Udland

Milliarder fejrer nytår i gigantisk smitteudbrud: - Folk er desperate. De er uden håb, siger forsker

Mange ældre kinesere er forsvarsløse over for coronasmitten og føler sig svigtet af regeringen.

Når kineserne i dag fejrer kinesisk nytår, foregår det i mange familier i skyggen af corona, som i øjeblikket hærger landet med 1,4 milliarder indbyggere og koster utallige menneskeliv. Det er især de ældre over 80 år, som bliver alvorligt syge og dør, fordi 60 procent af dem ikke er færdigvaccineret.

Den kinesiske regering har gennem hele pandemien kørt en hård strategi om nultolerance og forsøgt at udrydde virus ved hjælp af nedlukninger og karantæneophold frem for at fokusere på at vaccinere den ældre og svage del af befolkningen, som man har gjort i for eksempel Danmark.

Føler sig svigtet

Resultatet er, at de ældre ofte er fuldstændigt forsvarsløse, og mange føler sig ifølge Alfred Wu, som er ekspert i kinesiske samfundsforhold på Lee Kuan Yew School of Public Policy, National University of Singapore, svigtet af regeringen.

- Folk er desperate. De er uden håb. De har ingen medicin, når de er syge. De har ingen antiviral medicin mod covid, kun den lokale kinesiske naturmedicin. De har aldrig oplevet noget lignende, siger han.

Det vakte naturligvis stor glæde, da den kinesiske regering i starten af december besluttede at droppe de skrappe restriktioner efter protester i mere end 20 kinesiske storbyer i slutningen af november. Siden er der officielt registreret 60.000 coronadødsfald på landets hospitaler, men eksperter vurderer, at det rigtige tal kan være mindst ti gange højere.

Undgår corona på dødscertifikater

Det skyldes blandt andet, at mange dør derhjemme, men også at lægerne af de lokale myndigheder bliver bedt om at undlade at nævne corona på dødscertifikaterne. Det er et følsomt emne, fordi Kinas regering har forsvaret de hårde restriktioner med, at man i Kina sætter menneskeliv over alt, mens man ofte har peget fingre ad de mange coronadødsfald i Europa og USA.

Den pludseligt store efterspørgsel på medicin betyder, at priserne ofte er fordoblet, og at der er mangel på selv almindelig febernedsættende medicin. Desuden oplever mange familier, at deres coronaforsikring ikke dækker behandlingen, fordi patienterne ofte ikke er diagnosticeret med corona.

Rammer hårdere på landet

Problemet er ifølge professor Ben Crowling, som er professor i epidemiologi på University of Hong Kong, at den ældste og svageste del af befolkningen ikke er ordentligt vaccineret. Ikke mindst nu, hvor smitten også er ved at finde vej til de fattigste dele af landet, fordi millioner af migrantarbejdere for første gang i tre år kan rejse hjem og besøge deres familie.

- Landdistrikterne har generelt færre sundhedsressourcer end byerne, så alvorlig covid-sygdom kan ramme hårdere ude på landet, siger han.

Han vurderer, at det værste er ovre på landsplan, men nogle af landområderne kan stadig være på det tidlige stadie af smitteudbruddet. Lokale medier i Kina har rapporteret om udbredt mangel på medicin og udstyr til behandling af coronapatienter.

Kinas leder, Xi Jinping, indrømmede i sin nytårstale tidligere på ugen, at han også er bekymret for situationen på landet. Men han opfordrede samtidig til ”udholdenhed i en stressende tid” og gjorde opmærksom på, at ”der er lys forude”.

Det er dog tvivlsomt, om hans budskab bliver taget godt imod i den brede befolkning, for den pludselige kovending har kastet Xi Jinping ud i en tillidskrise, mener Alfred Wu fra National University of Singapore.

Xi Jinping i tillidskrise

- Tidligere havde især de ældre meget stor tillid til den kinesiske regering, men den er faldende, fordi de ved, hvordan regeringen behandler dem. Der er faktisk ingen medicin. De er overladt til sig selv og deres afkom, siger han.

For få måneder siden proklamerede den kinesiske regering, at den havde opbygget kapacitet til at coronateste en milliard mennesker om dagen. I dag spørger mange kinesere, hvorfor man ikke brugte nogle af ressourcerne på at få vaccineret de ældre og sikre en ordentlig behandling.

Forklaringen er nok, at strategien om nultolerance var succesfuld i den første del af pandemien, fordi det var muligt at kontrollere smittespredningen. Derfor så mange ældre risikoen for bivirkninger af vaccinerne som en større trussel end selve sygdomme. Situationen ændrede sig radikalt med de nye, mere smitsomme varianter som Omikron, der kom til Kina i starten af 2022.

Propaganda er ikke nok

Når der ikke blev handlet tidligere, skyldes det angiveligt, at hele det politiske system var lammet af en vigtig partikongres i oktober, hvor Xi Jinping som den første leder siden Mao skulle genvælges for en tredje periode på fem år.

Nu er spørgsmålet, hvad der skal til, for at Xi Jinping kan få genetableret tillidsforholdet til befolkningen. Kommunistpartiet har fuld kontrol over medierne, et effektivt censursystem og en yderst velsmurt propagandamaskine, som har for vane at få forvandlet negative historier til positive historier. Men Alfred Wu tvivler på, at det kan lykkes denne gang.

- Denne gang bliver det svært at ændre følelsen for centralregeringen, fordi folk har draget deres egen direkte erfaring. Hvis folk har personlig erfaring, bliver de mere præcise. Hvis de ikke har direkte erfaring, gentager de propagandaen. Men nu har alle et familiemedlem med alvorlig sygdom, eller som er død.