Liget af den 45-årige bankmand Denys Kirjejev blev 2. marts fundet på et fortov i Kyiv. Han var blevet skudt i baghovedet.
Krigen i Ukraine

Bankmand spillede afgørende rolle i kampen om Kyiv – få dage senere lå hans lig i byens gader

Nye oplysninger puster liv i spekulationerne om et opsigtsvækkende drab fra krigens første dage. Hvorfor skulle den ukrainske bankmand dø?

Liget lå efterladt på fortovet i det centrale Kyiv.

Den døde mand var kraftig af bygning og iklædt en opknappet blå trøje, blå jeans og mørke kondisko.

Jeg mener, at sagen stikker meget dybere

Kyrylo Budanov, chef for Ukraines militære efterretningstjeneste

Han lå på ryggen med armene ud til siden. På fliserne under ham flød en strøm af blod fra skudhullet i hans baghoved.

Det var sent om aftenen 2. marts 2022, og Ruslands invasion i Ukraine var mindre end en uge gammel.

Liget blev i ukrainske medier hurtigt identificeret som Denys Kirjejev, en 45-årig lokal bankmand med gode russiske forbindelser.

Få dage forinden havde han siddet med ved bordet – på ukrainsk side – under de første fredsforhandlinger mellem Ukraine og Rusland. Nu lå han død i den ukrainske hovedstads gader.

De første meldinger gik på, at Kirjejev var blevet dræbt af Ukraines sikkerhedstjeneste (SBU), fordi han var spion for russerne.

- Han var mistænkt for højforræderi, skrev det ukrainske parlamentsmedlem Oleksij Hontjarenko på Telegram.

Så meget desto større var forvirringen, da Ukraines militære efterretningstjeneste (GUR) tre dage efter drabet skrev på Facebook, at Kirjejev var ansat hos dem, og at han var død i forbindelse med "en særlig opgave".

Siden da har drabet været omgærdet af mystik. Men nu har GUR-chefen, Kyrylo Budanov, i to interviews afsløret nye detaljer om drabet – og om bankmandens helt afgørende rolle i krigens indledende fase.

- Hvis ikke det havde været for Kirjejev, ville Kyiv højst sandsynligt være blevet indtaget, siger Budanov til The Wall Street Journal.

Dårlig koordinering eller komplot?

Omstændighederne ved drabet bliver fortsat efterforsket af politimyndigheden SBI.

Men lederen af den militære efterretningstjeneste GUR insisterer på, at Kirjejev ikke arbejdede for Rusland.

- Som chef for tjenesten er jeg overbevist om, at denne person, som var vores medarbejder, ikke var spion. For det andet har jeg kendt Kirjejev personligt siden 2009. Og derudover har han bestået alle tjek, herunder en løgnedetektor, forklarer Budanov til Radio Svoboda.

Også den ukrainske præsidentrådgiver, Mykhajlo Podoljak, fastslog i sidste uge, at den dræbte bankmand ikke var russisk agent.

I et interview med mediet Delfi forklarede rådgiveren i stedet drabet med "dårlig koordinering" mellem efterretningstjenesterne i Ukraine.

Den udlægning er GUR-chefen, Kyrylo Budanov, dog ikke helt enig i, fortæller han til Radio Svoboda.

- Jeg mener, at sagen stikker meget dybere. Jeg vil dog holde min mening for mig selv. Lad os kun forholde os til fakta.

Og ud fra fakta er Budanov ikke i tvivl om, at det var personer i SBU, som slog Denys Kirjejev ihjel:

- Dette faktum er dokumenteret, og det indgår i efterforskningsmaterialet. Alt andet bliver undersøgt af SBI. Jeg har ikke tilladelse til at kommentere på denne information, men det er et faktum, at han blev dræbt i en SBU-bil af deres folk.

Spørgsmålet er så hvorfor?

Den russiske forbindelse

Her er det måske relevant at få præsenteret drabsofferet nærmere.

Denys Kirjejev voksede op i Kyiv og begyndte sit arbejdsliv med at arbejde for en række vestlige banker, herunder franske Crédit Lyonnais, amerikanske Citibank samt hollandske ING og Rabobank.

I 2006 begyndte han at arbejde for det velhavende brødrepar Andrij og Serhij Kljujev, der begge var forretningsmænd og politikere fra den østukrainske region Donetsk.

Brødrene har tætte bånd til den senere prorussiske præsident Viktor Janukovitj, og begge har været sanktioneret af Vesten for deres rolle i at destabilisere Ukraine.

