Krigen i Ukraine

Zelenskyj udtrykker tvivl om, hvorvidt Putin stadig er i live

Kreml ryster på hovedet af den ukrainske tvivl om, hvorvidt Vladimir Putin er i live og træffer beslutninger.

Fredsforhandlinger mellem Ukraine og Rusland har umiddelbart lange udsigter.

Begge lande har en række skarpe krav, som modparten på ingen måde vil imødekomme.

Rusland og Putin eksisterer og vil blive ved med at eksistere

Dmitrij Peskov, talsmand, Kreml

Men der er også en anden forhindring, hvis man skal tro den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Ifølge Zelenskyj ved han ikke, hvem i Rusland han skal tale med om fred, da han "ikke er sikker på", om Ruslands præsident, Vladimir Putin, stadig er i live.

Det gav ukraineren udtryk for, da han torsdag morgen via videoforbindelse talte ved Verdens Økonomiske Forum i Davos og blev spurgt om udsigten til fredforhandlinger.

- Jeg forstår ikke helt, hvem jeg skal tale med og om hvad. Jeg er ikke sikker på, at den russiske præsident, som nogle gange optræder foran en grøn skærm, faktisk er den rigtige, sagde Zelenskyj og antydede, at Rusland gør brug af en Putin-dobbeltgænger.

- Jeg ved ikke helt, om han er i live, og hvorvidt han træffer beslutningerne, eller hvilken gruppe af personer der nu træffer beslutningerne derovre? Jeg har ikke de oplysninger, sagde Zelenskyj.

Putin viste sig offentligt

Der er dog ingen indikationer på, at Ruslands præsident faktisk skulle være død.

Vladimir Putin viste sig offentligt så sent som onsdag, hvor han deltog i en markering af 80-året for Sovjetunionens kamp mod Nazityskland under Anden Verdenskrig ved det daværende Leningrad.

Præsidenten lagde ud med at lægge en buket blomster ved et mindesmærke og besøge et museum i Sankt Petersborg, hvor han mødtes med veteraner og museumsfolk.

Senere dukkede han op på en våbenfabrik og talte med fabriksarbejdere.

Zelenskyjs ord skal derfor næppe forstås som en oprigtig tvivl om, hvorvidt hans russiske modstykke er død eller i live. Det er formentlig nærmere en påpegning af, at Putin de seneste måneder har været mere tilbagetrukken fra offentligheden.

I slutningen af 2022 aflyste Putin for første gang i et årti sin årlige pressekonference, en årlig "samtale" med almindelige borgere, der kan stille spørgsmål til præsidenten, og hans årlige beretning til Den Føderale Forsamling om rigets tilstand.

Putin aflyste også flere planlagte fabriksbesøg.

Eksperter har spekuleret i, at Putins fravær skyldes, at han på grund af krigen i Ukraine ikke tør møde offentligheden. En påstand, der fik nyt liv efter flere meldinger om, at den russiske sikkerhedstjeneste har benyttet agenter eller skuespillere, når Putin har ladet sig fotografere med civile.

Rusland skal finde "nogen"

Da Volodymyr Zelenskyj torsdag morgen såede tvivl om den russiske præsidents velbefindende, uddybede han sin forvirring med, at man aldrig ved, hvor man har Putin.

- Jeg forstår ikke helt, hvordan man kan love de europæiske ledere én ting og så næste dag indlede en fuld invasion af et land. Jeg forstår ikke helt, hvem vi har at gøre med. Når der bliver talt om fredsforhandlinger, ved jeg ikke rigtig med hvem, sagde han.

Over for forsamlingen i Davos gav den ukrainske præsident udtryk for vigtigheden af at kunne se og tale med hinanden, da det er vanskeligt at gennemføre forhandlinger, hvis modparten er et spøgelse.

- Vi taler sammen nu. Jeg ved, hvem I er, og I ved, hvem jeg er. Der er vidner til det faktum, at vi er i live. Og selv hvis vi er uenige, er vi i stand til at tale sammen og opnå ting, fordi jeg ved, hvem der sidder foran mig. Det har vi ikke i forhandlingerne med Rusland. Jeg tænker, at Rusland først skal finde "nogen" og så foreslå "noget", sagde Zelenskyj.

Kreml afviser spekulationer

På et pressemøde i Kreml senere torsdag reagerede Dmitrij Peskov, der er talsmand for den russiske præsident, på Zelenskyjs udtalelser.

Han havde ikke meget til overs for ukrainerens påståede tvivl om, at Vladimir Putin er i live og træffer beslutninger.

- Det er klart, at både Rusland og Putin er et stort problem for Ukraine og for Zelenskyj. Og det er klart, at herre Zelenskyj rent psykologisk ville foretrække, at hverken Rusland eller Putin eksisterede, sagde Peskov ifølge det russiske medie RBC og tilføjede:

- Men jo før det ukrainske regime indser, at Rusland og Putin eksisterer og vil blive ved med at eksistere, og at de før eller siden bliver nødt til at opgive alt antirussisk, jo bedre er det for Ukraine.

Ifølge Kreml-talsmanden vil Ruslands krav blive opfyldt "på den ene eller den anden måde", og jo hurtigere det sker, jo hurtigere vil Ukraines befolkning kunne komme videre "fra tragedien, som Kyiv-regimet har iscenesat".

Sygdomsrygter

Mens der ingen tegn er på, at Vladimir Putin skulle være hverken død eller døende, har der længe været rygter om, at den russiske præsident har problemer med helbredet.

Putin er syg med kræft, har demens og Parkinsons sygdom, og han har også en kronisk rygskade, hvis man skal tro rygterne, der lever på internettet.

Derfor vakte det også opsigt, da en anonym chef for Ruslandsanalyse i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) kort før nytår fortalte, at den danske efterretningstjeneste også tror, at Putin er eller har været syg.

Ifølge analysechefen var Putin, da han besluttede at indlede invasionen af Ukraine, påvirket af en slags kræftmedicin, hvis bivirkninger blandt andet indebærer en form for storhedsvanvid, og FE mistænker, at det kan have påvirket den russiske præsidents beslutninger.