Udland

Ukrainske flygtninge opdaget under masseanholdelser på tobaksfabrikker

Ifølge EU-Parlamentet er der sket en stigning i antallet af ukrainske flygtninge, der bliver udnyttet til at arbejde ulovligt.

Spansk politi har i samarbejde med Europol søndag anholdt 27 personer, der står bag en række illegale tobaksfabrikker med ukrainske ansatte.

Det skriver EBU, den europæiske sammenslutning af radio- og tv-stationer.

Ifølge mediet er der tale om i alt tre fabrikker, der producerer flere end en halv million pakker cigaretter om dagen med smuglet tobak. Cigaretter, der primært bliver distribueret rundt i Spanien, men også internationalt.

Under anholdelserne stod det klart, at arbejderne på de tre fabrikker især bestod af ukrainske flygtninge, der har forladt hjemlandet efter den russiske invasion.

Ifølge de spanske betjente arbejdede ukrainerne lange vagter under særdeles dårlige forhold "proppet ind i opstillede" telte og shelters.

Desuden var det umuligt for de fleste af dem at forlade fabrikkerne, fordi de er flygtet ulovligt til Spanien.

Stod også bag marihuanaplantager

De tre fabrikker var beliggende i de spanske byer Sevilla, Valencia og Logroño.

De anholdte bagmænd fik under anholdelsen konfiskeret tobaksprodukter for knap 300 millioner kroner, luksusbiler, smykker og store mængder kontanter. Det skriver BBC.

Mediet skriver desuden, at bagmændene foruden cigaretter også stod bag en række marihuanaplantager.

Ifølge EU-Parlamentet er der sket en stigning i antallet af ukrainske flygtninge, der bliver udnyttet til ulovligt arbejde. Det skyldes ifølge parlamentet, at flere af de ukrainske flygtninge er sprogligt udfordrede og derfor tvunget til at ty til underbetalt og i nogle tilfælde ulovligt arbejde.

Også FN vurderede allerede kort efter Ruslands invasion, at ukrainske flygtninge er i særlig høj risiko for blandt andet trafficking og udnyttelse til ulovligt arbejde.