Udland

Ny sag om fortid som drag queen rammer amerikansk politiker

Den amerikanske politiker George Santos har indrømmet løgne, men afvist at have optrådt som drag queen i Brasilien. Men også her må han trække i land.

Den amerikanske politiker George Santos, der er nyvalgt republikansk medlem af Repræsentanternes Hus i den amerikanske kongres, er i den seneste tid blevet fanget i et net af løgne.

Santos har indrømmet, at have pyntet på sit cv, men står også overfor mere alvorlige anklager i forhold til finansieringen af sin valgkamp og løgne om, at hans bedsteforældre overlevede Holocaust og at hans mor døde ved terrorangrebet mod USA 11. september 2001.

Nu har den skandaleramte amerikanske politiker også måttet trække i land i forhold til en af de mere spektakulære sager en påstand om at han under kunstnernavnet Kitara Ravache skulle have optrådt som drag queen i Rio de Janeiro i Brasilien i 2005 og 2008.

Det skriver BBC.

Da påstanden kom frem for en uges tid siden, var afvisningen fra den 34-årige politiker ellers rimelig skarp.

- At jeg skulle have optrådt som drag queen, er helt kategorisk falsk. Jeg vil ikke lade mig påvirke af de her anklager, lød det ifølge nyhedsbureauet Reuters fra Santos.

Men den amerikanske freelance-journalist Marisa Kabas har talt med en brasiliansk drag queen, Eula Rochard, som var venner med George Santos i Brasilien. Og Eula Rochard har forsynet Kabas med et billede af de to sammen som drag queens i Rio de Janeiro i 2008.

Og da reportere fangede George Santos i en lufthavn, havde han en ny forklaring.

- Jeg var ung og havde sjov på en festival, lød det fra Santos.

Den bizarre sag er blot den seneste sag i en byge af skandaler, der den seneste måned er regnet ned over den kontroversielle politiker, som i november sidste år blev nyvalgt til kongressen for et distrikt i New York.

Santos har været under massivt pres siden juletid, hvor han blev afsløret i at have løjet om stort set alt.

Han havde løjet om sin uddannelse. Løjet om sin karriere på Wall Street. Løjet om at være jøde. Løjet om sin mors død. Og listen fortsætter. Selv erkendte han at have ”pyntet” på sit cv, men fastholdt, at han hverken er bedrager eller forbryder.

En skamplet

I begyndelsen af det nye år fik han så en lille, formentlig tiltrængt pause fra rampelyset, da det nye Repræsentanternes Hus skulle samles for første gang og vælge ny formand, hvilket endte i republikansk kaos.

Men nu er Santos altså i fokus igen. Selv blandt republikanske partitæller er der krav om han skal gå - hidtil har Santos afvist alle krav om det.

Kevin McCarthy, nyvalgt republikansk formand for Repræsentanternes Hus, siger, at Santos vil blive fjernet fra Kongressen hvis den etiske komité i Repræsentanternes Hus, der i øjeblikket undersøger anklagerne mod ham, finder at han har begået lovbrud.