Udland

Da manden blev taget med flere millioner i kufferten, begyndte en af EU's værste korruptionssager at rulle

Bruxelles er lige nu rystet af en korruptionsskandale, hvis hovedpersoner involverer flere personer fra socialdemokraternes gruppe i EU-Parlamentet.

Alexandros Kailis går med raske skridt mod hovedindgangen til det fashionable Sofitel Hotel i Bruxelles.

I den ene hånd har han en kuffert, som han netop har hentet fra en lejlighed i byen og nu skal bringe op på et af hotelværelserne.

Hvorvidt han er klar over, hvad den indeholder, vides ikke, men han når ikke mange meter, før politiet pågriber ham og anholder ham på stedet.

I kufferten gemmer der sig nemlig hverken tøj eller andre rejseremedier. I stedet skjuler den intet mindre end 600.000 euro i kontanter – svarende til lidt over 4 millioner danske kroner.

Scenen lyder som noget taget direkte ud af en Netflix-serie. Men selvom mange nok vil ønske, at der var tale om fiktion, er det den virkelighed, der lige nu udspiller sig i Europa-Parlamentet i Bruxelles.

For anholdelsen blev startskuddet på en af de største korruptionsskandaler i EU’s historie, og hvis konsekvenser man stadig ikke kender omfanget af.

Det fortæller TV 2-journalist Lise Toft Hessellund, der beskæftiger sig med EU, om i dagens afsnit af nyhedspodcasten 'Dato'.

Den egentlig mistænkte

Den anholdte mand – Alexandros Kailis – er for mange et fuldstændig ukendt ansigt.

Det er hans datter til gengæld ikke.

Det er nemlig den højtprofilerede græker, den socialdemokratiske EU-parlamentariker Eva Kaili, der har siddet i EU-Parlamentet siden 2014 og ligeledes fungeret som næstformand.

Det var hende, der havde bedt sin far om at fragte kufferten til hotelværelset, og det var hende, som politiet i virkeligheden var interesseret i.

Anholdelsen af faren gav det belgiske politi mulighed for at ransage Eva Kailis lejlighed, hvor de fandt yderligere 150.000 euro i kontanter – cirka 1 million danske kroner – samt flere forskellige værdigenstande, som menes at være givet af Qatar.

Men Eva Kaili var langtfra den eneste i politiet søgelys.

For mens ransagningen af den græske EU-parlamentarikers lejlighed fandt sted, slog politiet også til i en anden bolig i byen.

Linket mellem hovedpersonerne

Hjemme hos den tidligere EU-parlamentariker og nuværende formand for en socialdemokratisk underkomité om menneskerettigheder, Pier Antonio Panzeri, blev der også fundet flere store kontantbeløb.

Ud over at have tilknytning til socialdemokraternes gruppe i EU-Parlamentet, S&D, er der et bestemt link, som kæder Eva Kaili og Pier Antonio Panzeri sammen: Francesco Georgi.

Francesco Georgi er kærester med Eva Kaili og har tidligere arbejdet som assistent for Pier Antonio Panzeri.

Han er også stifter af en ngo, der arbejder med at sikre, at brud på menneskerettigheder ikke går fri af straf.

Og sammen med de andre to udgør han nu en af hovedrollerne i en skandale, der er blevet døbt ’Qatargate’, hvor både Qatar og Marokko angiveligt skal have forsøgt at korrumpere EU-Parlamentet.

Føler sig forrådt af kæresten

Ifølge anklagerne er korruptionen foregået ved, at Qatar og Marokko har givet store pengebeløb og værdifulde gaver til forskellige medarbejdere, der er aktive i Europa-Parlamentet.

