Danmark køber artillerisystemer og raketkastere af Israel

Danmark har indgået en aftale med israelske Elbit om leveringen af haubitser-systemer og raketkastere.

Det danske forsvar har et nyt artillerisystem på vej.

Regeringen og et bredt flertal af folketingets partier er nået til enighed om indkøb, som skal erstatte et artillerisystem, der er blevet doneret til Ukraine.

I et interview med TV 2 fortæller forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen, at Danmark har indkøbt 19 artillerisystemer samt 8 raketkastere til en samlet pris af 1,7 milliarder kroner.

Danmark valgte i sidste uge at skibe alle Forsvarets 19 franskproducerede Caesar-haubitser, som kan sammenlignes med en langtrækkende kanon, til den ukrainske hær.

Hul skal fyldes ud

Det efterlader et hul i den hjemlige kapacitet. Et hul, som nu skal fyldes ud.

Forsvaret Materiel- og Indkøbsstyrelse forhandler nu med producenten Elbit-systems om levering af ATMOS-artilleripjecer og PULS-systemer.

- Jeg er glad for at vi kan finde en løsning, hvor Forsvaret hurtigt kan genetablere den nødvendige operative kapacitet, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Siden Danmark sendte sine Caesar-haubitsere til Ukraine, har der været forhandlinger med en ny leverandør, som kunne levere hurtigt og kvalitativt.

Tidligere på tale

Det nye system har tidligere været på tale til det danske forsvar tilbage i 2015. Men fordi det var en israelsk leverandør, som var indblandet i bosættelser, strandede forhandlingerne dengang.

- Jeg er med på, at der har været en berøringsangst, men det har jeg ikke. Det har Regeringen ikke. Det her handler om en erstatningsanskaffelse, der kan leveres hurtigt, siger forsvarsministeren.

- Anskaffelserne er desuden vigtige for at kunne fastholde vores soldater ved artilleriet og for den fortsatte opbygning af 1. brigade, siger forsvarsministeren.

Han er sammen med ordførere og forsvarschef Flemming Lentfer på rejse for at besøge de danske soldater i Letland og Estland.

Det samlede beløb for de nye våbensystemer løber op i 1,7 milliarder kroner.