Udland

Kina truer med magtfuldt våben i handelskrigen

USA har indført restriktioner for eksport af computerchips til Kina. Nu truer Kina med at blokere for produktion af solceller.

Den kinesiske regering truer ifølge nyhedsmediet Bloomberg med at sætte en stopper for eksporten af avanceret kinesisk teknologi, der bruges til fremstilling af solceller. Det kan hæmme den grønne omstilling i Europa og USA, som er afhængig af Kinas forsyningskæder.

Således står Kina for 97 procent af verdens samlede produktion af siliciumplader, som udgør kernen i solceller. Silicium kommer fra en særlig type sand, kvarts, og det er en energikrævende og kompleks kemisk proces at udvinde det. Det betyder kort sagt, at man i praksis ikke kan producere solceller i USA og Europa uden at købe siliciumpladerne i Kina.

Vil beskytte teknologisk forspring

Den officielle forklaring er, at Kina ønsker at beskytte sin styrkeposition på området. Men overvejelserne kommer i kølvandet på, at den amerikanske regering i efteråret indførte nye restriktioner, som forhindrer kinesiske virksomheder i at købe computerchips i USA.

Det er et hårdt slag mod Kina, som i mange år har arbejdet hårdt på at udvikle egne computerchips, men stadig er afhængig af at importere de mest avancerede computerchips, der fungerer som hjernen i al moderne teknologi lige fra smartphones til elbiler.

Fokus på forsyningssikkerhed

Krigen i Ukraine har tydeliggjort, hvor risikabelt det kan være at være afhængig af et enkelt land, når det gælder råstoffer og produktion. Derfor satser den amerikanske regering massivt på at opbygge sin egen grønne industri, blandt andet inden for elbiler og solceller. Det sker blandt andet gennem en række subsidier til privatpersoner og virksomheder, der investerer i USA, og det udfordrer både kinesiske virksomheder i Kina og kinesiske virksomheder på det amerikanske marked.

Også EU-Kommissionen ventes i følge nyhedsbureauet Reuters at lancere en ny grøn industriplan onsdag i denne uge, som skal gøre det lettere for europæiske virksomheder at konkurrere med Kina og USA og gøre det mere attraktivt at investere i EU.