Kampvogne er afgørende for den ukrainske offensiv, vurderer militæranalytiker

Tyskland og USA meldes klar til at levere kampvogne til Ukraine. Flere medier skriver, at Tyskland også vil tillade andre lande at levere kampvogne.

De tyske politikere er klar til at sende Leopard-kampvogne til Ukraine.

Det erfarer flere på hinanden uafhængige medier, heriblandt de anerkendte medier Der Spiegel, Bloomberg og AP.

Den tyske kansler, Olaf Scholz, vil samtidig tillade andre lande at sende de tyskproducerede kampvogne til krigen i Ukraine, erfarer medierne. Noget, der længe har været efterspurgt af blandt andre Polen.

Formanden for Forbundsdagens forsvarsudvalg, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, bekræfter ligeledes på Twitter, at Tyskland er klar til at sende kampvogne til Ukraine, og at "det var en hård, men uundgåelig beslutning".

- Det er en kæmpe nyhed, og noget, som Ukraine længe har efterspurgt. Det vil være en af de mest slagkraftige leverancer, som kan gøre en kæmpe forskel ikke blot i forsvaret, men også offensivt med hensyn til at presse russerne tilbage, siger TV 2s forsvarskorrespondent, Anders Lomholt.

Ifølge det tyske medie ntv er Tyskland klar til at levere et helt kampvognskompagni, der består af 14 kampvogne.

Helt konkret skulle der være tale om Leopard 2A6-kampvogne, som er af den forrige generation, og som tyskerne først begyndte at bruge i 2001.

- Der vil gå en rum tid, før de kan leveres, fordi det tager tid at uddanne ukrainerne til at bruge dem, skaffe reservedele, mekanikere – og så må vi se, hvornår det amerikanske bidrag kommer, fordi tyskerne har jo ikke villet gå forrest, siger Anders Lomholt.

USA også klar til at sende kampvogne

TV 2-korrespondenten henviser til, at det nu – modsat tidligere – også ser ud til, at amerikanerne er klar til at sende deres Abrams M1-kampvogne til Ukraine.

Det er ellers noget, som de amerikanske myndigheder tidligere havde afvist, da kampvognene blev vurderet til at være for avancerede til, at man kunne uddanne de ukrainske soldater til at kunne bruge dem.

Men nu skriver både Reuters, AP, Bloomberg og Wall Street Journal, at USA alligevel er klar til at sende Abrams-kampvogne til Ukraine.

Ifølge Wall Street Journal er der tale om en gensidig diplomatisk aftale med de tyske myndigheder, hvor den amerikanske ledelse hælder til at sende et signifikant antal Abrams-kampvogne, mens Tyskland til gengæld skal sende et mindre antal Leopard 2-kampvogne og samtidig tillade andre lande at gøre det samme.

Den del, ukrainerne manglede

Ifølge militæranalytiker fra Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen var sommerens levering af HIMARS-missilsystemerne den mest afgørende våbenleverance endnu i krigen, men beslutningen om at sende kampvogne vil blive afgørende for ukrainernes fremtidige kamp.

- Det er delen, de har manglet. Nu har de hele pakken til at lave manøvrekrig. De har artilleri, infanterikøretøjer og nu også kampvogne, der kan støtte med både ild og bevægelse, siger han til TV 2.

Der vil gå en rum tid, før kampvognene bliver leveret, og før ukrainerne får uddannet deres soldater, så de kan benytte dem. Men det bliver alligevel først fra maj, at de tager kampvognene i brug, vurderer militæranalytikeren.

- De skal bruges, når det bliver varmere. Det er i perioden omkring maj og juni, at den lange sæson for militæroperationer starter i Ukraine, og det er her, at kampvognene skal bruges til at slå hul og omringe russerne, så de må flygte over hals og hoved. Den største udfordring bliver det logistiske med hensyn til vedligehold og reservedele, siger Anders Puck Nielsen.

Lige nu står de russiske styrker utroligt kompakt, men de russiske militærledere har selv en ambition om en ny mobilisering og en storoffensiv, når det bliver varmere. Det siger Anders Puck Nielsen.

- Ukraine kommer med den mest moderne teknologi, der er, og det er der brug for, hvis de skal slå russerne, der omvendt ikke har den mest moderne teknologi, men som vil møde op med rigtigt mange soldater. Med begge parter i offensiven ser det ud til at blive en meget intens periode, siger militæranalytikeren.

Ingen danske kampvogne

Ukraine har ved flere lejligheder udtrykt et ønske om at få 300 kampvogne. Så mange ser det ikke ud til, at der er på vej endnu, men en række lande har foruden Tyskland og USA givet udtryk for, at de også er klar til at levere kampvogne.

- Det ser ud til, at der er ved at danne sig en bred koalition. Både Polen og Finland har gjort klart, at de er klar til at sende kampvogne afsted, og det samme har vi hørt fra Holland og Portugal, siger Anders Lomholt.

Samme melding kommer dog ikke fra Danmark, hvor Forsvarsministeriet tirsdag aften oplyser til TV 2, at Danmark bakker op om, at der doneres kampvogne, men at der ikke er nogen planer om at donere danske kampvogne i øjeblikket.

Samme melding lød fredag fra forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V), da Danmark netop havde besluttet at sende 19 helt nye såkaldte Caesar-systemer afsted. De franskproducerede Caesar-haubitser kan sammenlignes med en langtrækkende kanon, og dem har Ukraine specifikt efterspurgt fra Danmark.

- Antallet af danske kampvogne er stærkt begrænset, og de er sådan set i brug lige i øjeblikket, tilføjede forsvarsministeren.

Flere danske kampvogne er i øjeblikket udstationeret i Estland.

Hør mere om krigen og våbenleverancerne i TV 2s nyhedspodcast 'Dato':