Missilsystemer vækker opsigt på toppen af bygninger i det centrale Moskva

Opsætningen har ført til spekulationer om, at Kreml forbereder sig på eventuelle angreb mod hovedstaden, om end det lige nu virker usandsynligt.

Rusland er gået i gang med at opsætte missilsystemer til forsvar mod luftangreb på en række centrale placeringer i hovedstaden, Moskva.

Det viser en række billeder og videoer, som i løbet af torsdagen blev delt på sociale medier.

Forsvarssystemerne ser ifølge det uafhængige russiske medie Meduza ud til at være placeret på tagene på en række regerings- og forsvarsbygninger i den centrale del af byen.

Flere billeder og videoer viser et Pantsir-missilsystem stå på toppen af det russiske forsvarsministerium.

En anden video viser en kran i gang med at løfte et Pantsir-system op på taget af en otte etager høj bygning mindre end to kilometer fra Kreml.

Militærblogger roser tiltag

De indflydelsesrige russiske militærbloggere har også noteret sig udviklingen, og ifølge The Guardian tolker flere af dem opsætningen af missilsystemerne som et udtryk for, at det militære lederskab i Rusland er bekymret for risikoen for angreb på egne byer.

Én af dem er den prominente russiske krigsjournalist og blogger Alexander Kots, der arbejder tæt sammen med Ruslands væbnede styrker og til daglig dækker krigen i Ukraine for den regimetro russiske avis KP.

- Jeg ser det som et meget positivt tegn, skriver han på sin Telegram-kanal.

- Det betyder, at de godt er klar over alle risici og forstår, at det kun er et spørgsmål om tid, før der vil komme angreb mod Moskva og regionen. Det er godt, at de begyndte at forberede sig på forhånd og ikke først efter de første angreb, mener han.

Efter et formodet ukrainsk droneangreb på den russiske Engels-militærbase kort før nytår skrev det britiske forsvarsministerium i sin daglige rapport om krigen, at "Rusland længe har prioriteret meget højt at opretholde et avanceret jordbaseret luftforsvar, men det er mere og mere tydeligt, at de kæmper for at imødegå lufttrusler dybt inde i Rusland".

Russiske baser ramt

Oplysningerne om opsætning af Pantsir-systemer er ikke bekræftet fra officiel side, og der er foreløbig ingen udmeldinger fra de russiske myndigheder om, hvad formålet skulle være.

Tidligere har den russiske Telegram-kanal VChK-OGPU med kilder i den russiske efterretningstjeneste dog rapporteret, at myndighederne planlagde at styrke luftskjoldet over Moskva.

De mange observationer af Pantsir-systemerne kommer, efter at russiske medier over de seneste uger også har rapporteret om opstilling af langtrækkende S-400-missilsystemer i Moskva.

Ifølge den amerikanske tænketank Jamestown Foundation kan netop S-400 og Pantsir-S1 fungere sammen og integreres i antiluftskytssystem.

Det russiske Pantsir, der er et kort- til mellemdistancesystem, kan bruges til forsvar mod fly, helikoptere og krydsermissiler.

Derudover har det russiske militær tidligere oplyst, at systemer kan bruges mod mindre mål som for eksempel droner.

Netop droner har den seneste tid været brugt til at gennemføre flere angreb mod militærbaser inde i Rusland. Her var der dog tale om baser tæt på den ukrainske grænse.

Der er cirka 450 kilometer i fugleflugtslinje fra Ukraines nordligste grænse til Moskva, og luftangreb mod Moskva synes derfor mindre sandsynlige.

I begyndelsen af december oplyste Ukraine dog, at de havde påbegyndt tests af langtrækkende militærdroner med en rækkevidde på op til 1000 kilometer.