Udland

Kampvogne øger Ruslands frygt for at lide et historisk nederlag, vurderer ekspert

Rusland reagerer skarpt mod nye donationer af frygt for at blive bragt i knæ og genopbygget som Nazityskland efter Anden Verdenskrig, lyder det.

Den russiske ambassadør i USA protesterer voldsomt over de kommende kampvognsleverancer til Ukraine. Det er ”endnu en åbenlys provokation”, skriver ambassadøren, Anatoly Antonov, på beskedtjenesten Telegram.

Udfaldet kommer efter Tysklands beslutning i går om at sende 14 kampvogne til Ukraine og samtidig tillade andre landes eksport. Samt nyheden om, at USA måske allerede i dag vil annoncere en beslutning om at sende Abrams-kampvogne til Ukraine.

Ambassadøren mener, at det er ”åbenlyst, at Washington med vilje forsøger at påføre os et strategisk nederlag”.

Et nederlag af dimensioner

Og netop dén sætning er værd at bide mærke i, mener seniorforsker på DIIS Flemming Splidsboel Hansen.

- Med et strategisk nederlag mener han et historisk nederlag, en afgørende sejr over Rusland, der fjerner det russiske styre og muligvis splitter Rusland op i mindre lande, siger han.

Ideen om et strategisk nederlag til Rusland som en mulig eller ligefrem nødvendig konsekvens af invasionen har bredt sig, som månederne er gået.

- Mange i Vesten – og ikke kun i Centraleuropa, hvor troen på, at Rusland aldrig forandrer sig, er udbredt – vil argumentere for, at Ruslands overdimensionerede internationale rolle skal fjernes. Nogle vil sige, og stadig mere åbent, at det må bringes i knæ som Nazityskland eller dets allierede Japan, før det kan blive genopbygget og reintegreret i verden, skrev Leonid Bershidsky, der er opinionsskribent for nyhedsbureauet Bloomberg, for nylig.

Rusland kobler til Anden Verdenskrig

Uanset om et strategisk nederlag egentlig er målet eller ej, er det en frygt, der har bidt sig fast helt op i toppen af det russiske styre, vurderer Flemming Splidsboel Hansen.

- Der har man i nogle måneder koblet den igangværende krig til de helt store krige og herunder Anden Verdenskrig. Det er en eksistentiel krig, siger Flemming Splidsboel Hansen med henvisning til diskussioner i russiske medier, der også involverer den politiske top.

- Det er selve Ruslands eksistens, der er på spil. Det forklarer også, hvorfor det trækker ud.

Ukraine vil have mere

For Ukraine er der ingen tvivl om, at Ruslands invasion er en trussel mod landets eksistens, og derfor bliver nyheden om kampvognsleverancer modtaget med både glæde og utålmodighed af den ukrainske præsident.

- Der er mange bestræbelser, ord og løfter. Men det er vigtigt ikke at miste virkeligheden af syne. Det handler ikke om 5, 10 eller 15 kampvogne, sagde Volodymyr Zelenskyj i sin daglige tale sent i aftes.

- Behovet er meget større, tilføjede han.