Australsk mand hyres til at afsløre hemmeligheder under begravelser

Den såkaldte "kistebekender" er ligeglad med de pårørende, for alt handler om klienten, siger han til TV 2.

Australieren og privatdetektiven Bill Edgar har gjort det til sin levevej at sikre, at afdøde personer ikke tager deres hemmeligheder med sig i graven.

Han er nemlig en såkaldt coffin confessor – oversat til dansk, en "kistebekender". Det vil sige, at han dukker op til begravelser efter aftale med den afdøde og deler vedkommendes hemmeligheder med venner og familie.

De kan handle om alt fra utroskab til skjult had for en af de efterladte. Og selvom afsløringerne typisk kommer som et stort chok for de pårørende, er Bill Edgar ligeglad, for "det hele handler om klienten".

- Jeg fortæller alle de sørgende, at "det her er en, I holder af, jeres ven, jeres pårørende. I er her for deres skyld. Så lad os respektere dem. Lad os høre, hvad de har at sige. Det er deres sidste ord. Hvis I ikke vil høre det her, så skrid, for jeg gør det alligevel," siger han til TV 2.

- Manden i kisten havde noget at sige

Kistebekenderen fortæller, at det hele begyndte som en joke.

Han lovede en døende mand at tage til hans begravelse, da vedkommende havde en "grib" i familien, som han ikke ville have, skulle deltage.

- Hans bedste ven bagte på hans kone, mens han lå på dødslejet. Så han bad mig forsvare sin familie ved begravelsen, og det gjorde jeg, siger han og tilføjer:

- Jeg gik med og sagde til vennen, mens han holdt tale, at han skulle holde sin kæft eller skride. For manden i kisten havde noget at sige.

Siden spredte ordet om kistebekenderen sig, og Bill Edgar har nu været til næsten 50 begravelser.

Der er "gribbe" blandt de pårørende

Bill Edgar understreger flere gange, at han er ligeglad med de efterladte, da han blot er budbringeren.

Derfor nægter han blandt andet at besvare de pårørendes spørgsmål, efter at han har læst den afdødes sidste ord op.

- Ved en begravelse læser jeg, præcis hvad klienten vil sige. Og bagefter lægger jeg kuverten på kisten og går ud.

Gør du dig ingen etiske tanker omkring dette?

- Ikke efter at have set "gribbene" blandt de pårørende. Familiemedlemmerne disponerer over deres aktiver, før de faktisk er døde, siger han og nævner et eksempel, hvor en bror til en afdød tog hans bil, penge og aktiver under et døgn, efter at han var blevet begravet.

Udover at være kistebekender bliver han nogle gange også betalt for at tage hjem til personer efter aftale og fjerne pinlige ting, så personens familie og venner ikke finder dem.

- Mange mennesker har ting derhjemme, og hvis de falder og bliver indlagt, så vil de ikke have deres pårørende eller venner til at finde dem. Og så hyrer de mig til at fjerne tingene for dem, siger han.

Næsten alle har et skelet i skabet

Den såkaldte kistebekender fortæller, at han påtager sig opgaven om at udlægge hemmeligheder under en begravelse for 10.000 australske dollar. Det svarer til cirka 48.000 kroner.

Før begravelserne sikrer Bill Edgar sig juridisk ved at at optage den døendes ønsker. Han laver også en skriftlig kontrakt.

Desuden sikrer han, at hans klienters afsløringer er ægte ved at undersøge dem til bunds før begravelserne.

- Næsten alle her på Jorden har et skelet i skabet. Spørgsmålet er, om de vil ud med det. Og det vil de her mennesker, lyder det fra Bill Edgar.