Krigen i Ukraine

To nye sager om korruption – Ukraine slås med fortidens dårlige vaner

Præsident Zelenskyj lover fortsat kamp mod korruption. Dansk ekspert vurderer, at den ukrainske regering er godt i gang.

Den ukrainske regering blev i weekenden ramt af to alvorlige beskyldninger om korruption på højt niveau.

I den ene sag beskyldes Forsvarsministeriet for at have tegnet en milliardkontrakt med et lille skuffeselskab om indkøb af mad til soldaterne til betydelige overpriser.

I den anden sag er Vasyl Lozinskyj, der er viceminister for infrastruktur, fyret fra regeringen og anholdt. Han er mistænkt for at tage imod bestikkelse på et beløb, der svarer til 2,7 millioner kroner.

Pengene har han tilsyneladende fået for at "sikre, at der blev indgået kontrakter om køb af udstyr og elgeneratorer til oppustede priser”, skriver de ukrainske antikorruptionsmyndigheder i en pressemeddelelse.

Penge strømmer ind i landet

Korruption er langtfra noget nyt i Ukraine.

Allerede før krigen brød ud for et år siden, betegnede den internationale organisation Transparency International Ukraine og Rusland som de mest korrupte i Europa.

Og det er ikke blevet lettere at bekæmpe korruptionen nu – i en situation med krig og penge og materiel, der strømmer til landet udefra.

- Ukraine har længe haft meget store problemer med korruption. Og med krigen følger en pengerigelighed, der kan skabe ekstra store problemer. Men man skal huske på, at korruption er tabubelagt og ofte går under radaren. Det er et sundhedstegn, når sagerne kommer frem, siger formanden for Transparency Internationals danske afdeling, Jesper Olsen, til TV 2.

Verdens mest korrupte lande

Den internationale organisation Transparency International rangerer hvert år 180 af verdens lande efter, hvor udbredt korruption er hos dem.

På den seneste opgørelse, der er fra 2021 og dermed fra før krigen i Ukraine startede, var Ukraine placeret som nummer 122 ud af de 180 lande. Det er det ringeste resultat for noget europæisk land, bortset fra Rusland (nummer 136 på listen).

Landene bliver placeret efter et indviklet pointsystem, der giver landene mellem nul og 100 point. Øverst på listen scorer Danmark, Finland og New Zealand hver 88 point og er dermed kåret til verdens mindst korrupte lande.

Nederst på listen får Sydsudan 11 point, mens Syrien og Somalia får 13 hver point. De vurderes dermed til at være de mest korrupte lande i verden.

 

Zelenskyj lover fortsat kamp

Præsident Volodymyr Zelenskyj og hans regering er meget bevidst om, at historierne om korruption kan skade Vestens fortsatte vilje til at poste penge i Ukraine. I sin daglige tv-tale til nationen lovede han søndag aften, at regeringens kamp mod de korrupte vaner vil blive fortsat med fuld styrke – også selvom krigen raser omkring dem.

- Jeg vil sige det helt klart: Der bliver ikke tale om at vende tilbage til fortidens måder at gøre tingene på, sagde Volodymyr Zelenskyj søndag.

Og ifølge Jesper Olsen er det ikke bare tomme ord fra den ukrainske præsident.

- Zelenskyj blev jo valgt på et løfte om at gøre noget ved korruptionen. Og han er startet på at gøre noget ved det. Men korruption er en kultur. Det er ikke noget, man kan ændre hurtigt, siger Jesper Olsen.

"Jeg undskylder..."

Hvor følsomt spørgsmålet om korruption er i Ukraine, det demonstreres af den måde, som historien om overpriser i Forsvarsministeriet blev afsløret på.

Historien blev lagt frem og grundigt dokumenteret af det ukrainske medie za.ua lørdag. Her valgte skribenten, den undersøgende journalist Yuriy Nikolov, at indlede sin lange artikel med ordene:

- Jeg undskylder på forhånd til læserne for den smerte, jeg kommer til at forvolde.

