Rusland invaderer Ukraine

Ukrainske politikere på stribe træder af efter anklager om korruption

Det vælter ud af skabet med anklager om korruption i Ukraine. Men noget tyder alligevel på, at udviklingen går den rigtige vej, mener dansk diplomat.

Tirsdag måtte en række højtstående politikere trække sig fra deres poster midt i en storm af korruptionsanklager.

Ukraine vil så frygtelig gerne af med det

Claus Borg Reinholdt, TV 2-korrespondent

Det gælder blandt andet præsident Zelenskyjs vicestabschef, som uden at angive årsagen har bedt om at blive fritstillet. Det samme har den ukrainske viceforsvarsminister gjort i et forsøg på at opretholde tilliden til Forsvarsministeriet efter en sag om bestikkelse.

Og som om det ikke var nok, måtte også Ukraines vicestatsanklager se sig fyret tirsdag, ligesom to viceministre for udvikling af de ukrainske lokalsamfund netop er trådt af, også uden nogen officiel forklaring.

Selvom det er vigtigt at understrege, at ingen af de involverede i ovenstående sager endnu er dømt for korruption, tegner det alligevel et billede af et Ukraine, der forsøger at få bugt med den genstridige korruption.

Det mener blandt andet den danske diplomat Allan Pagh Kristensen, der står i spidsen for EU's antikorruptionsenhed i Ukraine, EUACI.

I Ukraine skal man nemlig scrolle langt ned ad listen over verdens mindst korrupte lande, hvis man vil finde sig selv. Faktisk skal man helt ned til land nummer 122, og det vel at mærke ud af 180 lande i alt.

Sådan har det været i mange år, og sådan er det stadig. Til dels. For hvor det hidtil har været alment kendt i Ukraine, at det kan koste en pengeseddel eller to at få den bedst mulige behandling hos lægen eller den højeste karakter i skolen, så er der alligevel – for første gang – nu en positiv udvikling at spore i det ukrainske samfund.

- Man fornemmer et voksende pres fra det ukrainske civilsamfund, som gerne vil bruge krigen som et afsæt til at gøre op med den årelange uvane, korruption har været, siger Allan Pagh Kristensen til TV 2 fra Kyiv.

Skadelige sager

EUACI-lederen mener, det kan ses som en form for sundhedstegn, at korruptions-skeletterne lige nu vælter ud af skabet i Ukraine.

Hen over weekenden kunne undersøgende journalister desuden afsløre, at det ukrainske forsvarsministerium skulle have tegnet en milliardkontrakt med et lille skuffeselskab om indkøb af mad til overpriser, mens det Nationale Anti-korruptionskontor kunne afsløre, at Ukraines viceminister for infrastruktur tilsyneladende har taget imod et bestikkelsesbeløb på 2,7 millioner kroner.

Der gik ikke længe, før præsident Volodymyr Zelenskyj kommenterede afsløringerne i verdenspressen og lovede, at der "ikke bliver tale om at vende tilbage til fortidens måder at gøre tingene på".

De ansatte, der er tilbage, er mere motiverede end nogensinde for at løse det her problem

Allan Pagh Kristensen, leder af EU's antikorruptionsenhed i Ukraine

Ifølge Allan Pagh Kristensen har den ukrainske præsident formentlig indset, at korruptionssager som de seneste kan være "umådeligt skadelige" for Ukraines omdømme i verden og for ukrainernes tillid til landets ledelse.

- Mange ansatte i de ukrainske myndigheder for antikorruption er enten flygtet eller kommet i hæren. Men de, der er tilbage, er mere motiverede end nogensinde før for at løse det her problem, siger han.

- Det fungerer, og vi ser, at de behandlede endnu flere sager i 2022 end in 2021, på trods af krigen.

Sammen med sit team bestående af 15 ansatte, primært ukrainske jurister og it-specialister, forsøger den danske diplomat at få ukrainske lokalmyndigheder til at bruge åbne og transparente it-systemer til at vise eksempelvis budgetter frem for omverdenen.

I det ukrainske parlament behandler man desuden lige nu ny lovgivning, der skal gøre landets forsvarsindkøb transparente – dog ikke når det gælder våbenindkøb.

Bestukket i trafikulykke

TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt, som lige nu befinder sig i Kyiv, genkender tydeligt billedet af et Ukraine, der er "gennemsyret af korruptionssager".

For eksempel husker han et af sine egne møder med en ukrainsk mand, som efter at have været involveret i en trafikulykke – uden skyld – bliver kontaktet af det lokale dommerkontor med tilbuddet om at få sløjfet ulykkessagen mod en mindre pengesum.

Men Claus Borg Reinholdt genkender også det øgede fokus på at få bugt med korruptionen:

- Ukraine vil så gerne associeres med EU og Vesten, og man ved godt, at korruption ikke passer ind i den vestlige levemåde. Derfor vil de så frygtelig gerne af med det, siger han.

- Det er deres adgangsbillet til den vestlige verden.