Udland

Politi vil bryde svensk voldsbølge på to uger – men det kan tage op til 15 år

Den stigende vold bliver ofte begået af helt unge, der bliver truet til det. Oprydningsarbejdet kan tage mange år, siger korrespondent.

Fredag aften mistede en mand livet i den svenske hovedstad Stockholm, efter han tidligere på aftenen blev fundet livløs i den nordlige bydel Solna.

Politiet formoder, manden blev ramt af skud.

Forbrydelsen fandt sted i de samme timer, som svensk politi på et pressemøde oplyste, at det nu vil gøre en særlig indsats for at bryde den voldsbølge, der plager den svenske hovedstad.

Politiet har givet sig selv en tidsramme på to uger for at få styr på den stigende vold.

- Vores første og højeste prioritet er at bryde voldsudviklingen. Intet er vigtigere lige nu. Derfor er der truffet beslutning om at indlede en særlig indsats for at håndtere hele den konfliktsituation og snarest muligt bryde den, sagde Mattias Andersson, konstitueret politiregionschef i Stockholm på pressemødet.

Den seneste uge har der været flere skyderier og eksplosioner i forbindelse med adskillige bandekonflikter.

Lige nu sidder 400 personer varetægtsfængslet i Stockholm-regionen. Det er 100 personer flere end normalt.

Unge trues til at begå attentater

Sprængningerne og skyderierne er en måde for grupperingerne at tvinge hinanden frem. For de skjuler sig i konflikterne, uddybede indsatsleder Hanna Paradis fredag.

- Det her er meget alarmerende. Og det er en hensynsløs adfærd, som går ud over vores medborgere, sagde hun på pressemødet.

Ifølge indsatslederen er det ofte unge gerningspersoner, som begår forbrydelserne, fordi de er blevet tvunget og truet til det. Gennemfører de ikke attentaterne og voldshandlingerne, risikerer de at miste livet.

Halvdelen af ​​dem, der begår forbrydelserne, er under 18 år. 75 procent er under 20 år.

- Det er en meget foruroligende udvikling, som kræver, at vi sammen med andre i samfundet gør fælles sag, hvilket vi også gør, lød indsatslederens ord på pressemødet.

Eksplosion kort før midnat

Fredag aften fortsatte den foruroligende tendens med eksplosioner, da politiet kunne konstatere en detonation i en etageejendom kort før midnat i Stockholm-bydelen Skarpnäck.

Der er ingen meldinger om, at nogen er kommet til skade, oplyste svensk politis pressetalsperson Per Fahlström efterfølgende til det svenske nyhedsbureau TT.

I Gullmarsplan, som også ligger i det sydlige Stockholm, kunne politiet lægge hænder på tre unge mænd, som var kørt galt, efter en biljagt.

To blev anholdt ved bilen, mens politiet måtte sætte efter den tredje, som flygtede. Han blev senere anholdt.

Går efter pårørende og venner

Ifølge TV 2s korrespondent i Stockholm, er der i øjeblikket tre bandekonflikter i og omkring den svenske hovedstad.

Meget tyder på, at et af opgørene drejer sig om et narkoopgør, hvor 24-årig mand sidder på markedet, men nu bliver udfordret af en 36-årig mand.

- De forsøger at skræmme hinanden væk. Men den ene og muligvis begge befinder sig i Tyrkiet. Så i stedet går de efter pårørende og venner. Eksempelvis er restauranter ejet af pårørende blevet sprængt i luften, siger TV 2s korrespondent Jesper Zølck.

Han tilføjer, at ingen forventer, at politiet kan få ryddet op i kriminaliteten i løbet af et par uger. Tværtimod kan arbejdet tage 10-15 år.

- Der er mange konflikter herovre på samme tid. Og politiet kommer til at arbejde med mange ting – også fremadrettet, siger Jesper Zølck, som forklarer, at der løbende kommer hævnaktioner, som holder voldsspiralen i live.

- Det er svært, når helt unge er villige til at gå ud og skyde i situationer, som er en reaktion på en tidligere reaktion, forklarer Jesper Zølck.