Kampvogne, missiler og panserværn – her er alle Vestens våben til Ukraine
Siden Rusland invaderede Ukraine i 2022, har Vesten ydet militær hjælp, og løbende er flere og kraftigere våben kommet til. Få overblikket her.
Missilsystemer, artilleripjecer, geværer, helikoptere, kampvogne og enorme mængder ammunition.
TV 2 giver dig her et overblik over den stadig voksende liste over våben og udstyr, som vestlige lande enten har lovet at levere eller allerede har leveret til Ukraine.
Listen baserer sig så vidt muligt på officielle udmeldinger og er derfor ikke komplet, da langtfra al militærhjælpen er offentliggjort eller oplyst i detaljer.
Ukraine har gentagne gange understreget, at landets styrker har et stort og akut behov for kampvogne – både for at forsvare territorium mod russiske angreb og for at presse Ruslands militær tilbage fra besatte områder. Foreløbig har de fået:
- Leopard 2 (antal: 88): Tysk tredjegenerationskampvogn, der har god mobilitet og beskyttelse og er udstyret med en 120 mm-kanon og to maskingeværer. Tilsagn om leveringer fra Tyskland, Polen, Canada, Norge, Portugal, Spanien, Sverige, Holland og Danmark.
- Leopard 1 (antal: 130): Udfaset tysk kampvogn, der kører og skyder godt, men som er dårligere panseret end Leopard 2. Udstyret med 105 mm-kanon og to maskingeværer. Doneres af Danmark, Holland og Tyskland.
- Challenger 2 (antal: 14): Såkaldt tredjegenerationskampvogn fra Storbritannien, der er udstyret med en riflet 120 mm-kanon og to maskingeværer. Den er godt beskyttet, da skroget er beklædt med det særlige Chobhampanser, der består af består af forskellige lag med varmebestandig keramik, hårdt stål og sejt aluminium.
- M1 Abrams (antal: 31): Senest har USA meldt sig klar til også at levere sin tredjegenerationskampvogn. De store og tunge Abrams er også beklædt med Chobhampanser og er udrustet med en 105 mm eller 120 mm kanon og tre maskingeværer.
- T-72 (antal: 405+): Leveret af især Polen og Tjekkiet, men også en række andre lande. Den sovjetiskudviklede kampvogn er af samme type som dem, ukrainerne selv benyttede før invasionen. De er udstyret med en 125 mm-kanon samt to maskingeværer.
- T-55 (antal: 28): Sovjetisk kampvogn med 100 mm riflet kanon og et maskingevær. Doneret af Slovenien.
- PT-91 Twardy (antal: 60): Polsk kampvogn, der er en mere avanceret version af T-72'eren. Udstyret med 125 mm-kanon samt to maskingeværer.
Foruden kampvogne har Ukraine også fået en række pansrede infanterikampkøretøjer (IFV), som kan bruges på slagmarken.
- AMX-10 (antal: 40): Fransk let kampkøretøj på hjul, der er hurtigere, men mindre armeret end kampvogne. De er udstyret med en 105 mm-kanon og et maskingevær. Bruges af opklaringsstyrker til at bevæge sig bag fjendens linjer.
- Stryker (antal: 90): Kampkøretøj, der benyttes af den amerikanske hær. De kører på hjul og bruges primært til at fragte mandskab eller forsyninger til fronten og er ikke så tungt udrustet.
- Bradley (antal: 109): Bæltekøretøj, hvis hovedformål er at transportere fodsoldater fra A til B på slagmarken. Det amerikanske køretøj har en 25 mm-kanon og to missiler ovenpå.
- Marder (antal: 60): Tysk bæltekøretøj, der minder meget om Bradley'en og også er bygget til at få flyttet soldater rundt på slagmarken. Den har en 20 mm-kanon og et maskingevær monteret ovenpå og kan navigere gennem vand på op til to meters dybde.
- BMP-1 (antal: 211+): Bæltekøretøjer udstyret med en 73 mm-kanon og et maskingevær.
- CV90 (antal: 50+/-): Svensk bæltekøretøj udstyret med en 35 mm kanon og maskingevær samt røgkastere på tårnet og to granatkastere. Benyttes også af det danske forsvar.
De pansrede mandskabsvogne (PMV) bruges til transport af infanteri, men er ikke designet til at deltage i direkte kamp.
- M113 (antal: 380+): Kommer blandt andet fra Danmark. Den bredt anvendelige mandskabsvogn har været i brug i det danske forsvar siden 1964. Plads til 11-15 passagerer.
