Ældre asiatisk-amerikanske mænd bag to massedrab på tre dage

Politiet mener, at en 67-årig og en 72-årig hver for sig har gennemført de seneste dages massedrab primært med asiatisk-amerikanske ofre.

Mens californiere i dag skal begribe, at de har oplevet to store masseskyderier på tre dage, skal de også begribe de formodede gerningsmænds usædvanlige profil: I begge tilfælde er det asiatisk-amerikanske mænd på 67 og 72 år.

- Hvad helvede foregår der? spørger CNN-korrespondent Kyung Lah, der selv har asiatisk baggrund, på Twitter.

Syv mistede livet mandag, da den ene skød mod ansatte på to planteskoler i Half Moon Bay syd for San Francisco.

Angrebet skete blandt andet i et område, hvor ansatte bor med deres familier, og der var ifølge amerikanske medier børn blandt øjenvidnerne.

- Det skete om eftermiddagen, hvor børn havde fri for skole, siger sherif Christina Corpus ved en pressekonference.

- At børn har overværet det her, er ubeskriveligt.

Anholdt på parkeringsplads

Den formodede gerningsmand hedder Zhao Chunli og er ifølge den lokale sherif selv ansat på planteskolen. Hans ofre menes også at være ansatte, men det er ikke bekræftet af myndighederne.

Ofrene har alle enten kinesisk eller latinamerikansk baggrund.

Zhao Chunli blev kort efter det andet skyderi anholdt på en parkeringsplads ved en politistation i byen, og tv-billeder viser, at det foregik, uden at han gjorde modstand.

Tre betjente med skydeklare pistoler råbte flere gange ”hænderne op”, inden den mistænkte kom ud fra sin bil, blev vredet ned på asfalten og lagt i håndjern.

Ifølge sheriffens kontor har han fået en tolk, der taler mandarin, og han samarbejder nu med politiet.

Ingen immune over for våbenvold

Masseskyderiet er det andet på tre dage med og mod asiatisk-amerikanere, og det har fået medlemmer af mindretallet til at spørge hvorfor. Men ifølge en iagttager skulle de hellere spørge hvorfor ikke, når nu de også er borgere i et land, hvor masseskyderier sker flere gange om ugen.

- Våbenvold er den forbandelse, USA har ønsket for sig selv, og ingen af os er immune over for den, skriver forfatter Jeff Yang i et indlæg på CNN.

Bare i årets første tre uger har der været 6 massedrab med 39 dræbte til følge – det er det højeste antal nogensinde.

11 dræbt ved nytårsdans

Sidste uges angreb skete lørdag aften, hvor 11 mennesker blev dræbt i Star Ballroom Dance Studio, et dansestudio, hvor asiater og asiatisk-amerikanere fejrede det kinesiske nytår.

Mange af ofrene var i 50’erne og 60’erne, og den formodede gerningsmand er 72-årige Huu Can Tran, en tidligere frivillig danseinstruktør på gerningsstedet. Politiet har endnu ikke offentliggjort et muligt motiv, men siger ifølge The New York Times, at de mener, at han "ledte efter specifikke mennesker af en specifik årsag".

Efter at han forlod gerningsstedet, forsøgte han forgæves at komme ind på et andet dansestudie, men blev forhindret i at komme ind og afvæbnet, inden han flygtede. Han blev senere fundet død i sin bil formentlig som følge af selvmord, netop som politiet var ved at omringe bilen.

Tredje asiatisk-amerikanske gerningsmand

De to gerningsmænds profil vækker opsigt, fordi asiatisk-amerikanere oftest skaber overskrifter som ofre for skyderier og hadforbrydelser. Et studie fra sidste år viste, at antallet af hadforbrydelser begået mod netop den gruppe steg 339 procent fra 2020 til 2021.

Men selvom det er usædvanligt, at ældre asiatisk-amerikanske mænd står bag masseskyderier, er det ikke første gang. I maj sidste år dræbte den 68-årige David Chou én og sårede fem i et angreb på en taiwansk kirke i Las Vegas.

Motivet var ifølge anklagemyndigheden vrede over, at kirken støtter taiwansk selvstændighed – en sag, han selv er meget imod.