Udland

Video viser politiets "kvalmende" dødsvold, der vækker forargelse i hele USA

Videoer af en voldsom anholdelse af en sort mand, der siden døde, er blevet frigivet, og der er bred enighed om, at indholdet er frastødende.

ADVARSEL OM STÆRKE BILLEDER: TV 2 har efter en redaktionel vurdering valgt at vise voldsomme billeder i artiklen som dokumentation.

Politivold er igen på alles læber i USA, efter at der fredag blev frigivet optagelser af en voldelig anholdelse af den 29-årige sorte amerikaner Tyre Nichols.

Tyre Nichols blev anholdt 7. januar i den amerikanske delstat Tennessee og døde tre dage senere af de voldsomme skader, han fik under den voldelige anholdelse.

20 dage efter anholdelsen offentliggjorde politiet i Memphis fredag lokal tid fire videoer, der samlet løber omkring en time, fra blandt andet de kameraer, som betjentene bærer på uniformen.

Og de er voldsomme. Det understregede David Rausch, der er leder af efterforskningsenheden i Tennessee, på et pressemøde, før de ”chokerende” videoer blev udgivet.

Han fik ”kvalme” af at se videoerne og ikke mindst det, som deres ”omfattende og grundige” efterforskning afslørede.

- Det er fuldstændig frastødende. Jeg vil sige det klart. Det, som skete her, var på ingen måde udtryk for korrekt politiarbejde. Det var forkert. Det var kriminelt, sagde han.

Samme forfærdede tone lød hos Tyre Nichols stedfar, Rodney Wells, ved et pressemøde:

- Det, jeg så i den video i dag, var forfærdeligt. Ingen far eller mor bør udsættes for et sådan syn.

TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, stemmer i og kalder videoerne et "uhyggeligt syn".

- Det er meget brutale videoer og meget skræmmende. Det er klar dokumentation af politivold i sin allerværste og mest uhyggelige form, siger han.

Læser man beretningerne om, hvad der sker på videoerne, er det ikke overraskende, at det berører alt fra præsidenten til de borgere, der fredag demonstrerede fredeligt på gaderne i USA.

For en god ordens skyld skal det lyde, at det er voldsom og opsigtsvækkende læsning.

Blev stoppet for mistanke om hensynsløs kørsel

Mødet mellem Tyre Nichols og de fem betjente, der alle er sorte mænd og del af en speciel enhed, der modarbejder gadevold, begyndte omkring 20.24 lokal tid ved et lyskryds, skriver CNN.

En betjent råber til Tyre Nichols, der var far til en fireårig, at han skal ”get the fuck out of the car”.

Politiet stoppede ham med mistanke om hensynsløs kørsel – noget, som den efterfølgende efterforskning ikke har fundet bevis for.

Betjentene råber, at han skal lægge sig på jorden. En siger:

- Bitch, læg dine hænder bag hovedet, eller jeg brækker dem.

Tyre Nichols kan høres svare:

- I gør meget lige nu. Jeg er på jorden.

Uprovokeret peberspray og tæsk

Kort efter sprøjter en betjent peberspray i ansigtet på Tyre Nichols, der resulterer i, at han forsøger at flygte.

Betjentene fanger ham igen. Tyre Nichols kan høres råbe efter sin mor, der bor tæt på.

Mens han ligger på jorden, giver to betjente sig til at slå og sparke ham, og han råber efter sin mor igen.

En betjent truer med at tæske ham med knippel, hvis han ikke rækker hænderne frem.

CNN skriver, at betjente slår ham mindst ni gange uden provokation.

Han bliver løftet op i skuldrene og sparket to gange i hovedet. Han bliver sat ned og slået i ryggen. Så op på knæ, hvor han igen bliver slået.

Han bliver rejst op, og mens han har hænderne bag ryggen, bliver han slået flere gange i hovedet, og han falder til jorden.

Under et minut senere sparker en betjent til ham. Betjentene giver slip på ham, og han ruller om på ryggen.

Kort efter bliver han trukket i en siddende stilling op ad en bil, hvor han bliver ignoreret i lige over tre minutter.

Trods lægehjælpens ankomst bliver han ikke hjulpet

Paramedicinere ankommer til stedet og ser til Tyre Nichols for første gang, men går gentagne gange væk fra ham igen, indtil ambulancen ankommer.

To minutter efter paramedicinernes ankomst kan Tyre Nichols ses falde til siden mod jorden. Han forsøger at komme op igen uden succes. Ingen kan ses hjælpe ham.

