"Vanvittig" britisk hjælpearbejder reddede 400, inden han selv blev dræbt

Video viser russiske granater ramme meget nær 28-årigs evakueringsbil, men det var risikoen værd at redde andre, mente han.

Med et kamera monteret på brystet filmede Chris Parry i starten af januar et frygtindgydende tæt møde, han havde med en russisk granat.

Han overlevede, men få dage senere løb heldet ud, og nu bekræfter hans familie, at han blev dræbt af en anden russisk granat, mens han forsøgte at evakuere en ældre dame fra byen Soledar på den ukrainsk-russiske frontlinje.

- Fucking hell, udbrød den 28-årige på videoen, idet granaten slog ned og kastede en ildkugle i luften over byen Bakhmut og hans firhjulstrækker.

Bag kameraet vurderede han, at nedslaget skete 30 meter fra hans bil, men han fortsatte fremad og drejede af mod en boligblok for at få læ, mens han samlede tankerne og planlagde sin rute videre.

Wagner-gruppen erklærede ham død

Filmen er den sidste, briten lagde op på den Instagram-konto, han brugte til at fortælle om sit arbejde og bede om penge til at fortsætte det. Den 11. januar meldte den russiske Wagner-lejehær, at de havde fundet liget af Chris Parry, men det er først nu, hans familie kan bekræfte, at han har mistet livet.

- Han blev draget til Ukraine i dets mørkeste stund i begyndelsen af den russiske invasion og hjalp dem i den største nød og reddede 400 liv og mange efterladte dyr, skriver hans forældre i en erklæring udsendt af det britiske udenrigsministerium.

Ministeriet har også bekræftet, at Andrew Bagshaw, en anden britisk hjælpearbejder, også er dræbt.

Civile henrettelser

Kort efter krigen brød ud sidste år, rejste Chris Parry, der var løbetræner i England, til Polen for at yde hjælp, og 5. marts rejste han ind i Ukraine.

I første omgang for at bringe forsyninger frem til civile langs fronten nær Kharkiv, men efterhånden udviklede hans arbejde sig til også at være evakuering af civile fra byer under angreb, hvor de civile ellers risikerede en frygtelig skæbne.

- Folk, der vil evakueres nu, bliver ellers enten skudt eller tvunget til at blive russere resten af deres liv, sagde Chris Parry til Sky News kort før jul.

Ville frem i allerforreste række

Med de penge, han samlede ind, fik han råd til at købe sin firhjulstrækker, der gjorde det muligt for ham at krydse vandløb og ødelagte veje for at komme helt frem i forreste række.

Til Reuters fortalte han om sine overvejelser ved at køre i en personbil i krigszonen.

- Man kan ræse ind til destinationen på to minutter og ræse ud på to minutter. Forhåbentlig kan man gøre det så hurtigt, at dronerne ikke ser det. Så kan man parkere bag en bygning og gemme sig.

Overtales til evakuering

Hans evakueringer skete typisk efter tip fra ukraineres familiemedlemmer i Vesten, der skrev til ham med besked om navne og adresser på mennesker, der var i overhængende fare, fordi deres landsbyer var ved at blive indtaget af russiske styrker.

Men det var ikke altid, de ofte ældre mennesker ville med, så han medbragte også videoer fra deres familiemedlemmer, der opfordrede dem til at følge med den unge brite i hans Landrover.

- De her to ældre mennesker sad bare i hjørnet af et værelse, bange og fortabte. Jeg måtte bruge 10-15 minutter på at forklare, at jeg ville tage dem til Slavjansk, en sikker by i nærheden, fortalte han til Sky News i decemberinterviewet.

Risikoen var fifty-fifty for at blive skudt på af en kampvogn

Chris Parry, hjælpearbejder

"Du er vanvittig"

Efter at have reddet de to gamle blev han dirigeret mod en anden adresse i byen Bakhmut, hvor fire voksne og to børn havde brug for hjælp til at komme væk.

En deling soldater i området sagde til ham, ”du er vanvittig, du er vanvittig”, og advarede om, at området var et helvede, hvor man kunne støde ind i russiske soldater når som helst.

- Missiler ramte bygningen ved siden af, loftet rystede. Jeg spurgte soldaterne, hvor sandsynligt det var at komme frem til den næste, der skulle evakueres, og de sagde, at risikoen var fifty-fifty for at blive skudt på af en kampvogn, fortalte han til Sky News.

På vej ud af byen blev han ramt af skud fra en kampvogn, og det endte med at totalskade bilen.

Mit liv kan rinde ud

I de tre uger han havde Landroveren, lykkedes det ham at evakuere 30 mennesker på tre uger.

Han ville være fortsat, men var aldrig i tvivl om hverken risikoen ved sit arbejde – eller vigtigheden.

- Mit liv kan rinde ud, sagde han i et interview med Sky News.

- Men jeg synes, det er det værd for at redde disse mennesker.