Krigen i Ukraine

Russisk stats-tv: Vestens kampvogne er ikke "leoparder" – det er "tamme katte"

Russiske medier forventer, at de vestlige kampvogne bliver lette at ødelægge – og kalder dem en god grund til at bombe Tyskland.

Russisk stats-tv havde onsdag aften travlt med at håne de vestlige kampvogne, der er på vej til Ukraine.

De tyskproducerede Leopard-kampvogne blev ikke kaldt ”leoparder”, men i stedet ”tandløse katte”.

Og en grafik viste, hvordan et kampvognsslag mellem russiske T-90 kampvogne og deres vestligt producerede modstykker ville ende med overvældende tab af de vestlige kampvogne.

- Vi har et stærkt forsvar. Med stor ildkraft på vores side, som overgår de tyske, forklarede studieværten.

- Et slag på åben mark mellem ti Leopard kampvogne og ti T-90 kampvogne er afgjort på forhånd, konkluderede han, mens grafikken viste, hvordan seks af de ti Leopard kampvogne bliver sat ud af spillet.

Den russiske side led ingen tab.

Bekymret eller ubekymret

Indslaget på den statslige tv-station Rossiya-24 er et eksempel på, at der har været to meget forskellige russiske reaktioner på beslutningen om, at både amerikanske Abrams-kampvogne og tyskproducerede Leopard-kampvogne nu er på vej til Ukraine.

Den ene type svar fra Rusland var, at de vestlige kampvogne er de russiske så markant underlegne, at de er ligegyldige for krigens udfald.

Det andet svar lød, at Vestens beslutning var så farlig en optrapning, at det bringer verden tæt på både Tredje Verdenskrig og atomkrig.

Vi bør bombe Berlin

Den holdning kom til udtryk på en anden af de statslige tv-kanaler, Rossiya-1.

Her sagde studieværten Vladimir Solovyov, der i Vesten betragtes som en af præsident Putins mest højrøstede propagandister, at tanken om tyske kampvogne på russisk jord må være ”grund nok til at ødelægge Berlin”:

- Jeg mener, at tiden er inde til at sende en klar, resolut besked om, at vi betragter Tyskland som part i konflikten. Og at tyske tanks opdukken i Ukraine endegyldigt vil få os til at betragte tysk territorium, baser og andre steder som legitime mål, sagde Solovyov.

- Så vil tyskerne forstå, hvilke nye naziledere de har opfostret og bragt til magten, tilføjede han i sit vrede angreb på Vesten, som han kaldte ”europæiske farisæere” og ”nazistiske skiderikker”.

Kamvogne vil blive ødelagt

De officielle reaktioner fra den russiske regering delte sig i de samme to lejre.

Den russiske ambassadør i Washington, Anatoly Antonov, skrev forholdsvist ubekymret på det sociale medie Telegram, at de amerikanske kampvogne i Ukraine ”vil blive ødelagt ligesom alle andre eksempler på NATO's militære udstyr”.

Hans kollega i Berlin, ambassadør Sergej Nechayev, advarede til gengæld om, at Tyskland havde truffet et meget farligt valg:

- Denne ekstremt farlige beslutning tager konflikten til et nyt niveau, sagde han.

På den ene og den anden side

Den russiske præsidents officielle talsmand, Dmitrij Peskov, nåede i løbet af onsdag at give udtryk for begge synspunkter:

På den ene side affærdigede han onsdag truslen fra de vestlige kampvogne og sagde, at de vil blive ødelagt på slagmarken i Ukraine:

- De kampvogne kommer til at brænde op ligesom alt det andet. De er bare meget dyrere, lød det ifølge det franske nyhedsbureau AFP fra Dmitrij Peskov.

Og på den anden side advarede han om, at truslen om en atomkrig nu er større end nogensinde:

- Hele situationen er utroligt alarmerende, sagde han ifølge det russiske nyhedsbureau TASS.