Nye kampvogne kan påvirke Putins næste træk - kommer der en stor russisk offensiv?
Der spekuleres i, om russerne kan finde på at indlede en ny offensiv, inden våbenleverancerne fra Vesten når frem til Ukraine.
Rygterne svirrer om, hvorvidt Ruslands præsident, Vladimir Putin, planlægger en større offensiv i Ukraine inden for de kommende måneder.
Ukrainerne har siden december advaret om, at en russisk offensiv var på vej og kunne indtræffe så tidligt som i februar eller marts.
Og advarslerne går nu igen hos det amerikanske medie Bloomberg, hvor flere anonyme kilder med tæt tilknytning til Kreml fortæller, at Putin har i sinde at iværksætte en snarlig offensiv for at genvinde initiativet i krigen.
Påstanden bliver ligeledes bakket op af den amerikanske tænketank Institute for the Study of War (ISW), der i sin daglige opdatering af krigen fredag skriver, at den er i overensstemmelse med ISW’s prognose.
Tænketanken forventer nemlig også, at Kreml forbereder sig på at gennemføre en ”afgørende strategisk handling” – højst sandsynligt i Luhansk – i løbet af de næste seks måneder.
Men spørgsmålet er, hvorvidt der rent faktisk er hold i alle disse rygter, eller om russerne – som forventet af flere eksperter – har tænkt sig at holde en pause?
Russerne er utålmodige
TV 2 har talt med to militæreksperter, der fortæller, at der både er forhold, som taler for og imod en nært forestående offensiv.
Ifølge Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, er der masser, der tyder på, at russerne har offensive ambitioner.
Blandt andet, at Rusland ikke har realiseret nogen af sine mål endnu, at der foregår hårde kampe i Donetsk-området, og at Kreml for nylig har lavet en udskiftning i den militære ledelse.
- Deres operationer virker i det hele taget lidt uforståelige. De fleste havde en forventning om, at russerne ville tage en pause, men det gør de ikke. Det vidner om, at de er utålmodige, siger han.
Utålmodigheden viser sig for eksempel ved, at Rusland har været villige til at lide enorme tab i kampen om mindre byer som Soledar og Bakhmut, hvor sidstnævnte er blevet kaldt for ”Putins kødhakker”.
Men hvis russerne virkelig går og lægger planer om at gå fra små lokale offensiver til en stor offensiv, mener Anders Puck Nielsen, at de gør klogest i at vente lidt.
Har våbenleverancer tilskyndet offensiv?
Først, når muddersæsonen er forbi – det vil sige i april eller maj – vil det give mening for de russiske styrker at gå til angreb, lyder det fra militæranalytikeren.
Til gengæld vil noget af det militære udstyr, som flere vestlige lande netop har meddelt, at de vil sende til Ukraine, formentlig være nået frem.
Det drejer sig for eksempel om de eftertragtede Leopard 2-kampvogne, flere eksperter allerede har forudset, der kan eskalere krigen yderligere.
Netop derfor tror ukrainske politikere og flere eksperter, herunder Anders Puck Nielsen, at det er meget muligt, at en russisk offensiv vil finde sted, inden ukrainerne får fingrene i de nye kampvogne.
- Selvfølgelig er det noget, der vil presse dem. Men man kan altid diskutere, hvor meget. Det ødelægger ikke Ruslands muligheder for en offensiv, men psykologisk kan det godt spille ind på Ruslands ageren, siger Anders Puck Nielsen.
Russisk ønsketænkning
Mens Anders Puck Nielsen sagtens kan se for sig, at rygterne bliver til virkelighed, er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator Jacob Kaarsbo af en anden opfattelse.
Han tror mere, at der er tale om russisk ønsketænkning i stedet for en egentlig strategi.
- Jeg kan jo ikke sige, at det ikke kommer til at ske, men det er svært at se, at russerne skulle kunne generere en tilstrækkelig stor styrke til at være i stand til at gøre det, siger han.
Hvis det omvendt viser sig, at russerne allerede er i gang med at forberede offensiven, mener Jacob Kaarsbo, at omverdenen på nuværende tidspunkt ville være klar over det, da sådanne bevægelser vil blive afsløret på satellitbilleder.
Han forstår dog godt, hvorfor rygterne opstår, da det er tydeligt, at Putin presser på i forhold til at erobre blandt andet Donbas-regionen og vende de russiske nederlag til succeser.
- Russerne har hele vejen igennem gjort alt, hvad de kunne, og de har ikke kunnet særligt meget. Kan de med nye mobiliseringer og de gamle kampvogne og artilleri, de har, virkelig presse på? Jeg tror det næppe.