Polen: Tyskland forsinker, undviger og opfører sig uforståeligt

Polen har officielt bedt Tyskland om eksporttilladelse af Leopard-kampvogne, men sender samtidig hård kritik afsted og beder om et hurtigt svar.

Polens formelle ansøgning om eksport af tyskfremstillede kampvogne er nu landet i Berlin, bekræfter begge lande. Og Tyskland bedes svare hurtigt, siger den polske ministerpræsident.

- Tyskerne forsinker, undviger og handler på en måde, der er svær at forstå, siger ministerpræsident Mateusz Morawiecki på en pressekonference.

- Vi kan se, at de ikke vil hjælpe Ukraine forsvare sig selv på et højere plan.

Polen: Det er en fælles sag

En række EU-lande har tilkendegivet, at de gerne vil forære Ukraine avancerede Leopard 2-kampvogne, men fordi de er fremstillet i Tyskland, kan de ikke videreeksporteres uden tysk tilladelse, og den har den tyske regering endnu ikke sagt, at den er klar til at give.

Både den tyske regering og en stor andel af den tyske befolkning frygter, at Tyskland kan blive mål for Rusland, hvis landet eskalerer krigen.

Den polske ansøgning har været undervejs i flere uger og presser den tyske regering til at komme med et svar på spørgsmålet, der er blevet en stadigt mere hidsig diskussion mellem allierede.

Uenigheden har udstillet en alvorlig splid mellem Ukraines militære støtter og isoleret Tyskland i Europa.

I morges var den polske forsvarsminister på banen.

- Jeg appellerer til den tyske side om at slutte sig til koalitionen af lande, der støtter Ukraine med Leopard 2-kampvogne, skriver den polske forsvarsminister, Mariusz Blaszczak, på Twitter.

- Det er vores fælles sag, fordi det handler om sikkerheden i hele Europa!

En tysk regeringskilde bekræfter over for nyhedsbureauet Reuters, at anmodningen er modtaget.

"Vi stiller os ikke i vejen"

Den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, sagde i weekenden om eksporttilladelsen, at Tyskland, ”hvis vi bliver spurgt, ikke vil stille os i vejen”.

Udtalelsen vakte opsigt, fordi andre tyske ministre vrider sig for at undgå at forholde sig konkret til de allieredes ønsker. Baerbocks regeringskollega forsvarsminister Boris Pistorius sagde fredag til TV 2, at afgørelsen ligger hos forbundskansleren, Olaf Scholz.

Ved et pressemøde tirsdag formiddag sagde forsvarsministeren, at "beslutningen bliver taget" snart.

Polen klar til trods

Polen har flere gange tidligere sagt, at om nødvendigt vil landet bygge en koalition af lande, der sammen vil levere Leopard-kampvogne til Ukraine, uanset om Tyskland giver lov eller ej.

Ud over militære egenskaber har Leopard-kampvognene den fordel, at en lang række lande i EU har dem på lager, og Ukraine derfor har mange muligheder for både at finde donorer, træningsfaciliteter og reservedele.

Selvom Tyskland endnu ikke har givet grønt lys, har landets regering accepteret, at Polen og andre lande begynder at forberede en eksport. På dagens pressemøde sagde Boris Pistorius, at Tyskland "har opfordret" til, at de lande, der har Leopard-kampvogne, begynder at uddanne ukrainske enheder i at bruge og vedligeholde dem.

- Det er slet ikke noget problem, der hvor det er muligt og ønsket. Vi står ikke i vejen, sagde han.

- Selvfølgelig kan vi kun selv gøre det, når vi har besluttet, hvad vi gør med Leopard-kampvognene.

Hør mere om krigen og våbenleverancerne i TV 2s nyhedspodcast 'Dato':