Erdogan tordner mod Sverige efter Paludan-demo – truer NATO-medlemskab

OgsĂĄ de svenske myndigheder fĂĄr kritik af Erdogan for at have tilladt demonstrationerne foran den tyrkiske ambassade i Stockholm.

Sverige skal ikke regne med at få Tyrkiets støtte til et NATO-medlemskab.

Sådan lyder det fra den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, efter en weekend med tyrkiske protester mod Stram Kurs-stifteren Rasmus Paludans koranafbrænding i Stockholm lørdag.

De (..) skal ikke længere forvente vores støtte til deres NATO-medlemskab

Recep Tayyip Erdogan, Tyrkiets præsident

En koranafbrænding, præsident Erdogan kalder for en fornærmelse mod alle, særligt muslimer.

OgsĂĄ de svenske myndigheder fĂĄr kritik fra Erdogan, der ikke mener, at man skulle have tilladt Paludans korandemonstration foran den tyrkiske ambassade i landet:

- De, som tillader den form for blasfemi foran vores ambassade, skal ikke længere forvente vores støtte til deres NATO-medlemskab, lyder det fra Erdogan mandag i en tale.

Også prokurdiske demonstrationer i Sverige får kritik med på vejen af den tyrkiske præsident.

Aflyst ministerbesøg

Udmeldingen fra præsident Erdogan kommer oveni, at Tyrkiet netop har aflyst et svensk ministerbesøg i landet.

Besøget fra den svenske forsvarsminister, Pal Johnson, skulle netop have omhandlet Sveriges medlemskab af forsvarsalliancen. Men dét besøg blev altså aflyst i tyrkisk protest mod den svenske tilladelse til både Paludans koranafbrænding og en demonstration arrangeret af kurdiske grupper i Sverige lørdag.

Lyn-analyse

Tyrkerne og Erdogan har længe været skeptiske over for Sveriges NATO-medlemskab. Det er ikke nyt. Men den seneste melding er den klart mest alvorlige.

Men det er ogsĂĄ klart, at svenskerne ikke rykker sig, nĂĄr det gælder landets ytringsfrihed og forsamlingsfrihed. Min fornemmelse er, at svenskerne fortsat tror pĂĄ NATO-projektet og tror, at Erdogan godt ved, at Sverige er et land med ytringsfrihed, og at det ikke er den svenske regering, der stĂĄr bag for eksempel koranafbrændinger. SĂĄ den svenske regering forsøger at holde dialogen ĂĄben og hĂĄber stadig pĂĄ en aftale med Tyrkiet i fremtiden. 

Også Sveriges ambassadør i Tyrkiet er blevet kaldt til samtale af det tyrkiske udenrigsministerium. Allerede lørdag lød opfordringen fra den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Çavuşoğlu, at han håbede, at Sverige ville tage de nødvendige skridt for at forhindre koranafbrændingen.

Mangler tyrkisk ratificering

Svenskerne venter sammen med finnerne fortsat på svar på deres ansøgning om optagelse i NATO.

For at blive optaget i alliancen skal samtlige 30 NATO-lande godkende det.

Kravet for ratificering fra Tyrkiets har dog været, at Sverige stopper med enhver form for støtte til grupper, som ifølge tyrkerne har forbindelse til det forbudte Kurdiske Arbejderparti, PKK. En gruppe, der står opført på EU's terrorliste, og som i årevis har gjort oprør på tyrkisk grund. Også USA har PKK anført på sin terrorliste, men i Sverige er arbejderpartiets symboler ikke forbudte.

Tyrkiet har desuden krævet enkeltpersoner med tilknytning til PKK udleveret fra Sverige. Selv har Sverige dog understreget over for Tyrkiet, at det er en sag for de svenske domstole at afgøre, om enkeltpersoner kan udleveres fra Sverige.