Krigen i Ukraine

Schweiz åbner for våbeneksport til Ukraine - kan bringe danske våben i spil

Den schweiziske regering har tidligere nedlagt veto mod, at Danmark kunne sende schweizisk fremstillede militære køretøjer til Ukraine.

Schweiz åbner for at tillade andre lande at sende schweiziske våben til Ukraine. Det skriver det schweiziske nyhedsmedie Neue Zürcher Zeitung.

Det er det schweiziske nationalråds sikkerhedspolitiske kommission, der tirsdag har vedtaget et forslag, der tillader andre lande at videresende schweizisk producerede våben i særlige tilfælde. Næste skridt er, at parlamentet skal stemme om forslaget.

De særlige tilfælde dækker over situationer, hvor FNs sikkerhedsråd eller to tredjedele af FN vurderer, at folkeretten er blevet overtrådt. Noget, der netop er tilfældet med Ruslands invasion af Ukraine.

Den schweiziske sikkerhedspolitiske kommission ønsker med den nye position at sikre, at lande som Danmark, Tyskland og Spanien får mulighed for at sende militært udstyr til Ukraine, lyder det i Neue Zürcher Zeitung.

Danmark har tidligere anmodet om at få lov til at sende schweizisk fremstillede pansrede mandskabsvogne af typen Piranha til Ukraine. Men i juni kunne internationale medier berette, at den schweiziske regering havde nedlagt veto mod dette med henvisning til landets neutralitetspolitik.

Tyskland har på samme måde ønsket at sende 12.400 luftværnsgranater af schweizisk fabrikat til Ukraine, men det har Schweiz også afvist, skrev Ritzau i november.

Schweiz er kendt for sin strenge neutralitetspolitik. Landet forholdt sig både neutralt under Første- og Anden Verdenskrig, og denne position betyder blandt andet, at Schweiz ikke leverer våben til konfliktzoner.

Pres på både Tyskland og Schweiz

De seneste uger har der været et stort politisk pres på både Schweiz og Tyskland.

Begge lande producerer våben, som andre vestlige lande har købt og nu ønsker at sende videre til Ukraine. Men før våbnene kan videresendes, skal det ifølge de oprindelige købsaftaler godkendes af Schweiz og Tyskland.

Tirsdag aften erfarer flere store internationale medier, at tyske politikere nu er klar til at sende Leopard-kampvogne til Ukraine og samtidig tillade andre lande at gøre det samme. Det skriver blandt andre Der Spiegel, Bloomberg og AP.

Og nu lader det altså til, at også Schweiz alvorligt genovervejer sin position i forhold til våbeneksport til Ukraine.

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, har tidligere slået fast, at alle lande bør støtte Ukraine, og ved World Economic Forum i Schweiz tidligere på året udtalte han:

- Det handler ikke om neutralitet. Det handler om retten til selvforsvar, skriver Neue Zürcher Zeitung.

Afstemning i nationalrådet

Det er Socialdemokratiet i Schweiz, der har ændret mening, således at der nu kan justeres på neutralitetspolitikken.

I weekenden udtalte den ene af partiets to ledere, Cédric Wermuth, til den schweiziske radio, Radio SRF, at man i lyset af den nuværende situation med Ukraine må vurdere, hvad der er rigtigt i forhold til neutralitetspolitikken.

Partiets medlem af nationalrådet, Eric Nussbaumer, har også givet udtryk for sit holdningsskifte:

- Jeg tøvede, men nu er det klart: reeksporten af ​​ammunition og andre våben skal godkendes for vores naboer fra sag til sag i Ukraine, siger han ifølge Neue Zürcher Zeitung.

Det er uvist, om den danske regering fortsat ønsker at sende Piranha-kampvogne til Ukraine.