Udland

Udenrigsministeriet sender advarsel til danskere i Tyrkiet efter Paludan-demonstrationer

Danskere bør undgå demonstrationer og større forsamlinger i Tyrkiet efter Rasmus Paludans koranafbrænding fredag, advarer Udenrigsministeriet.

Fredag brændte den højreradikale dansk-svenske politiker Rasmus Paludan et eksemplar af koranen af foran den tyrkiske ambassade i København.

Det er på den baggrund, at Udenrigsministeriet har sendt en besked ud til de danskere, der er registreret på den såkaldte danskerliste i Tyrkiet.

I beskeden lyder det, at der er risiko for demonstrationer rettet mod Danmark på grund af afbrændingen, og at tyrkisk politi ventes at være talstærkt til stede, hvis demonstrationer skulle opstå.

I den forbindelse opfordrer ministeriet danskere til at undgå demonstrationer og andre større forsamlinger, ”som kan udvikle sig voldeligt”.

Ministeriet oplyser til TV 2, at det er normal praksis at advare danskere i lande, hvor der er risiko for demonstrationer, der kan udvikle sig voldeligt.

Rejsevejledningen for Tyrkiet er således heller ikke ændret, og danskere i Tyrkiet skal ikke være nervøse eller utrygge, lyder det.

Flere lande advarer mod demonstrationer

Flere andre vestlige lande har sendt en lignende advarsel til deres borgere. USA’s ambassade i Tyrkiet advarede fredag om mulige gengældelsesangreb af terrorister ved religiøse samlingspunkter og steder, som vestlige personer frekventerer.

Her opfordrer man til at være opmærksom på sådanne steder, undgå menneskemængder og til at holde lav profil.

Tyskland har udsendt en lignende advarsel. Sveriges ambassade oplyser blot, at der har været demonstrationer foran ambassaden i Ankara og generalkonsulatet i Istanbul, og at yderligere ”manifestationer” kan forekomme.

Koranafbrændinger antænder politisk krise

Rasmus Paludans koranafbrænding er blevet en del af et storpolitisk spil mellem Tyrkiet og Sverige.

Efter at den kontroversielle politiker brændte et eksemplar af koranen af foran den tyrkiske ambassade i Stockholm 21. januar, rettede Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, skarp kritik mod Sverige for at tillade demonstrationen.

Han sagde derefter, at Sverige ikke skal regne med Tyrkiets støtte til et NATO-medlemskab.

Både Sverige og Danmark har fra politisk hold taget klar afstand fra koranafbrændingerne.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har til TV 2 sagt, at Rasmus Paludans synspunkter bedst imødegås med tavshed, og at han over for Tyrkiet har understreget, at Paludan ikke repræsenterer danskerne.

Fredag blev den danske ambassadør i Tyrkiet desuden kaldt til samtale grundet koranafbrændingen.

Der har været demonstrationer mod koranafbrændingerne i blandt andet Pakistan og Iran.

Udenrigsministeriet opfordrer i rejsevejledningen for Tyrkiet til ekstra forsigtighed i hele landet og fraråder alle ikke-nødvendige rejser til de sydøstlige provinser Hatay, Kilis, Tunceli, Diyarbakir, Sirnak og Hakkari. Man fraråder alle rejser til områder inden for ti kilometer fra grænsen til Syrien og Irak.