Krigen i Ukraine

Tidligere Wagner-soldat undskylder: - Jeg beder jer om ikke at fordømme mig

Andrei Medvedev blev jagtet af hund og blev skudt efter. Nu har han søgt asyl i Norge.

En tidligere delingsfører i den russiske Wagner-gruppe, en berygtet gruppe af lejesoldater, undskylder nu over for ukrainere i Norge, hvor han har søgt asyl.

Andrei Medvedev flygtede fra sin enhed og krydsede grænsen til Norge, hvor han blev arresteret og tilbageholdt.

Og nu har han et budskab til ukrainerne:

- Jeg er en skurk for jer, men jeg beder jer om ikke at fordømme mig, og i hvert fald siger jeg undskyld nu, siger Medvedev i et interview med norske NRK.

Den statslige norske tv-kanal mødte den russiske afhopper sent mandag aften på et torv midt i Oslos centrum.

Den 26-årige mand, som hævder at have været lejesoldat for Wagner-gruppen, mødte NRK alene uden nogen form for sikkerhedsforanstaltninger eller bodyguards. Han var iført grå joggingbukser, en hættetrøje og en sort jakke udenpå.

Interviewet blev lavet lige ved siden af det norske parlament, Stortinget.

Hoppede fra af to grunde

Medvedev siger til NRK, at der var to grunde til, at han besluttede at hoppe af og flygte. Dels indså han, at den russiske krig i Ukraine var helt uberettiget. Dels var han rystet over den interne brutalitet i Wagner-gruppen.

Han fortæller, at Wagner-gruppen ikke tøvede med at dræbe dem, som ikke ville gå i krig eller nægtede at adlyde ordrer.

Allerede på en træningslejr, som varede ti dage, så Medvedev efter eget udsagn gruppens brutalitet.

- Wagners sikkerhedstjeneste kom med to mobiliserede, som nægtede at gå i krig. De blev skudt offentligt, siger Andrei Medvedev.

Det lykkedes ham at flygte over en elv ved den norsk-russiske grænse i Pasvikdalen i Finnmark natten til 13. januar. Da han mødte de norske politifolk, søgte han asyl.

Han har selv forklaret, han lod sig hverve til Wagner-gruppen 6. juli sidste år. Han siger til NRK, at årsagen var en blanding af dumhed, mangel på penge, og at han ikke havde noget sted at bo.

Hund sad fast i pigtråd

Medvedev blev sendt til Ukraine og deltog i kampene som delingsfører, før han bestemte sig for at hoppe af.

Han fortæller til NRK, at flugten over grænsen var dramatisk.

- Jeg hoppede over to hegn, gik igennem en lille skov og ud til kanten af en elv. Jeg gik ud på isen og blev jagtet af russiske grænsevagter.

- De slap en hund løs, men den sad fast i pigtråden. Jeg hørte to skud, skyndte mig videre hen over isen og kom over på norsk side, på den norske bred, beretter Andrei Medvedev.

Efter at have været anholdt siden han krydsede grænsen, blev Medvedev løsladt af norsk politi i sidste uge.

I livsfare – også i Norge

Han siger til NRK, at han formoder, at han også er i livsfare i Norge.

- Jeg kan føle frygt, men jeg er ikke bange for nogen. For jeg ved, at jeg har ret, og jeg ikke har noget at være bange for, siger han.

De norske myndigheder behandler nu Andrei Medvedevs asylansøgning – og han advarer om konsekvenserne, hvis ikke han får asyl i Norge.

- Alle må forstå, at hvis jeg bliver sendt til Rusland, så betyder det døden i mit tilfælde. Alle må også forstå, at hvis jeg bliver sendt til Ukraine, betyder det også døden, siger han.

Andrei Medvedev er blevet sigtet for at have krydset grænsen ulovligt. Om han også sigtes for krigsforbrydelser, må tiden vise.

Hvis efterforskningen viser, at han selv har deltaget i krigsforbrydelser, vil det ikke være muligt for ham at få asyl i Norge.