"Slip leoparderne løs" - tysk tøven over kampvogne udløser demonstration i Berlin

Ukraine har længe bedt om moderne kampvogne, og de tyske Leopard 2-kampvogne er nogle af dem, der er flest af på lager.

Fredag aften demonstrerer hundredvis af vrede tyskere ved forbundskansler Olaf Scholz's bolig i den tyske hovedstad, Berlin, over landets modvilje mod at donere Leopard-kampvogne til Ukraine.

- Slip leoparderne løs, står der på demonstranternes skilte.

De kræver, at Tyskland straks sender Leopard-kampvogne til Ukraine.

Ukraine har længe bedt om moderne, tunge kampvogne, hvoraf de mest talrige på lagre er Tysklands Leopard 2 og USA's Abrams.

Storbritannien har allerede lovet omkring et dusin af sine Challenger 2-tanke, men disse er i meget mindre udbud.

Ifølge TV 2s korrespondent Uffe Dreesen repræsenterer demonstranterne i Berlin den del af den tyske befolkning, som har fået nok af den tyske tøven i forhold til at støtte Ukraine.

- Det er folk, som mener, det er på høje tid, at Tyskland er bevidst om landets ansvar. Det er jo mærkeligt, at Europas stærkeste økonomi i den grad er fodslæbende i det her spørgsmål, siger Uffe Dreesen.

Tysk tøven fortsætter

Og den tyske tøven kom til udtryk, da TV 2 ved et pressemøde efter et EU-udenrigsministermøde på luftbasen Ramstein i Tyskland fredag eftermiddag forsøgte at få den nye tyske udenrigsminister, Boris Pistorius, til at svare på, om Tyskland vil levere Leopard-kampvogne til Ukraine.

- Det er ikke op til mig. Det er op til kansleren og vores partnere i USA, svarede Boris Pistorius.

- Hvorfor tøver i?

- Vi tøver ikke. Vi afvejer bare fordele og ulemper.

I Polen, hvor man venter på, at tyskerne giver grønt lys til, at Polen kan donere Leopard-kampvogne, skaber den afventende tyske holdning også frustrationer. Polakkerne har åbnet muligheden for at donere kampvogne uden tilladelse fra Tyskland.

- Men jeg håber, at Tyskland vil give tilladelse. Vi vil skabe en koalition af lande, der donerer disse kampvogne til Ukraine, siger den polske udenrigsminister, Mariusz Blaszczak, til TV 2.

Stædig forbundskansler

Uffe Dreesen forklarer den tyske tøven med både den tyske forbundskanslers personlighed og med holdningen i den tyske befolkning.

- Man har en forbundskansler, der hedder Olaf Scholz, der ikke gider lade sig diktere af andre, siger Uffe Dreesen.

Ifølge TV 2-korrespondenten er der også blandt mange tyskere en frygt for, at øgede forsyninger af våben til Ukraine vil bidrage til at eskalere krigen.

- Der er en stor del af den tyske befolkning, der ønsker, at der bliver indledt fredsforhandlinger i stedet, siger Uffe Dreesen.

Han fortæller dog, at en meningsmåling foretaget blandt tyskerne viser, at et flertal - 54 procent - går ind for at donere Leopard-kampvogne til Ukraine.

Uffe Dreesen vurderer, at den tyske forbundskansler i løbet af lidt tid vil nå frem til, at Tyskland gerne vil donere kampvognene til Ukraine.

- Scholz prøver at finde en måde, han kan sige ja på. Men det skal ikke hedde sig, at han gør det under pres, siger han.