Tyskland: Kampvogne er en ny kapacitet for Ukraine, så vi skal være forsigtige

Tyskland kan ikke oplyse, hvornår der kommer afklaring om kampvogne til Ukraine, siger tysk forsvarsminister.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, er ikke i tvivl: Ukraine har brug for kampvogne nu.

Men Zelenskyj må væbne sig med tålmodighed, før han får svar på, om det kan blive tyskfremstillede Leopard 2-kampvogne. Trods tiltagende internationalt pres er den tyske regering fortsat ikke klar med en beslutning.

Det siger Tysklands forsvarsminister, Boris Pistorius, på pressemøde på Ramstein-basen i Tyskland fredag.

- Jeg kan ikke give tilladelsen, for det er op til forbundskansleren, siger Boris Pistorius.

Afklaring kommer snart

Han fik ellers torsdag aften meldt ud, at "der vil komme en afklaring i løbet af de kommende timer eller i morgen tidlig".

Men trods stigende internationalt pres kom afgørelsen ikke.

- Vi tøver ikke. Vi er bare meget omhyggelige med at afveje for og imod, er meldingen fra Boris Pistorius fredag eftermiddag.

Samme dag fortalte han til TV 2, at han tror, at der i stedet vil komme en afklaring "om et par dage."

Skal sikre Ukraine sejren

Meldingen kommer, efter at Zelenskyj via videolink opfordrede de allierede til at sende kampvognene. De er nødvendige, hvis Ukraine skal besejre Rusland og dermed sikre en verden, hvor ondskab trænges tilbage, lød det fra Zelenskyj.

Men bønnen har ikke været nok til at overbevise den tyske regering.

- Det handler ikke om bare at levere noget til hvem som helst. Kampvogne er en ny kapacitet for Ukraine, så vi skal være forsigtige, hvis vi giver den.

- Vi har en forpligtelse til at se på, hvad konsekvenserne for alle i konflikten vil være, hvis vi gør det, siger Boris Pistorius.

Frygter hævn fra Rusland

Tyskland har især været bekymret for den russiske reaktion, hvis kampvognene sendes afsted. De betragtes som et offensivt våben, der kan slå hul på fjendens linje, så man hurtigere kan nedkæmpe modstanderens styrker og indtage nye områder.

Ruslands udmeldinger om konsekvensen af at sende kampvognene stritter dog i alle retninger.

Ruslands tidligere præsident Dmitrij Medvedev, som er en af præsident Vladimir Putins nærmeste allierede, har således antydet, at Rusland i yderste konsekvens vil være klar til at anvende atomvåben.

Mens en talsmand for Kreml fredag sagde, at kampvogne ikke vil ændre konflikten. Men de vil ifølge talsmanden "kun øge problemerne for Ukraines befolkning".

Tyskland har det sidste ord

Ukraine har gjort det klart, at Tysklands tøven efter deres opfattelse koster ukrainere livet, mens kampene fortsætter. På den baggrund har Polen åbnet for at sende Leopard 2-kampvogne selv uden Tysklands tilladelse.

Da Leopard 2-kampvognene er fremstillet i Tyskland, kræver det formelt grønt lys fra tyskerne, før de må reeksporteres. Men det kan Ukraine ikke blive ved med at vente på, har det tidligere lydt fra Polen.

Det er endnu et åbent spørgsmål, om Polen vil gøre alvor af truslen.

Boris Pistorius siger fredag, at Tyskland vil være klar til at rykke hurtigt, hvis der kan opnås enighed blandt de allierede om kampvogne.

Tyskland vil gerne have USA med. Men USA har afvist at sende de amerikanske Abrams-kampvogne, fordi man mener, at de er for svære at forsyne og operere i Ukraine.

Og måske også, fordi man gerne vil have de europæiske lande til at tage et større ansvar for at forsyne Ukraines militær.

Stoltenberg roser Danmark

Torsdag meddelte forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V), at regeringen har valgt at donere alle Forsvarets 19 franskproducerede Caesar-haubitser, som det danske forsvar ellers har ventet på i årevis.

Og det får Danmark nu ros for af NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg. På et pressemøde på Ramstein-basen siger han, at "Danmark gør meget for Ukraine."

- Danmark har annonceret, at man vil give nyt artilleri. Og så har mange NATO-lande annonceret mange andre kapaciteter, herunder kampvogne. Det er godt, fortæller Stoltenberg til TV 2.

Samtidig vil han presse på for, at Danmark også skal sende Leopard 2-kampvogne til Ukraine, som blandt andet Polen ønsker at gøre.

Leopard 2 er nødvendige, siger Ellemann

Til TV 2 fortæller Jakob Ellemann-Jensen, som også Ramstein-basen fredag eftermiddag, at Danmarks donation bliver taget godt imod af de fremmødte lande.

- Det er en klar indikation af, at vi er en massiv støtte til Ukraines frihedskamp, siger han.

Desuden lyder det fra forsvarsministeren, at "den russiske fjende, som har indtaget Ukraine, skal skubbes ud igen, og til det skal man bruge kampvogne."

- Det (Leopard 2-kampvogne, red.) er noget, som man efterspørger meget kraftigt fra ukrainsk side. Det er noget, som er nødvendigt, hvis man ønsker at trænge fjenden tilbage, fortæller han.