Tyrkisk ambassade fordømmer Paludan-demonstration i København
Friis Arne Petersen, tidligere dansk ambassadør i Tyskland, USA og Kina, siger at situationen minder om Muhammed-krisen.
Både i Pakistan og i Iran var der fredag store demonstrationer, hvor tusinder af vrede mennesker reagerede på den kontroversielle politiker Rasmus Paludans Koran-afbrændinger ved de tyrkiske ambassader i Stockholm og i København.
Og Danmark er nu også draget ind i den diplomatiske krise mellem Sverige og Tyrkiet, som Paludans afbrænding af Koranen i Stockholm har udløst.
- Vi fordømmer på det stærkeste, at den hadforbrydelse, som skete mod vores hellige bog Koranen i Sverige, er blevet tilladt gentaget af den samme islam-hadende charlatan i København i Danmark i dag, lyder det fredag eftermiddag i en pressemeddelelse fra den tyrkiske ambassade i København.
En erfaren dansk diplomat siger til TV 2, at udviklingen minder om den krise, der opstod efter Jyllands-Posten i 2005 offentliggjorde satiriske tegninger af profeten Muhammed.
- Det er en farlig og alvorlig situation. Det kan godt minde om Muhammed-krisen, siger Friis Arne Petersen, tidligere dansk ambassadør i USA, Tyskland og Kina.
Kaldt til samtale
Den danske ambassadør i Tyrkiet har været kaldt til samtale i det tyrkiske udenrigsministerium, og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har ikke lagt skjul på, at han betragter sagen som "irriterende".
Han siger også, at han ikke har mulighed for at forbyde Paludans demonstrationer - men at han har forklaret Tyrkiet, at Paludan ikke repræsenterer danskerne.
- Der er nogle synspunkter, som det er bedst at tie ihjel, siger Lars Løkke Rasmussen.
Men i sin pressemeddelelse fredag skriver den tyrkiske ambassade, at Paludans demonstrationer kan være med til at fremprovokere racistiske angreb, som ifølge ambassaden allerede nu sker på daglig basis mod muslimer i Europa.
- Vi minder regeringerne om deres ansvar. De forbliver ligeglade på trods af disse handlinger, som marginaliserer muslimer, der er en central del af det europæiske samfund, skriver ambassaden.
Diplomati skal stå sin prøve
Friis Arne Petersen siger, at det er nu, det danske diplomati, der virkede under Muhammed-krisen, skal stå sin prøve igen.
- Sagen er farlig, fordi den kan give alle de muslimske lande et forkert billede af Danmarks holdning til Islam, siger den tidligere ambassadør.
Derfor er løsningen det, Friis Arne Petersen kalder "public diplomacy", offentligt diplomati.
- Derfor det vigtigt at slå nogle ting fast offentligt, for eksempel som udenrigsministeren allerede har gjort det, at godt nok er Rasmus Paludan politiker - men han er ikke folkevalgt, siger Friis Arne Petersen.
Derudover skal udenrigstjenesten i sin kommunikation til de muslimske lande få disse lande til at forstå, at Rasmus Paludans holdninger ikke er repræsentative for danskernes holdning til Islam, mener den tidligere ambassadør.
- Det er med det diplomatiske arbejde, den her situation skal afmonteres. Ligesom vi lykkedes med under Muhammed-krisen, siger Friis Arne Petersen.