- M1117 (antal: 250): Amerikansk firehjulsdrevet pansret personelkøretøj udstyret med en granatkaster og et maskingevær.
- VAB (antal: 60+): Standard-mandskabsvogn i den franske hær, hvor den dog er på vej til at blive udskiftet med nyere køretøjer. Plads til ti passagerer.
- ACSV (antal: 39): En støttevariant af Canadas pansrede LAV-mandskabsvogne med plads til syv passagerer.
- XA-185 (antal: ?): Sekshjulede finske amfibiekøretøjer med plads til 16 passagerer.
- M577 (antal: 1+): Amerikansk mandskabsvogn, der er en variant af M113'eren.
De letpansrede køretøjer (IMV) er velegnede til patruljering og rekognoscering og er udviklet til at give soldatene bedre beskyttelse mod beskydning fra håndvåben, mindre eksplosiver og miner.
- Roshel Senator (antal: 208): Manøvredygtige, pansrede køretøjer fra Canada. Bruges primært til transport af mandskab og udstyr, men det er muligt at montere våbensystemer. Plads til 12 passagerer.
- Humvee/HMMWV (antal: 1208+): Terrængående køretøj, hvorpå der kan monteres forskellige våbensystemer. Plads til op til otte passagerer afhængig af typen.
- MRAP (antal: 617+): Samlet betegnelse for minebeskyttede køretøjer. En række lande har sendt forskellige modeller til Ukraine,
- Alvis 4 (antal: 7+): Britiskproduceret version af den sydamerikanske Mamba APC med plads til op til ni passagerer.
- ACMAT Bastion (antal: 20+): Pansret fransk køretøj til persontransport. Plads til otte-ti passagerer.
- Mastiff (antal: 80+): Britisk udgave af det minebeskyttende Cougar-køretøj med plads til fire passagerer.
- Iveco LAV III (antal: 14): Taktisk transportkøretøj med plads til fire-seks passagerer.
Det ukrainske luftvåben opererer i øjeblikket med sovjetiskudviklede fly som MiG-29 og Su-27, og ukrainerne har appelleret om også at modtage moderne kampfly. Indtil videre har kun få lande efterkommet ønsket, da flere lande anser kampfly som en rød linje.
- MiG-29 (antal 17): Sovjetisk kampfly udviklet i 1970'erne, men senere moderniseret. Bruges fortsat af det russiske luftvåben og af flere lande i den tidligere østblok, herunder Ukraine. Flyene er doneret af Polen og Slovakiet.
- Su-25 (antal: 4): Sovjetiskudviklet ildstøttefly beregnet til at yde støtte til landtropper. Flyene er doneret af Nordmakedonien.
Ukraine har indtil videre primært fået leveret transporthelikoptere, der ikke kan bruges til at angribe fjenden.
- Mil Mi-24 - Hind (antal: 4): Russiskudviklet angrebshelikopter, der også kan bruges til troppetransport med plads til otte passagerer.
- Mil Mi-17 - Hip (antal: 26): Russiskudviklet militærhelikopter, som primært bruges til transport. Der er plads til 24 passagerer.
- Mil Mi-8 - Hip (antal: 18): Sovjetiskudviklet militærhelikopter og en forgænger for Mi-17. Der er plads til 24 passagerer.
- Mil Mi-2 - Hoplite (antal: 3): Mindre sovjetiskudviklet transporthelikopter med plads til otte passagerer, som også kan påmonteres våben og anvendes som angrebshelikopter.
- Kamov Ka-32A (antal: 6): Civil udgave af den russiskudviklede helikoptertype, som kan bruges til brandslukningsopgaver.
-
Sea King (antal: 3): Britisk rednings- og transporthelikopter med plads til op til 28 passagerer.
Siden invasionens begyndelse har ukrainerne løbende efterlyst hjælp til at beskytte luftrummet mod russiske missil- og raketangreb, og Vesten har løbende forsøgt at komme dem til undsætning med stadig bedre systemer.
- Patriot-systemer (antal: 4): Leveret af USA, Tyskland og Holland. Et uhyre dyrt og potent missilforsvarssystem, som består af en radar, en kommandokontrolvogn og fire-seks launchere.
- S-300-system (antal: 1+): Leveret af Slovakiet. Det er samme jord-til-luft-missilsystem, som Ukraine selv er i besiddelse af og har benyttet under krigen. Også Grækenland overvejer at sende S-300.
