Udland

Biden er "dybt forpint" af forfærdelig video

Tyre Nichols' familie fortjener en grundig undersøgelse af sagen, lyder det fra den amerikanske præsident.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, siger, at han er "forfærdet" og "dybt forpint" efter at have set videomateriale af anholdelsen af 29-årig Tyre Nichols.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Som så mange andre var jeg forfærdet og dybt forpint af at se den forfærdelige video af den vold, der resulterede i Tyre Nichols' død, siger Biden.

Nichols blev 7. januar anholdt i den amerikanske delstat Tennessee. Han døde tre dage senere, efter at have pådraget sig store skader fra den voldelige anholdelse.

De fem betjente, der var involveret i anholdelsen, er efterfølgende blevet anklaget for drab.

Slået og sparket, mens han ligger nu

Ifølge Biden fortjener Nichols' familie, at sagen bliver grundigt undersøgt.

På videomaterialet af anholdelsen kan man se, at flere betjente slår og sparker Nichols, mens han ligger ned, skriver den amerikanske avis The New York Times.

På et tidspunkt bliver der brugt en knippel, mens den nu afdøde ikke viser tegn på at kæmpe imod.

Da Nichols senere står op, bliver han slået igen, mens en betjent holder hans hænder på ryggen.

De fem betjente, der torsdag blev anholdt, er alle sorte og mellem 24 og 32 år. Også det 29-årige offer var sort.

Politivold er et gentagne problem

Politivold har været et stort tema i USA særligt siden sagen om den sorte amerikaner George Floyd, der i 2020 blev dræbt af en hvid betjent under en anholdelse.

Biden har gentagne gange bedt om, at protester i kølvandet på Nichols' død finder sted på fredelig vis.

- Den, der søger retfærdighed, skal ikke gribe til vold eller ødelæggelse, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Samme melding kom fra offerets mor, RowVaughn Wells, under en følelsesladet pressekonference fredag.

Biden har talt med Walls, som han efterfølgende beskrev som en person "tydeligvis i enorm smerte".

OVERBLIK: Sådan er Tyre Nichols-sagen forløbet

 1. 2023

  1. Betjente stopper Nichols med begrundelsen hensynsløs kørsel omkring klokken 20.30 lokal tid. Ifølge en udtalelse fra politiet fulgte der herefter en konfrontation, og Nichols flygtede til fods. Han blev herefter forfulgt af betjente, og en ny konfrontation fandt sted. Efterfølgende klagede Nichols over "at være forpustet", lyder det i politiets udtalelse. En ambulance blev tilkaldt, og Nichols blev kørt på hospitalet.

  2. En efterforskningsenhed i Tennessee bliver anmodet om at gå ind i sagen for at undersøge forholdene omkring anholdelsen.

  3. Nichols dør af sine skader, oplyser efterforskningsenheden.

  4. Nichols' familie holder et mindearrangement, hvor de viser et fotografi af Nichols, hvor man kan se, at han er slemt forslået, oplyser et lokalt medie i byen Memphis, hvor anholdelsen fandt sted. Efterfølgende finder protester sted.

  5. Borgerrettighedsadvokaten Ben Crump repræsenterer Nichols' familie i sagen. Han er kendt for at have repræsenteret familier i nogle af de mest omtalte sager om politivold i USA, herunder sagerne om Trayvon Martin og George Floyd. Crump kræver omgående, at videomateriale af anholdelsen optaget af politiets egne kameraer bliver udleveret.

  6. Politiet i Memphis fyrer de fem involverede betjente.

  7. Crump og Nichols' familie får adgang til politiets video af anholdelsen. Borgerettighedsadvokaten siger senere, at det minder ham om videoen, hvor Rodney King bliver udsat for politivold. Den sag er fra 1992 og ledte til store protester samt reformer af politiet.

  8. Politiet i Memphis offentliggør en video, hvor politichef Cerelyn Davis kalder behandlingen af Tyre Nichols for et "svigt af basal menneskelighed".

  9. De fem involverede betjente bliver anklaget for second degree murder. Det defineres som et bevidst drab. Forskellen fra first degree murder er, at drabet ikke har været planlagt på forhånd.

  10. Politiet offentliggør videoer af hændelsen for offentligheden.

Kilde: Ritzau