Nu sender kansler Scholz sine "leoparder" til Ukraine – men én ting vil han aldrig bidrage med

Danmark har ikke planer om at følge trop og sende kampvogne til Ukraine, siger forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen.

Selvom Tyskland nu vil sende 14 Leopard 2-kampvogne til Ukraine, er der én ting, den tyske kansler Olaf Scholz aldrig vil bidrage med - soldater på jorden.

Det fortalte han onsdag under et møde i Forbundsdagen, skriver Sky News.

- Vi vil ikke sende landtropper. Der vil ikke være nogen direkte deltagelse af NATO-tropper i denne krig. Det har ikke været tilfældet hidtil, det vil ikke være tilfældet i fremtiden, slog kansleren fast.

Scholz oplyser, at Tyskland vil koordinere leveringen af Leopard 2-kampvogne med sine allierede, der nu også får tilladelse til at sende deres tysk-producerede kampvogne til Ukraine.

Vi måtte bryde regel, siger Scholz

Olaf Scholz indgav tidligere onsdag den officielle bekræftelse til det tyske parlament på, at landet vil sende Leopard 2-kampvognene til Ukraine.

- I Tyskland måtte vi bryde en regel, og nu leverer vi flest våben sammen med Storbritannien. Hvis vi opsummerer, hvad vi har besluttet at levere indtil videre, kan vi sige, at Tyskland altid vil være en banebrydende støtte til Ukraine, sagde Scholz under sin tale til parlamentet.

Kansleren henviser til, at det førhen ikke har været praksis at støtte med våben. Det er første gang, tyske kampvogne kommer til at kæmpe på en europæisk slagmark siden Anden Verdenskrig.

- Én ting skal stå klart; vi vil gøre, hvad der er nødvendigt, og hvad der er muligt for at støtte Ukraine, men samtidig vil vi sikre os, at der ikke sker en eskalering af krigen mellem Rusland og NATO, siger Scholz.

Under massivt pres

Den tyske regering har længe været under et massivt pres fra de allierede lande om at give tilladelse til at sende kampvognene til Ukraine, men efter den tyske beslutning er der nu roser fra en række europæiske statsledere.

- Tak forbundskansler Olaf Scholz. Beslutningen om at sende Leoparder til Ukraine er et stort skridt i retning af at stoppe Rusland, skriver den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, på Twitter.

Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, reagerer ligeledes på Tysklands beslutning om at sende Leopard 2-kampvogne til Ukraine:

- Sammen sætter vi fart på vores indsats for at sikre, at Ukraine vinder krigen, og at der kommer varig fred, siger Sunak ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Danmark vil ikke følge trop

Selvom flere lande altså nu gør klar til at sende Leopard-kampvogne til Ukraine, er det ikke Danmarks umiddelbare plan. Det fortæller TV 2s forsvarskorrespondent, Anders Lomholt:

- Det, der sker lige nu, øger også presset på Danmark. Vi har 44 Leopard 2-kampvogne, og det står lige for, at vi også bidrager. Indtil videre har Danmarks forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen, sagt, at det ikke er aktuelt at levere kampvogne fra Danmark.

- Årsagen er, at kampvognene er i brug. Halvdelen er i Baltikum, hvor de deltager i NATO's fremskudte forsvar, og den anden halvdel bruges til træning eller er under reparation i Danmark, forklarer Anders Lomholt.

- Ekstremt farlig beslutning

Tysklands beslutning om at godkende levering af Leopard 2-kampvogne til Ukraine er "ekstremt farlig" og tager konflikten til "et nyt niveau", mener en den russiske ambassadør i Berlin.

- Denne ekstremt farlige beslutning tager konflikten til et nyt niveau af konfrontation og modsiger tyske politikeres udtalelser om Forbundsrepublikken Tysklands manglende vilje til at blive trukket ind i den, siger ambassadør Sergej Netjajev i en erklæring ifølge nyhedsbureauet Reuters

Han tilføjer, at Tyskland opgiver sit "historiske ansvar over for Rusland" som følge af nazistiske forbrydelser i Anden Verdenskrig.

Taknemmelig Zelenskyj

Leopard 2-kampvogne kan være operationelle i Ukraine om cirka tre måneder. Det siger Tysklands forsvarsminister, Boris Pistorius, onsdag ifølge The Guardian.

Han kalder beslutningen om at sende tyske kampvogne til Ukraine "historisk" og tilføjer, at den nødvendige træning af kampvognstropper vil blive udført, inden kampvognene sendes til Ukraine.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, glæder sig over Tysklands beslutning om at forsyne landet med Leopard 2-kampvogne.

Han er "oprigtigt taknemmelig" over for den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, skriver han på Twitter.

Nyhedsbureauet Reuters har lavet en liste over hvilke lande, der har meldt sig klar til at sende kampvogne til Ukraine.

  • USA er klar til at sende 31 M1 Abrams-kampvogne til Ukraine. Det fortalte USA's præsident Joe Biden onsdag aften. Rusland har allerede truet med at ødelægge dem.

  • Tyskland har besluttet at sende Leopard 2-kampvogne og samtidig give andre lande lov til at sende de tyskproducerede kampvogne.

  • Storbritannien annoncerede for knap to uger siden, at man vil sende 14 Challenger 2-kampvogne.

  • Polen er klar til at sende op mod 14 af deres Leopard 2-kampvogne og har presset på for at lov af Tyskland.

  • Finland har sagt, at man er klar til at donere få Leopard 2-kampvogne, hvis flere lande i Europa gør det samme.

  • Norge har endnu ikke meldt noget ud, men Aftenposten og Dagens Næringsliv erfarer onsdag morgen, at regeringen overvejer at sende norske Leopard 2-kampvogne

  • Spanien er klar til at melde sig under fanerne og sende Leopard 2-kampvogne, erfarer El Pais.