Tysk forsvarsministers ekskæreste får alarmerne til at ringe i Polen og Ukraine

Ukraine har reageret på valget af den nye forsvarsminister og siger, at han kan stadig bevise, at han ikke længere støtter Putins Rusland.

Torsdag fik Tysklands socialdemokratiske regering en ny forsvarsminister, efter forgængeren måtte trække sig ovenpå en række skandaler.

Den nye mand i spidsen for det tyske militær er 62-årige Boris Pistorius.

Det, jeg ved, gør mig nervøs

Polens premierminister Mateusz Morawiecki

Men allerede efter første arbejdsdag i det nye ministerium, er Pistorius kommet under hård beskydning for at have for nære forbindelser til Rusland.

Både internt i Tyskland, men også internationalt fra blandt andet Polen. Den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, udtrykte torsdag, at han havde bange anelser over Pistorius.

- Jeg ved ikke meget om Tysklands nye forsvarsminister, men det, jeg ved, gør mig nervøs. Han er en nær bekendt til skændslen Gerhard Schröder, som er en person, der bliver ved med at snakke med Putin, som intet var hændt, lød det fra Morawiecki.

Hos ukrainerne ser man bestemt heller ikke på Pistorius Ruslandsforbindelser i et positivt lys.

Her hedder det ligefrem, at Tyskland bør give endnu mere støtte til Ukraine end planlagt, hvis Boris Pistorius vil bevise, at han ikke er ven af Kreml, skriver Bild.

- En massiv stigning i tyske våbenforsyninger ville være det bedste svar på tidligere udtalelser (fra Pistorius, red.) om Rusland, siger den ukrainske viceudenrigsminister Andriy Melnyk.

Nu er Boris Pistorius manden, der kan give tilladelse til, at andre lande herunder Danmark kan sende tyske Leopard 2-kampvogne til Ukraine, men indtil videre har han afvist det. På et topmøde fredag skød forsvarsministeren anmodningen til side og sagde, at Tyskland ville tage en beslutning om kampvognene på et senere tidspunkt.

Allerede før mødet fik Pistorius hård kritik fra den konservative opposition i Tyskland.

- Endnu en person fra Ruslandforbindelsen indtager sin plads i det føderale kabinet. Boris Pistorius må nu tydeliggøre en ny begyndelse i Ukraine-politikken og droppe sin tidligere åbenlyst Kreml-støttende tilgang, siger parlamentsmedlemmet Tilman Kuban fra CDU tyske Bild.

Kærester med Putins veninde

Inden Boris Pistorius blev forsvarsminister, var han mangeårigt medlem af den ’Tysk-Russiske Venskabsgruppe’, tidligere 'Tysk-Sovjetisk Samfund', i Nedre Sachsens delstartparlament, som har tætte bånd til Kremls diplomater.

Gennem foreningen mødtes han med diplomater fra Putins regering og Ruslands ambassade i Berlin en håndfulde gange. Gruppen blev opløst i april 2022 på grund af Ruslands invasion af Ukraine.

I 2018, tre år efter Rusland annekterede halvøen Krim i Ukraine, og russiskstøttede separatister indtog dele af Donbas-regionen, ville Boris Pistorius lempe de vestlige sanktioner mod russerne. Han mente ikke, at de virkede, og at det var bedre med et alternativ.

Det er dog slet ikke Pistorius egne bånd til Rusland, der er det største problem, mener direktør for Tænketanken Europa, Lykkes Friis. Det er snarere forsvarsministerens ekskærestes, Doris Schröder-Köpf.

- Hun har et ry som ligger tættere op ad Gerhard Schröder end mange andre, og han er stadig på julekort med Putin, som en af de få. Det gør, at Pistorius skal fjerne den mistanke, som nogen vil have om ham. Hans forhold til Doris spiller nok en større rolle end hans udtalelser om sanktionerne, siger Lykke Friis.

Længe har der været kritik af, at flere tyske politikere havde en forkærlighed for Putins Rusland, hvilket få er et bedre eksempel på end tidligere forbundskansler Gerhard Schröder og hans ekskone Doris Schröder-Köpf.

Som forbundskansler var Gerhard Schröder kendt for at have et meget tæt venskab med Vladimir Putin, som han senere hen har kaldt sin gode ven. Han fejrede sin 70-års fødselsdag med Putin i Sankt Petersborg i 2014, og tre år senere blev han direktør for det russiske statsejede energiselskab Rosneft.

Schröder stod ved Putins side, da han blev genvalgt som præsident i 2018, og i 2022 blev Schröder tilbudt en bestyrelsesstilling i Gazprom, som han måtte afvise efter pres fra Tyskland på grund af krigen i Ukraine. Tre måneder inde i krigen trak han sig også også fra sin stilling i Rosneft – modvilligt.

Gerhard og Doris Schröder havde tættere bånd til Vladimir Putin end de fleste og var i godt selskab ved den russiske præsidents bord. Hun er desuden bestyrelsesmedlem af interesseorganisationen Tysk-Russisk Forum, hvis formål er at skabe tættere relationer mellem de to lande. Men Schröder-parret forlod hinanden i 2016, og samme år blev Boris Pistorius kærester med Doris Schröder-Köpf.

Derfor er Boris Pistorius forhold til hende det mest kontroversielle spørgsmål, forklarer Lykke Friis.

- Hvis du ser på tyske standarder, så mener jeg ikke, at det er rigtigt, at han har været særligt ruslandsvenlig. Men sammenlignet med andre europæiske lande, så falder man da over, at han har været medlem af det her tysk-russiske venskabsråd og hans udtalelser om sanktioner, siger Lykke Friis.

Har ændret sig efter krigen

Siden krigen brød ud i Ukraine, har Boris Pistorius dog taget afstand fra Rusland.

Den nyudnævnte forsvarsminister har i kølvandet på invasionen blandt andet udtalt, at det er helt legitimt og fuldstændig korrekt for Ukraine at forsøge på at generobre alle besatte områder i landet.

Til Bild gør han også klart, at han ikke i 2018 mente, at sanktionerne skulle lempes – blot at de ikke havde den ønskede virkning. Selvom det for kritikere er tomme ord, og han ifølge Lykke Friis ikke er mere russisksindede end mange andre tyske politikere, så er det tidspunktet, hvorpå han bliver minister, der gør sagen problematisk i international kontekst.

- Hans kontakter, som i tyske øjne ikke er særligt kontroversielle, gør ham sårbar og kan bruges som skyts. Det kan vi konstatere allerede er gjort af den polske premierminister. Men der er også snart valg i Polen, så det drejer sig ikke kun om sikkerhedspolitik, det drejer sig også om indlandspolitik, siger Lykke Friis

Pistorius selv afviser kritikken fra både landsmænd og europæiske kolleger. Han siger, at alt ændrede sig efter Ruslands invasion af Ukraine, ligesom han siden krigens begyndelse har tordnet med invasionen og erklæret sin støtte til Ukraine.

Doris Schröder-Köpf har også fordømt krigen og sagt, at Vladimir Putin har ændret sig, siden hendes venskab med ham.

- Putins ansigt, som vi ser i dag, var ikke genkendeligt dengang.

På grund af Pistorius udtalelser efter krigens begyndelse har den tyske regeringsparti De Grønne udtrykt støtte til forsvarsministeren.

- Jeg har indtryk af, at den nye forsvarsminister har genovervejet sine gamle holdninger siden den russiske invasion, og at han klart er på Ukraines side, siger partiets udenrigsordfører Toni Hofreiter.