Da Janukovitj i 2014 måtte flygte til Rusland, valgte brødrene også at flytte til nabolandet, og Denys Kirjejev hjalp med at forvalte nogle af deres aktiver fra Kyiv. På den måde etablerede han over årene forbindelser på begge sider af grænsen.

Forløbet er beskrevet af The Wall Street Journal på baggrund af finansielle og efterretningsdokumenter samt interviews med embedsmænd i USA og Ukraine, nuværende og tidligere ukrainske efterretningsfolk samt Kirjejevs venner, familie og ansatte.

Her blev han taget lidt væk derfra, og hans lig blev smidt på gaden. Det er faktaene

Kyrylo Budanov, chef for Ukraines militære efterretningstjeneste

Over for avisen og Radio Svoboda fortæller Kyrylo Budanov, at han som nyudnævnt GUR-chef i 2021 fattede interesse for bankmandens særlige position.

- Han fik informationer om alt. Efterretningstjenesternes verden og finansverdenen er altid forbundet, ligesom kriminalitetens verden – i hvert fald i vores lande, forklarer han til The Wall Street Journal.

Da Rusland i foråret 2021 begyndte at samle tropper nær den ukrainske grænse, indkaldte Budanov derfor bankmanden til et møde i GUR's hovedkvarter. Her appellerede efterretningschefen til Kirjejevs nationalfølelse og bad ham bruge sine forbindelser til at infiltrere Ruslands militære efterretninger.

- Han havde de rette omgangskredse. Finansielle transaktioner foregik gennem ham. Derfor kommunikerede han med alle, herunder meget indflydelsesrige personer, siger Budanov.

Ifølge GUR-chefen indvilligede Denys Kirjejev.

Advarsel om Putins plan

Om det var forpligtelsen over for fædrelandet, der fik ham til at sige ja, ved vi ikke.

Venner og familie fortæller til The Wall Street Journal, at den 45-årige bankmand altid havde været fascineret af spioners hemmelige verden og "nød rollen som agent 007".

Ifølge Kyrylo Budanov begyndte efterretningstjenesten at køre Kirjejev på ture til storbyen Kharkiv i det nordøstlige Ukraine, hvor han sammen med en anden ukrainsk agent ville køre i bil over grænsen til Rusland.

Når Kirjejev nogle dage senere vendte tilbage til Ukraine, ville han under køreturen fra Kharkiv til Kyiv afrapportere til GUR-chefen.

Mod slutningen af 2021, da vestlige efterretningstjenester begyndte at advare om den russiske trussel, vidste Denys Kirjejev gennem sine kilder allerede, at Rusland var klar til at invadere. Ifølge Budanov var Kirjejev den allerførste til at advare Ukraine.

Om eftermiddagen 23. februar 2022 havde bankmanden nye informationer til GUR-chefen: Den russiske præsident, Vladimir Putin, havde netop afgivet ordre til at invadere nabolandet den efterfølgende morgen.

Ifølge Budanov kendte Kirjejev også russernes primære mål for den første angrebsbølge. Meldingen var, at russerne planlagde at indtage Antonov-lufthavnen nord for Kyiv for at kunne bruge den som base i de videre angreb på Ukraines hovedstad.

Kirjejevs tip gav ukrainerne nogle afgørende timers forspring til at omdirigere tropper for at modstå Ruslands angreb.

Da russiske angrebshelikoptere tidligt om morgenen 24. februar angreb lufthavnen, førte det til intense kampe, og lufthavnen blev så beskadiget, at den efterfølgende ikke kunne benyttes af de invaderende styrker.

Som bekendt lykkedes det aldrig russerne at indtage Kyiv, og i stedet måtte de russiske tropper efter en måneds kampe trække sig tilbage fra området nord for hovedstaden.

Frem i rampelyset

Få dage inde i krigen blev Ukraine og Rusland enige om at mødes til fredsforhandlinger i deres fælles naboland, Hviderusland.

Det første møde blev afholdt 28. februar.

Da Denys Kirjejev kendte to medlemmer af den russiske delegation, bad GUR's chef ham om at deltage i forhandlingen.

Mange blev overrasket over at se den ukrainske bankmand ved forhandlingsbordet. Også hans kone, som han ikke havde informeret om rollen, fortæller hun til The Wall Street Journal.

Men Kirjejevs offentlige optræden ved mødet gjorde også hans forbindelse til efterretningstjenesterne tydelige for alle andre.

- Desværre var situationen kritisk, og vi var nødt til at tage risici, erkender Kyrylo Budanov.

Da Rusland og Ukraine blev enige om at mødes til en anden forhandlingsrunde 3. marts, bad Budanov igen om, at Kirjejev deltog.