Men resten af artiklen var anderledes håndfast:

Za.ua havde kopier af en kontrakt, som Forsvarsministeriet havde underskrevet lillejuleaften om indkøb af madvarer, der skal bruges til at bespise soldater på en række kaserner i hele 2023.

Aftalen har en samlet værdi af 2,4 milliarder kroner, og den udspecificerede i detaljer, hvilke priser der skal betales for forskellige madvarer.

Og det er en betydelig overpris.

For eksempel skal æg koste 17 hryvnia stykket (en hryvnia svarer til 19 øre i danske penge).

Det sammenlignede journalisten med, at æg i et tilfældigt supermarked koster 7 hryvnia.

Kartofler skal koste 22 hryvnia per kilo, mens de i supermarkedet koster 9 hryvnia.

Skuffeselskab

Artiklen kunne samtidigt afsløre, at Forsvarsministeriet har indgået milliardkontrakten med et lille skuffeselskab, der kun har en registreret egenkapital på 1000 hryvnia (svarende til 190 kroner).

Selskabet er nærmest ikkeeksisterende, skriver za.ua.

Det har adresse på en postboksadresse og har fået inddraget sit momsnummer på grund af rod i papirarbejdet.

Dertil kommer, at selskabet er grundlagt af personer, der tidligere har haft ledende stillinger i handelsselskaber, ejet af Forsvarsministeriet.

Forsvarsministeriet har reageret på artiklen ved at bebude en undersøgelse af, hvordan det kunne gå til, at detaljerne om kontrakten er sluppet ud.

- De skader forsvarets interesser midt i en sensitiv periode, lyder ministeriets begrundelse.

Et hav af nye sager

Weekendens nyheder er blot de seneste korruptionssager, der er blevet afsløret i Ukraine siden krigens start.

I løbet af 2022 er der rejst 109 anklager om korruption, og 25 tiltalte er blevet dømt, oplyser den særlige statsanklagers kontor for korruptionssager (SAPO) til nyhedsbureauet Reuters.

Blandt de største sager er en gammel skandale om, at almindelige ukrainske forbrugere i en årrække har betalt for meget for deres elektricitet. Det har kostet forbrugerne mere end syv milliarder kroner.

En anden af de store sager handler om tyveri af værdier, der svarer til mere end to milliarder kroner, fra et statsejet olieselskab.

Trods krigen har Ukraine fortsat kampen mod korruption, og regeringen udnævnte i sommer en ny og meget aktiv statsadvokat til at lede SAPO.

Alene i november indledte SAPO 44 nye efterforskninger og startede 6 nye retssager.

- Det er et sundhedstegn, at alle disse sager kommer frem. Ethvert land må måles på to ting: For det første, om sagerne kommer frem. Og for det andet, om der bliver handlet på det, siger Jesper Olsen fra den danske afdeling af Transparency International.

"Støtten bør fortsætte"

I juni fik Ukraine status af kandidatmedlem i EU.

- I dag markerer begyndelsen på en lang rejse, som vi skal ud på sammen, sagde EU’s udenrigschef, Josep Borrell, dengang til Ukraine.

Det blev samtidigt understreget, at Ukraine nødvendigvis må gøre noget ved den udbredte korruption, før landet kan blive fuldt medlem af EU.

Og Ukraine har forstået, hvor vigtigt det er for landets vestlige donorer:

- Lige nu er det ekstraordinært vigtigt, at Ukraine viser sig som en pålidelig partner. I virkeligheden er der to krige i gang på samme tid: En åben krig mod Rusland og en indre kamp mod vores egen postsovjetiske fortid, udtalte næstformanden i parlamentets komite til bekæmpelse af korruption, Yaroslav Yurchyshyn, i december.

Jesper Olsen advarer indtrængende imod, at Vesten bruger korruptionssagerne som argument for at neddrosle støtten til Ukraine:

- Det er ikke et argument for at stoppe den økonomiske støtte. Det er et argument for at fortsætte støtten. Skal de udvikle deres land, både på kort og på langt sigt, skal de have gjort noget ved korruptionen. Vi må ikke tøve, siger han.

Høre mere om Zelenskyj og Vestens støtte til krigen i TV 2s nyhedspodcast 'Dato':