Der går mange minutter herfra, hvor Tyre Nichols vrider sig på jorden, og politi og paramedicinere sporadisk står omkring ham uden at hjælpe. Der går ifølge CNN 21 minutter fra paramedicinernes ankomst, til ambulancen kommer omkring klokken 21.

Artiklen fortsætter under tidslinjen:

OVERBLIK: Sådan er Tyre Nichols-sagen forløbet

 1. 2023

  1. Betjente stopper Nichols med begrundelsen hensynsløs kørsel omkring klokken 20.30 lokal tid. Ifølge en udtalelse fra politiet fulgte der herefter en konfrontation, og Nichols flygtede til fods. Han blev herefter forfulgt af betjente, og en ny konfrontation fandt sted. Efterfølgende klagede Nichols over "at være forpustet", lyder det i politiets udtalelse. En ambulance blev tilkaldt, og Nichols blev kørt på hospitalet.

  2. En efterforskningsenhed i Tennessee bliver anmodet om at gå ind i sagen for at undersøge forholdene omkring anholdelsen.

  3. Nichols dør af sine skader, oplyser efterforskningsenheden.

  4. Nichols' familie holder et mindearrangement, hvor de viser et fotografi af Nichols, hvor man kan se, at han er slemt forslået, oplyser et lokalt medie i byen Memphis, hvor anholdelsen fandt sted. Efterfølgende finder protester sted.

  5. Borgerrettighedsadvokaten Ben Crump repræsenterer Nichols' familie i sagen. Han er kendt for at have repræsenteret familier i nogle af de mest omtalte sager om politivold i USA, herunder sagerne om Trayvon Martin og George Floyd. Crump kræver omgående, at videomateriale af anholdelsen optaget af politiets egne kameraer bliver udleveret.

  6. Politiet i Memphis fyrer de fem involverede betjente.

  7. Crump og Nichols' familie får adgang til politiets video af anholdelsen. Borgerettighedsadvokaten siger senere, at det minder ham om videoen, hvor Rodney King bliver udsat for politivold. Den sag er fra 1992 og ledte til store protester samt reformer af politiet.

  8. Politiet i Memphis offentliggør en video, hvor politichef Cerelyn Davis kalder behandlingen af Tyre Nichols for et "svigt af basal menneskelighed".

  9. De fem involverede betjente bliver anklaget for second degree murder. Det defineres som et bevidst drab. Forskellen fra first degree murder er, at drabet ikke har været planlagt på forhånd.

  10. Politiet offentliggør videoer af hændelsen for offentligheden.

Kilde: Ritzau

Betjente sigtet for mord

Politiet har taget konsekvensen af den brutale hændelse og anholdt og sigtede torsdag de fem politibetjente, der var involveret i anholdelsen, for mord.

Med udgivelsen af videoerne spredte der sig bekymring for, at voldelige protester kunne bryde ud på tværs af landet.

Derfor havde blandt andre præsident Joe Biden og Tyre Nichols mor, RowVaugn Wells, opfordret til at holde demonstrationerne fredelige. Men den amerikanske præsident understregede sin afsky over den brutale og dødelige politivold:

- Som så mange andre var jeg forfærdet og dybt forpint af at se den forfærdelige video af den vold, der resulterede i Tyre Nichols' død, siger Biden til Reuters.

Og ud fra meldingerne ser det lørdag morgen dansk tid ud til, at det mere eller mindre har forløbet sådan. Få steder er der sket anholdelser, blandt andet tre personer i New York.

I flere amerikanske byer er folk gået på gaden for at demonstrere mod den vold, der fandt sted ved anholdelse. Video: TV 2 NEWS

Historien gentager sig

Der er mange ting at lægge mærke til ved denne sag. Endnu en gang er en sort mand død efter brutal politivold. Noget, der sker ofte, uden at det får voldsom mediedækning som denne sag.

Videoerne af anholdelsen er blevet sammenlignet med den af Rodney King i 1991, og parallellerne løber også til blandt andet politidrabet af George Floyd i Minneapolis i 2020, der startede demonstrationer verden over.

USA-korrespondent Jesper Steinmetz hæfter sig også ved, at der ikke er udbrudt voldelige optøjer som følge af videoerne.

Det kan både have noget at gøre med, at både Joe Biden og myndighederne advarede om, hvor voldsomme videoerne var, men også den resolutte handling fra myndighederne med at fyre og sigte betjentene for drab, mener han.

- Det står i modsætning til tidligere tilfælde, hvor myndighederne var alt for længe om at retsforfølge de ansvarlige betjente. Myndighederne har her handlet meget ordentligt og i tråd med det, som befolkningen efterspørger, nu da de har set de her forfærdelige billeder.