Polen vil sende kampvogne til Ukraine – men hvad batter det?

Antallet af nye kampvogne i Ukraine afgør, hvordan de bedst udnyttes på slagmarken.

Polen presser på for at kunne sende vestlige, tyskproducerede kampvogne til Ukraine. Men kampvognenes potentiale på slagmarken afhænger i høj grad af, hvor mange der ender med at blive sendt til fronten.

Ukraine har selv sagt, at landet har brug for 300 kampvogne.

- Hvis Ukraine får 300 kampvogne, så begynder det at ligne noget, vurderer Alexander Høgsberg Tetzlaff, der er analytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

Han mener, at flere hundrede kampvogne fra Vesten kan ændre udfaldet af krigen.

Men indtil videre står de vestlige lande ikke i kø for at sende hundredvis af kampvogne til Ukraine.

Polen gør i øjeblikket klar til at sende 14 af de tyskproducerede Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

Det står klart, efter at Polens forsvarsminister, Mariusz Blaszczak, tirsdag officielt anmodede Tyskland om tilladelse til at sende kampvognene til Ukraine.

Hertil kommer 14 Challenger 2-kampvogne, som Storbritannien tidligere på måneden lovede at forsyne Ukraine med.

Tilsammen når Ukraine dermed op på blot 28 nye vestlige kampvogne, hvis ellers Tyskland giver grønt lys. Og så kan ukrainerne være nødt til at tilpasse deres strategi, påpeger Alexander Høgsberg Tetzlaff.

For 28 kampvogne kan ikke dække den flere hundrede kilometer lange front i det store land, der er cirka 14 gange større end Danmark.

Forskellige strategier

Alt efter antallet af kampvogne, Ukraine ender med at få, er det meget forskelligt, hvordan køretøjet udnyttes bedst, fortæller Alexander Høgsberg Tetzlaff.

Hvis Ukraine ikke får særlig mange kampvogne, kan en mulig strategi være at dele dem ud til de forskellige kampenheder. Så har hver enhed én kampvogn, der kan give fodsoldaterne støtte og hjælpe med at beskytte dem.

En leopard tæller måske for tre-fire af de gamle russiske kampvogne

Alexander Høgsberg Tetzlaff, analytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet

Modtager landet derimod mange kampvogne, er en populær strategi at pulje dem sammen, så de kan slå hul på fjendens forsvar og måske gøre modstanderne så nervøse for at blive omringet, at de trækker sig tilbage.

Det momentum kan ukrainerne derefter udnytte, lyder det fra analytikeren.

- Hvis du er god til at anvende kampvognene, så kan du nøjes med færre, fastslår han.

Leopard vs Abrams

Kampvognenes påvirkning på krigen er ikke kun baseret på det antal, Ukraine kan få leveret. Typen af kampvogne, og hvordan de bliver brugt, er også vigtige faktorer i forhold til deres effekt.

Alexander Høgsberg Tetzlaff fortæller, at mens den amerikanske M1 Abrams-kampvogn har sine fordele, er den en del sværere at styre end Leopard-kampvognen, der derfor virker som et mere oplagt valg.

- Men ukrainerne er dygtige til at slås. Så de skulle nok få brugt den amerikanske kampvogn ordentligt. Bare ikke lige så hurtigt, lyder det.

Ifølge Forsvaret kaldes den nyeste version af Leopard-kampvognen for "verdens bedste kampvogn", og Alexander Høgsberg Tetzlaff fortæller, at den både er alsidig og har en forholdsvis lang rækkevidde. Og så er den godt beskyttet.

- En af dem tæller måske for tre-fire af de gamle russiske kampvogne, vurderer han.

Tyskland afventer USA

Indtil videre virker de vestlige lande ikke parate til at sende hundredvis af kampvogne mod øst.

Tirsdag siger den tyske forsvarsminister, Boris Pistorius, at Tyskland endnu ikke har taget en beslutning om, hvorvidt det vil tillade andre lande at sende Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

En talsmand for det tyske ministerium for økonomiske anliggender og klimaindsats har tidligere sagt til CNN, at Tyskland ønsker, at det skal være "en international koalition".

Tyskland ønsker blandt andet, at USA også skal sende deres M1 Abrams-kampvogne til Ukraine. USA har luftet tanken, men har indtil videre afvist at sende dem, hvilket de blandt andet gør, fordi de mener, at kampvognen er meget kompliceret at bruge.

Hør mere om våbenleverancer til Ukraine i TV 2s nyhedspodcast 'Dato':