Krigen i Ukraine

Serbisk præsident i oprør over video på russisk tv

En video lavet af Wagner-gruppen og vist på russisk tv har udløst vrede i Serbien. Den viser serbiske frivillige træne sammen med russiske tropper.

Der er kommet alvorlige kurrer på tråden i forholdet mellem Serbien og Rusland.

Det sker ifølge BBC, efter en video, som er fremstillet af den russiske gruppe af lejesoldater, Wagner-gruppen, er blevet vist på russisk tv. Den viser serbiske frivillige, der træner side om side med russiske tropper.

Den serbiske præsident, Aleksandar Vucic, har reageret vredt på serbisk tv.

- Hvorfor ringer I fra Wagner-gruppen overhovedet til nogen fra Serbien, når I ved, det er imod vores regler, raser Aleksandar Vucic.

Wagner-gruppen afviser dog, at den rekrutterer serbere.

- Jeg rekrutterer ikke serbere, siger Wagner-grundlæggeren Yevgeny Prigozhin sent fredag i en erklæring.

Kritikere anklager ofte Serbien for at prioritere et langvarigt venskabeligt forhold til Rusland højere end landets ambitioner om optagelse i EU. Men det, der er sket i Beograd de seneste dage, viser ifølge BBC's Balkan-korrespondent Guy Delauney, at billedet ikke er sort-hvidt.

Med adresse til Serbiens i øjeblikkeligt ikke så gode relationer til Rusland, sagde Vucic også, at ikke alene er Serbien "neutrale" i forhold til krigen i Ukraine, men han har heller ikke talt med den russiske præsident, Vladimir Putin, i "mange måneder".

Ikke mange serbere

Antallet af serbere, det er lykkedes Wagner-gruppen at rekruttere, er tilsyneladende ikke stort. Nogle af dem kæmpede også med russiske styrker i Ukraine i 2014, men heller ikke den gang skete det med det officielle Serbiens støtte.

Tværtimod er flere end 20 personer ved retten i Serbien blevet dømt for at tage del i "kampe på fremmed grund".

Torsdag anlagde en advokat i Beograd og anti-krigsgrupper en sag mod den russiske ambassadør og mod lederen af Serbiens sikkerhedsorganisation (BIA), som anklages for at have rekrutteret serbere for Wagner-gruppen.

I Beograd har Wagner-gruppens logo kunnet ses på en mur i den indre by i Beograd. Det er lavet af Narodna patrola (Folkets Patrulje, red), en ekstremt højreorienteret organisation, som tidligere har arrangeret prorussiske demonstrationer med sparsom tilslutning i den serbiske hovedstad.

Men blandt de etablerede serbiske politikere er holdningen til Rusland stærkt kritisk. Og i FN's Sikkerhedsråd har Serbien gentagne gange stemt for resolutioner, der fordømmer de russiske angreb.

I denne uge gjorde Aleksandar Vucic Serbiens holdning krystalklar.

- For os er Krim Ukraine og Donbas er Ukraine, og sådan vil det forblive, sagde han.

Ikke nok

Den serbiske afstandtagen til Rusland har dog ikke været nok til at overbevise EU om Serbiens hensigter.

For anden gang vedtog EU-parlamentet for nylig en opfordring til, at EU suspenderer forhandlingerne om medlemskab med Serbien, indtil landet går med til sanktioner mod Rusland.

Vucic har talt om "meget svære" forhandlinger med EU og sagt, at han i løbet af weekenden vil sige til serberne, "hvad der forlanges og forventes af Serbien i forhold til Kosovo og sanktioner mod Rusland".

Der har i flere år været spændinger mellem Serbien og Kosovo, og de kulminerede i sidste måned med fysiske blokader i form af militære køretøjer ved grænsen i det nordlige Kosovo.

Den serbiske præsident siger dog også, at Serbiens mål er EU.

- Jeg ved, at EU er vores vej. Der er ingen anden vej, sagde han i denne uge til Bloomberg News.