Vaccineskeptikere vil have egne blodbanker med 'rent blod'

I grupper på sociale medier deler vaccineskeptikere, der kalder sig "renblodede", deres idéer med ligesindede.

En bevægelse for såkaldt renblodede, som ikke er blevet vaccineret mod covid-19, er opstået som reaktion på håndteringen af coronapandemien.

Bevægelsen er fyldt med vaccineskeptikere, der uden nogen former for beviser påstår, at coronavaccinerne "forurener" kroppen. Og at kroppen også forurenes, hvis man modtager blod fra en vaccineret.

Nogle har sågar argumenteret for, at der skal oprettes blodbanker kun for "rene" personer, der ikke er blevet vaccineret.

Vaccineskeptikerne deler deres tanker i lukkede grupper på sociale medier. De kalder sig selv for "renblodede" og råber højt, selv om de er i mindretal.

Forældre blokerede babys hjerteoperation

Et nyligt eksempel, der fik verdensomspændende opmærksomhed, er fra New Zealand.

Her forsøgte et par at blokere for deres babys livreddende hjerteoperation, fordi blodet ved en transfusion i forbindelse med operationen kunne komme fra en vaccineret donor.

En domstol sørgede for, at babyen alligevel kunne blive opereret. Men sagen viser, hvor langt nogle vaccineskeptikere vil gå. Samtidig vakte den genklang hos ligesindede verden over.

Intet videnskabeligt belæg

- Det giver opmærksomhed til konspirationsteorierne imod vacciner, siger Katrine Wallace, epidemiolog og lektor ved University of Illinois Chicago i USA.

Hun understreger, at der intet videnskabeligt belæg er for konspirationsteorierne.

- Hvis du giver blod fra en vaccineret donor til en uvaccineret person, vil personen, der får blodet, ikke blive vaccineret.

Alligevel er der altså personer, der tror omvendt. Og tror, at det er skadeligt.

"Renblodede"

Blandt dem er schweiziske George Della Pietra, som har grundlagt Safe Blood Donation, der forsøger at forbinde uvaccinerede bloddonorer med andre "renblodede".

I organisationen, som ifølge sin hjemmeside er til stede i Europa, USA, Canada, Australien, Asien og Afrika, ser de coronavacciner som en sundhedstrussel.

Medlemmerne mener, at de beskytter "fremtiden og menneskeheden".

På organisationens danske hjemmeside står:

- Vi arbejder for at sikre, at vores medlemmer kan få uvaccineret blod, enten friskt eller præserveret, hvis de skulle få brug for det.

- Til gengæld stiller de sig til rådighed som bloddonorer. Alle kan blive medlem, uanset om de er vaccinerede eller ej – men kun de uvaccinerede kan donere.