Rusland invaderer Ukraine

Russisk FN-ekspert sender konkret trussel mod Danmark

Danmarks beslutning om at donere artilleri til Ukraine er ikke gået ubemærket hen i Moskva. Russisk professor og FN-udsending kommer med en trussel.

En russisk professor, der er udpeget som ekspertrådgiver i FN af Ruslands udenrigsministerium, foreslår nu, at det skal have konsekvenser for Danmark, at vi donerer våben til Ukraine.

Danmark har betydelige problemer med Færøerne

Henry Sardarjan, professor i statskundskab, MGIMO

Konkret peger han på, at Rusland skal blande sig i det danske rigsfællesskab med Færøerne, fordi den danske regering for nylig besluttede at donere samtlige af Forsvarets 19 Caesar-artilleripjecer til Ukraine.

Og så foreslår han at konfiskere alle danske virksomheders aktiver i Rusland.

Professoren hedder Henry Sardarjan og er dekan på fakultetet for ledelse og politik ved universitetet MGIMO i Moskva, der hører under Ruslands udenrigsministerium.

Samtidig fungerer han som russisk udsending til FN, hvor han sidder i ekspertudvalget CEPA, der rådgiver om bæredygtig udvikling inden for offentlig administration.

For nylig kom eksperten så med et råd til styret i Kreml.

Måske er tiden inde ...

Rådet kom på professorens kanal på det sociale medie Telegram, hvor han også delte nyheden om de danske artilleripjecer.

- Måske er tiden kommet til at overføre alle aktiver fra danske forretninger i Rusland, så de overgår til Den Russiske Føderation med udsigt til konfiskation inden for seks måneder, skrev Henry Sardarjan.

Dernæst foreslog han, at Rusland skal blande sig i det danske rigsfælleskab med Færøerne.

- Danmark har også betydelige problemer med Færøerne, hvor selvstændighedsbevægelsen opererer. Der vil ikke være nogen hindring for økonomisk støtte samt organisatorisk og diplomatisk støtte til den, fortsatte han.

Opfordringen til at splitte Danmark og Færøerne ser ud til at stå for Henry Sardarjans egen regning, og det nåede i første omgang kun ud til hans cirka 17.000 følgere på Telegram.

Men kort efter blev det en del af Ruslands mere brede propaganda, da den russiske tv-vært Vladimir Solovjov delte forslaget med sine over 1,3 millioner følgere på Telegram.

Indblanding i demokratiet

Professoren er med jævne mellemrum gæst i Vladimir Solovjovs tv-programmer, hvor trusler om brug af atomvåben mod Vesten og lignende emner ofte bliver diskuteret.

Så sent som 15. januar var Henry Sardarjan med i Vladimir Solovjovs program på Rossija 1, hvor han opfordrede styret i Kreml til at blande sig i andre nationers politiske systemer.

- Hvis vores interesser kræver, at vi blander os i andre landes indenrigspolitik, så skal vi for enhver pris gøre det, sagde han i programmet.

Professorens forslag om russisk støtte til selvstændighedsbevægelsen på Færøerne kommer blot to måneder efter, at Færøerne og Rusland indgik en fiskeriaftale med hinanden trods kritik fra EU og Danmark.

Dengang blev Færøernes Lagting kritiseret for at gøre forretninger med Rusland efter angrebet på Ukraine.

Færøernes fiskeriminister, Árni Skaale, forsvarede i november sidste år beslutningen med, at fødevarer ikke er omfattet af de sanktioner, der er pålagt Rusland på grund af krigen.

- Vi trodser absolut ikke EU. På Færøerne fordømmer vi krigen på det allerhårdeste. Vi har sat de samme sanktioner i værk som Danmark og alle andre EU-lande, men vi har dog en undtagelse i forhold til fiskeri, ligesom andre lande i Europa også har undtagelser, sagde Árni Skaale dengang til TV 2.

Næste gang ekspertudvalget CEPA i FN, hvor Henry Sardarjan sidder med, mødes, er 27. marts i New York.

Emnet er "vigtige tilpasninger af institutioner til at imødegå en mere grøn, inkluderende og fleksibel verden i en tid med talrige kriser".

Om han også kommer med gode råd dér, har vi endnu til gode at se.