Qatargate kort fortalt:

  • 9. december 2022 foretog det belgiske politi razziaer på 16 adresser, som førte til anholdelser af flere indflydelserige personer med tilknytning til EU-parlamentet. 
  • De anholdte er blandt andet sigtet for korruption, hvidvask af penge samt at have deltaget i et kriminelt netværk.
  • Ifølge anklagerne er det angiveligt Qatar og Marokko, som har forsøgt at bestikke sig til indflydelse i Europa-parlamentet – hvilket begge lande nægter. 
  • To af de anholdte Pier Antonio Panzeri og Francesco Georgi har ifølge oplysninger lækket til italienske og belgiske medier allerede erklæret sig skyldige. 
  • I kølvandet på skandalen har formanden for Europa-Parlamentet fremlagt 14 forslag til, hvad parlamentet kan gøre for at stramme reglerne og forhindre lignende sager i fremtiden.

Til gengæld har medarbejderne skullet lave positiv omtale af landene og stemme ja til forslag, der gavner dem.

Tilbage i starten af december – inden ’Qatargate’ blev offentligt kendt – var der for eksempel en afstemning om, hvorvidt der skulle være lempede visumregler for qatarer, der gerne vil rejse ind i EU.

Her mødte Eva Kaili op, satte sig på bagerste række og stemte for forslaget, selvom hun slet ikke er medlem af det pågældende udvalg, fortæller Lise Toft Hessellund.

Men trods den mistænkelige handling nægter Eva Kaili sig skyldig. I stedet føler hun sig forrådt af kæresten, Francesco Georgi, hun påstår, der står bag korruptionen.

Hvem er den egentlig bagmand?

Ifølge Eva Kailis forsvarer, Michalis Dimitrakopoulos, fik Kaili først kendskab til kufferten med kontanter lige inden anholdelsen af faren.

At Pier Antonio Panzeri vælger at stå frem, kan få store konsekvenser for andre

Lise Toft Hessellund, EU-journalist for TV 2

Hun forsøgte derefter at skaffe sig af med de ulovlige penge ved at få faren til at bringe kufferten til Sofitel Hotel, hvor Pier Antonio Panzeri ville afhente dem.

I lækkede oplysninger fra kæresten Francesco Georgis afhøring fremgår det, at han har erklæret sig skyldig i at være en del af en kriminel organisation, som har til formål at købe indflydelse via penge og værdigenstande til Qatar og Marokko.

Han hævder også, at Eva Kaili er uskyldig, og at den egentlig bagmand bag korruptionsskandalen er Pier Antonio Panzeri.

De mange spørgsmål kan snart blive besvaret

Ligesom Francesco Georgi har Pier Antonio Panzeri erkendt sin skyld. Han har samtidig indgået en samarbejdsaftale med de belgiske myndigheder, hvor han har lovet at fortælle alt, mod at han får en lavere fængselsstraf.

Dermed ser det ud til, at de mange ubesvarede spørgsmål, som for eksempel hvem pengene præcis kommer fra, og om andre har været involveret i sagen, vil blive besvaret.

- Det, at Pier Antonio Panzeri vælger at stå frem og være ærlig, kan få store konsekvenser for andre, lyder det fra Lise Toft Hessellund, der tilføjer:

- Så må vi se, om den spreder sig til andre grupper i Europa-Parlamentet. Det er jo folk fra den socialdemokratiske gruppe, der er involveret, men dermed ikke sagt, at der ikke er andre politiske grupper, der kan have en eller anden form for involvering.

Ligeledes forventes det også, at Eva Kailis skæbne vil blive forseglet, når Pier Antonio Panzeri begynder at tale.

Her håber EU-institutionen især at få belyst, hvorfor hun mødte op og stemte for visumliberalisering til Qatar, hvorfor hun har kaldt Qatar et foregangsland inden for arbejdstagerrettigheder, og hvorfor hun rejste til VM i Qatar, når alle andre fra parlamentet valgte at blive væk.

Indtil mysteriet bliver løst, må Eva Kaili dog væbne sig med tålmodighed i fængslet, hvor hun skal blive siddende, da anklagerne frygter, at hun kan forsøge at stikke af eller ødelægge beviser, hvis hun bliver sat på fri fod.

Du kan høre meget mere om den såkaldte 'Qatargate' i dagens afsnit af TV 2s nyhedspodcast 'Dato'.