Men da dagen oprandt, var han ikke længere i live.

Lokket i fælde?

Ifølge GUR's chef skete der følgende:

Aftenen før forhandlingerne i Hviderusland modtog Denys Kirjejev et telefonopkald fra sikkerhedstjenesten SBU. Han fik at vide, at SBU's kontraspionagechef, Oleksandr Poklad, ville mødes med ham.

Oplysningen er ikke bekræftet, og både Poklad og SBU har afvist at kommentere de seneste dages historier med henvisning til tavshedspligt.

Men ifølge GUR-chefen accepterede Kirjejev anmodningen og kørte sammen med sine private livvagter og agenter fra GUR afsted for at mødes med SBU.

De blev stoppet nær Sankt Sofia-katedralen, hvor de blev mødt af flere minivans, hvorfra flere SBU-agenter steg ud og beordrede Kirjejevs sikkerhedsfolk til at lægge deres våben.

Bankmanden bad sine folk parere ordre, inden han velvilligt steg ind i en af SBU-bilerne, som kørte væk med ham.

Omkring 90 minutter senere blev GUR-agenterne kaldt ud til det sted, hvor Kirjejevs lig var blevet fundet.

- Fakta er, at en person, som var inviteret af SBU til at komme til deres bygning, blev stoppet 200 meter derfra, inden han nåede helt frem. Her blev han taget lidt væk derfra, og hans lig blev smidt på gaden. Det er faktaene, siger Kyrylo Budanov til Radio Svoboda.

- Lav selv jeres konklusioner.

Tavs efterretningschef

GUR-chefen siger, at han "med sikkerhed ved, hvem der henrettede Kirjejev".

Men i de to interviews sætter han ikke navn på den eller de personer, som han mistænker for at stå bag.

Kyrylo Budanov bekræfter dog, at han efter drabet havde en personlig samtale med den daværende leder af SBU, Ivan Bakanov.

- Selvfølgelig havde jeg det. Det var min sidste samtale med ham.

- Han kunne ikke rigtig forklare noget, siger Budanov til Radio Svoboda.

Over de næste måneder ryddede den ukrainske regering ud i landets efterretningstjenester, og Ivan Bakanov blev fyret som SBU-chef i juli.

I alt indledte Ukraine mere end 650 sager om forræderi og kollaboration med Rusland.

Hvorvidt fyringen af Bakanov også har forbindelse til drabet på Denys Kirjejev, vil GUR-chefen ikke forholde sig til.

Budanov vil heller ikke svare på, om de personer, som ifølge ham stod bag drabet, stadig er ansat i SBU.

Ud af spillet

Motivet for at slå bankmanden ihjel kan vi også kun gisne om.

De oprindelige meldinger i medierne om, at Kirjejev var russisk agent, afviser Kyrylo Budanov som oplysninger plantet af de ansvarlige for at dække over deres handlinger.

- Det er et forsøg på at beskytte sig selv. Hvad er det, der er uklart? spørger han.

I stedet samler fokus sig om Denys Kirjejevs rolle i spillet mellem Rusland og Ukraine.

Kunne de ansvarlige for drabet have et ønske om at forpurre fredsprocessen eller på anden vis svække Ukraines position ved at tage bankmanden – den ukrainske agent – ud af spillet?

- Jeg kan udelukkende udtrykke min subjektive holdning. Jeg vil understrege dette: Den, der gjorde det med vilje, ønskede at forhindre os i at blande os i andres spil og forsinke processen, så vores væbnede styrker kunne nå at tage deres forholdsregler for at afvise fjenden, siger GUR-chefen.

- Hvis du husker begivenhederne, var situationen tæt på kritisk. Og der var et bestemt antal personer, som lad os bare sige ikke rigtig ønskede, at Ukraine skulle vinde, tilføjer han.

Hædret efter sin død

Kyrylo Budanov afviser, at GUR selv bærer en del af skylden ved ikke at være i stand til at beskytte en af sine ansatte.

- Absolut ikke. For ingen ventede sådan en handling fra de ansvarlige. Vi er ikke optaget af at beskytte os mod vores egne styrker og tjenester såsom poltiet, NABU (antikorruptionsenhed, red.) eller SBU, forklarer han.

Politimyndigheden SBI, der er ansvarlige for efterforskningen, har over for medierne ikke ønsket at kommentere de nye oplysninger.

Efter sin død blev Denys Kirjejev begravet blandt ukrainske helte på Bajkove-kirkegården i Kyiv.

Præsident Volodymyr Zelenskyj tildelte ham efterfølgende en medalje for hans "ekstraordinære indsats" i forsvaret af Ukraine.