

- Nordkorea ser muligheder i krigen i Ukraine for at tr√¶kke Rusland t√¶ttere p√• sig, s√• de bruger Ruslands behov for ammunition til at g√łre det, mener Victor Cha, vicedirekt√łr for Asien i t√¶nketanken Center for Strategic & International Studies.

Foruden hård valuta kan regimet i Nordkorea blive kompenseret på andre måder, herunder teknologi- og brændstofforsendelser.

P√• den politiske front fremh√¶ves det, at Rusland de seneste m√•neder har brugt sin vetoret i FN's Sikkerhedsr√•d til ‚Äď sammen med Kina ‚Äď at blokere for yderligere sanktioner mod Nordkorea for landets testaffyringer af ballistiske missiler.

- I kan ikke undslippe Sikkerhedsr√•dets ansvar, bare fordi Nordkorea m√•ske s√¶lger jer v√•ben for at holde liv i jeres angrebskrig i Ukraine, sagde den amerikanske FN-ambassad√łr, Linda Thomas-Greenfield, i november.

Kalder Ruslands krig for selvforsvar

At Nordkorea er kommet tættere på Rusland, efterlader pressemeddelelsen fra Kim Yo-jong ingen tvivl om.

Formuleringerne har genklang af de beskyldninger, som Putin og Kreml l√¶nge har fremf√łrt.

Blandt andet skriver Kim Yo-jong, der de seneste √•r har indtaget en plads i toppen af hierarkiet i Nordkorea, at det er USA og andre vestlige lande, der "√łdel√¶gger den globale fred og den regionale sikkerhed".

Den h√łjtst√•ende nordkoreaner omtaler ogs√• Ruslands krig som "retten til selvforsvar".

- Bag dette lurer USA's skumle hensigt om at realisere sit dominansm√•l om yderligere at udvide proxy-krigen med henblik p√• at √łdel√¶gge Rusland, skriver Kim Yo-jong.

Men Ukraine er "ikke en √łrken i Mellem√łsten", hvor USA kan g√łre, hvad de vil, skriver Kim med henvisning til USA's krige i Irak og Afghanistan.

- Uanset hvor desperat de imperialistiske allierede styrker m√•tte pr√łve, vil de aldrig sv√¶kke den russiske h√¶rs heroiske udholdenhed og det russiske folks store patriotisme, st√¶dighed og mentale styrke, skriver Kim Yo-jong.