Krigen i Ukraine

Vestlige kampvogne kan tvinge Rusland til at eskalere, mener ekspert

Moderne militærkøretøjer eskalerer konflikten i Ukraine, men eksperter er uenige om, hvorvidt de vil øge risikoen for en atomkrig.

De eftertragtede Leopard 2-kampvogne er på vej til fronten i Ukraine fra en række vesteuropæiske lande som følge af Tysklands beslutning.

USA vil også sende deres egenproducerede M1 Abrams-kampvogne til krigszonen, og de nye militærkøretøjer betyder samlet set, at krigen er eskaleret.

Det mener flere militæreksperter, som TV 2 har talt med, for de moderne kampvogne tilhører en ny kategori af våben.

Russerne kan optrappe på forskellig vis – herunder også brugen af atomvåben

Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier

Men eskaleringen fra Vestens side kommer samtidig med en pris.

Det mener Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Han siger til TV 2, at de moderne kampvogne er en oprustning fra Vesten, hvilket kan tvinge Rusland til også at optrappe konflikten.

Derfor skal Vesten forberede sig på, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, kan være presset til at træffe vidtgående beslutninger og komme med et modtræk. Og kampvognene kan i princippet være det skridt, som bringer de russiske atomvåben tættere på at blive bragt i spil.

- Vi skal forberede os på et scenarie, hvor russerne kan optrappe på forskellig vis – herunder også brugen af atomvåben, siger Flemming Splidsboel Hansen.

En tydelig provokation

Sergei Netjajev, der er Ruslands ambassadør i Berlin, beskriver ifølge nyhedsbureauet Reuters Tysklands beslutning som "ekstremt farlig".

Ambassadøren mener samtidig, at konflikten i Ukraine er taget til et nyt konfrontationsniveau med onsdagens beslutning.

Fra Moskva har styret i Kreml hurtigt givet et kontant svar på de officielle planer fra tysk side om at sende ukrainerne Leopard 2-kampvogne, der efter planen kan være operationelle i Ukraine om cirka tre måneder.

Talsmanden for den russiske regering, Dmitrij Peskov, siger, at levering af tyske kampvogne til Ukraine "ikke vil bringe noget godt" og i stedet forværre forholdet mellem Tyskland og Rusland. Og relationerne mellem de to lande befinder sig allerede på et lavpunkt, lyder det.

- Det kommer til at efterlade varige spor, siger talsmanden.

Samtidig mener den russiske ambassadør i USA, Anatoly Antonov, at USA helt bevidst med leveringen af M1 Abrams-kampvogne til Ukraine forsøger at tildele Rusland et strategisk nederlag.

Han kalder det for en "tydelig provokation" ifølge det statsejede russiske nyhedsbureau Tass.

Har malet sig op i et hjørne

Flemming Splidsboel Hansen forklarer, at krigen i Ukraine – set fra et russisk perspektiv – ses som en eksistentiel krig, hvor selve Ruslands eksistens står på spil.

Han er ikke nervøs for, at 'Leoparderne' på sigt skal føre til en atomkrig, men Vesten er med planerne for levering af de moderne kampvogne "gået et par hylder op", da det er meget tungt materiel, der kan gøre en afgørende forskel i krigen.

Derfor forventer Flemming Splidsboel Hansen en skarp reaktion fra Ruslands side, hvis og når de ukrainske tropper rykker frem i kampvognene i løbet af foråret.

Krigen vil ikke ende med et snuptag og er ikke overstået i maj

Mikkel Storm Jensen, major og militær forsker ved Forsvarsakademiet

Ikke mindst fordi Putin har malet sig selv op i et hjørne med annekteringen af de fire besatte regioner – Kherson, Zaporizjzja, Luhansk og Donetsk – i den østlige del af Ukraine, som Rusland vil gøre alt for at forsvare.

- Vesten skal passe på ikke at optrappe og gå for langt "op på hylderne inde på lageret", så vi ikke er med til at puste til krigen, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Har truet med "død og ødelæggelse"

Major og militærforsker ved Forsvarsakademiet Mikkel Storm Jensen har svært ved at afgøre, om Europa og USA’s dugfriske tilkendegivelser omkring kampvogne til Ukraine øger risikoen for en atomkrig.

Men han pointerer, at Rusland fra starten af konflikten har truet med "død og ødelæggelse", hvis man følte sig truet af Vesten.

- Det er alene Putin, der træffer beslutningen omkring brug af atomvåben, og det er umuligt at svare på, hvad der sker i hans hoved, siger Mikkel Storm Jensen til TV 2.

Militærforskeren anser de vestlige Leopard 2- og M1 Abrams-kampvogne til Ukraine som et vigtigt element i krigen, der på lang sigt kan vende lykken i det krigshærgede land.

Mikkel Storm Jensen ser dog ikke leverancen som noget "mirakelmiddel", lyder det.

- Kampvognene vil hjælpe Ukraine og gøre situationen sværere for Rusland, men krigen vil ikke ende med et snuptag og er ikke overstået i maj, fastslår Mikkel Storm Jensen.

Vores frygt for en tredje verdenskrig ligger i vores egen psyke

Jacob Kaarsbo, senioranalytiker for Tænketanken Europa

Lav risiko for ny verdenskrig

Leverancen af Leopard 2-kampvogne til Ukraine har også ifølge Jacob Kaarsbo "stor betydning" for krigen.

Men senioranalytikeren for Tænketanken Europa mener – modsat Flemming Splidsboel Hansen – ikke, at verden er rykket nærmere på en tredje verdenskrig med brug af atomvåben.

- Det mener jeg på ingen måde. I min bog er vi stadigvæk i meget lav risiko for, at konflikten skal eskalere, siger han til TV 2.

Han pointerer, at dynamikken i krigen i Ukraine er uændret, men at Rusland er kommet under et større pres på grund af den fremtidige leverance af moderne kampvogne.

For militærkøretøjerne sender et tydeligt signal til Rusland om, at det, man har gang i med invasionen af Ukraine, er forkert.

- Men vores frygt for en tredje verdenskrig ligger i vores egen psyke, forklarer Jacob Kaarsbo.