- NASAMS (antal: 9): Det første af de jordbaserede mellemdistance-luftforsvarssystemer blev leveret i november. USA har lovet at levere i alt otte, og Canada yderligere ét.
- Avenger (antal: 12): Amerikansk selvkørende overflade-til-luft-system, designet til nedskyde krydsermissiler, droner og lavtflyvende fly og helikoptere.
- Starstreak (antal: 1000+): Britisk kortrækkende overflade-til-luft-missil, der er designet til at nedskyde lavtflyvende fly.
- Stinger (antal: 2357+): Amerikanskproduceret skulderaffyret jord-til-luft-missil, der typisk er blevet brugt mod helikoptere.
- Mistral (antal: 133+): Kortdistance-luftværnsmissil leveret af Norge. Hertil kommer et ukendt antal fra Frankrig.
- Gepard (antal: 52): Tyske antiluftskytskampvogne med to 35 mm-kanoner.
- IRIS-T SLM (antal: 4): Kraftigt luftforsvarssystem fra Tyskland bestående af mellemdistance-luft-til-luft-missiler.
- SAMP-T (antal: 1): Antimissilsystem designet til at nedskyde krydsermissiler, bemandede og ubemandede fly og taktiske ballistiske missiler.
- Crotale (antal: 2): Fransk kortrækkende overflade-til-luft-missilsystem.
- Bofors L/70 (antal: 36): Svenskudviklet 40 mm-luftværnskanon leveret af Litauen.
- R-73-missiler (antal: 100+): Luft-til-luft-missil, som kan bruges i flyene Su-27 og MiG-29.
Vesten har forsynet Ukraine med flere langtrækkende raketsystemer.
- M142 HIMARS (antal: 16): Mobilt raketartillerisystem fra USA, som er mere præcist end russernes, og som med den leverede ammunition anslås at have en rækkevidde på op til 80 kilometer.
- M270 MLRS (antal: 10+): Amerikanskudviklet pansret 227 mm-raketsystem med en anslået rækkevidde op til 80 kilometer.
- GLSDB (antal: ?): Ground Launched Small Diameter Bomb er langtrækkende raketter fra USA med en rækkevidde på op til 150 kilometer. Et avanceret våben, der fungerer ved, at der bliver sat en raket på selve bomben, og via nøjagtig gps-styring kan våbnet slå ned og ramme sit mål
- BM-21 Grad (antal: 20+): Sovjetisk lastbilmonteret 122 mm-raketsystem.
- RM-70 (antal: ?): Tjekkisk, tungere version af BM-21 Grad-systemet.
- TLRG-230 (antal: ?): Tyrkisk 230 mm-raketsystem med en rækkevidde på 20 til 70 kilometer.
Ukrainerne har fået en række forskellige haubitskanoner og mortérer, der kan bruges til at sende granater i en høj bue ind over fjenden.
- Caesar-haubits (antal: 49+): Fransk selvkørende 155 mm-haubits installeret på et 6×6- eller 8×8-lastbilchassis. Rækkevidden er 40-50 kilometer. Danmark har doneret 19 styks til Ukraine.
- AS-90 (antal: 30): Britisk selvkørende 155 mm-haubits med rækkevidde på 25-30 kilometer.
- M777-haubits (antal: 118+): Britisk 155 mm-haubits, som trækkes af køretøjer og har en rækkevidde på op til 40 kilometer.
- M109-haubits (antal: 69+): Amerikansk selvkørende 155 mm-haubits med rækkevidde på 24-30 kilometer.
- M101-haubits (antal: ?): Ældre amerikansk 105 mm-haubits med en rækkevidde på omkring 11 kilometer.
- Archer (antal: 12): Svensk selvkørende 155 mm-haubits med en rækkevidde på 30-50 kilometer.
- Panzerhaubitze 2000 (antal: 19+): Tysk selvkørende 155 mm-haubits med rækkevidde på 30-40 kilometer
- FH70-haubits (antal: ?): 155 mm-haubits, som trækkes af køretøjer og har en rækkevidde på 24-30 kilometer.
- D-30-haubits (antal: 9+): Sovjetisk 122 mm-haubits med en rækkevidde på 15-22 kilometer.
- Zuzana 2 (antal: 24): Slovakisk selvkørende 155 mm-haubits med en rækkevidde på 40-50 kilometer.
- TRF1 (antal: 15+): Fransk 155 mm-haubits, som trækkes af køretøjer og har en rækkevidde på 24-30 kilometer.
