Tidligere amerikansk udenrigsminister kritiserer myrdet Khashoggi i ny bog: Nærmere aktivist end journalist

I en ny bog kaster Mike Pompeo tvivl over de amerikanske mediers dækning af Khashoggi-drabet i 2018.

Det var "falsk forargelse", da verden lod sig ryste over drabet på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi i 2018.

Sådan lyder det i hvert fald fra Mike Pompeo, der var udenrigsminister under Donald Trump fra 2018 til 2021.

Han fortjente ikke at dø, men vi bliver nødt til at være tydelige omkring, hvem han var

Mike Pompeo, tidligere amerikansk udenrigsminister

I sin nye bog, 'Never Give an Inch: Fighting for the America I Love', kritiserer han mediernes dækning af det meget omtalte drab.

- Han fortjente ikke at dø, men vi bliver nødt til at være tydelige omkring, hvem han var. Og det har alt for mange i medierne ikke været, skriver han i bogen, der udkom tirsdag.

I bogen kritiserer Pompeo blandt andet medierne for at fremstille Khashoggi som en "saudiarabisk Bob Woodward (den verdensberømte Watergate-journalist, red.), der blev martyriseret for sin modige kritik af den saudiske kongefamilie".

Det skriver flere medier, herunder NBC News og The Guardian.

Enke beder Pompeo om at "holde kæft"

Ifølge Mike Pompeo var Khashoggi nærmere en "aktivist, som kom til at støtte det tabende hold".

Den tidligere udenrigsminister peger blandt andet på, at Khashoggi skulle have været "lidt for tæt" med den islamistiske organisation Det Muslimske Broderskab. Noget, Khashoggis enke, Hanan Elatr Khashoggi, har afvist over for NBC News mandag.

Hun opfordrer i stedet Mike Pompeo til at "holde kæft".

Hanan Elatr Khashoggi bekræfter dog, at Jamal Khashoggi ganske rigtigt havde et "nuanceret billede" af Det Muslimske Broderskab. Det skyldtes ifølge hende, at han som journalist gerne ville være tæt på en ideologi for bedre at forstå den.

Jamal Khashoggi blev dræbt i 2018 under et besøg på det saudiarabiske konsulat i Istanbul. Her skulle han hente en række dokumenter, som han skulle bruge for at kunne gifte sig med sin tyrkiske partner.

På konsulatet blev Washington Post-journalisten overfaldet og dræbt. Hans lig er aldrig blevet fundet, men ifølge tyrkiske myndigheder blev journalisten parteret og siden bortskaffet.

Efterfølgende medførte drabet voldsom kritik fra det internationale samfund, og ifølge den amerikanske efterretningstjeneste CIA var det den saudiske kronprins, Mohammed Bin Salman, der beordrede drabet på den regeringskritiske Khashoggi.

Siden har den amerikanske regering dog givet den saudiske kronprins juridisk immunitet i sagen om drabet på journalisten.

Ikke overrasket over drabet

Jamal Khashoggi begyndte at skrive for Washington Post i 2017 efter en længere karriere som journalist og redaktør hos en række arabiske medier.

Men ifølge Mike Pompeo har Khashoggi ikke været mere journalist, end han selv "og andre offentlige personer er journalister. Vi får sommetider vores skriverier udgivet, men vi laver også andre ting", lyder det i bogen.

Mike Pompeo skriver videre, at selvom drabet på Khashoggi i 2018 var "grimt", så overraskede det ham ikke:

- Jeg har set nok af Mellemøsten til at vide, at denne slags hensynsløsheder er rutine i den del af verden, skriver han.