- DANA (antal: 30+/-): Tjekkisk selvkørende 152 mm-artillerikanon med rækkevidde på 18-26 kilometer
- AHS Krab (antal: 72): Polsk selvkørende 155 mm-haubits med en rækkevidde på 30-50 kilometer.
- 2S1 Gvozdika (antal: 20+): Sovjetisk selvkørende 122 mm-haubits med en rækkevidde på 15-22 kilometer.
- MO-120 RT (antal: 10+): Fransk 120 mm-mortér med en rækkevidde på 8-13 kilometer
- LMP-2017 (antal: 100): Polsk 60 mm-mortér til infanteri med en rækkevidde på lidt over en kilometer.
Vesten har forsynet ukrainerne med en række forskellige typer panserværnsvåben, der er udviklet til at bekæmpe pansrede køretøjer som for eksempel en kampvogn.
- AT4 (antal: 21.000+): Svensk skulderaffyret 84 mm-panserværnsvåben.
- Javelin (antal: 8000+): Amerikansk panserværnsmissil, som ledes til målet ved hjælp af infrarød søgning.
- NLAW (antal: 7000+): Svensk skulderaffyret panserværnsvåben, der af producenten SAAB kaldes "den ultimative kampvognsdræber".
- M72 LAW (antal: 12.900+): Amerikansk enkeltskuds, skulderaffyret 66 mm-panserværnsvåben, som er nemt at betjene og transportere.
- Panzerfaust 3 (antal: 915): Tysk 60 mm panserværnsvåben.
- Matador (antal: 7.944): 90-millimeter skulderaffyret panserværnsvåben udviklet af Tyskland, Israel og Singapore.
- MILAN (antal: ?): Fransk-tysk ledningsstyret panserværnssystem.
- Carl Gustaf M2 (antal: 100): Svensk 84 mm-panserværnsvåben, der kan affyres fra skulderen eller på støtteben.
- RPG-7 (antal: 8000): Sovjetisk-udviklet skulderaffyret panserværnsraket.
- RPG-18 (antal: 1915+): Sovjetisk-udviklet skulderaffyret panserværnsraket.
- C90-CR (antal: 1370): Spansk skulderaffyret 90 mm-panserværnsvåben.
- Panserværnsminer (antal: 14.900+)
Ukraine har under krigen haft succes med at angribe russerne med ubemandede luftfartøjer – både i Ukraine og i Rusland. De leverede droner fra Vesten er en blanding af overvågnings- og angrebsdroner.
- Bayraktar TB2 (antal: 50+): Tyrkisk højteknologisk angrebsdrone, som opererer i mediumhøjder med langvarige operationstider.
- Switchblade (antal: 700+): Lille amerikansk drone udstyret med kamera, navigationssystem og en sprængladning, der udløses, når dronen dykker og rammer sit mål.
- Phoenix Ghost (antal: 1800+): Lille amerikansk drone udstyret med sprængladning, der er særligt udviklet til Ukraine som alternativ til Switchblade.
- DefendTex D40s (antal: 300): Små droner med sprængladninger, der er blevet kaldt flyvende miner.
- Black Hornet Nano (antal: 850): Norskudviklet militær mikrodrone, som bruges til overvågning og rekognoscering
- Sky-Watch (antal: 25): Danskudviklet taktisk drone til overvågning og rekognoscering.
- Warmate (antal: 57): Polsk drone, der kan udstyres med forskellige sprænghoveder.
- FlyEye (antal: 20+): Polsk overvågningsdrone.
- EOS C VTOL (antal: 6+): Overvågningsdrone.
- Primoco One 150 (antal: 6): Tjekkisk overvågningsdrone.
- Aeryon Skyranger R60 (antal: 3): Canadisk overvågningsdrone.
- Ikkespecificerede overvågningsdroner (antal: 1040+)
Ukraine har modtaget titusindvis af geværer og pistoler siden krigens begyndelse. Mange af leverancerne er ikke specificeret i offentligheden, og det er derfor svært at lave en særligt fyldestgørende opgørelse.
- AK-47-kalasjnikovrifler (antal: 20.000+)
- Andre typer stormgeværer
- Maskinpistoler
- Automatrifler
- Pistoler
- Store mængder ammunition
- Håndgranater (antal: 112.800+)
Foruden våben og transportmidler har mange lande doneret forskellige former for militært udstyr til Ukraine. Det omfatter blandt andet:
- Radarer
- Andre køretøjer
- Hjelme
- Skudsikre veste
- Gasmasker
- Beskyttelsesdragter
- Vinteruniformer
- Natudstyr
- Medicinsk udstyr
- Førstehjælpssæt