Krigen i Ukraine

Russiske politikere sendte feriehilsner fra varmen, og så brød helvede løs

En række russiske regioner har nu på det kraftigste anbefalet lokale politikere og embedsfolk ikke at tage på ferie i udlandet.

Humøret var i top hos Denis Dolzjenko, da han på en af årets første dage lagde et billede ud på det russiske sociale medie VKontakte.

Det var en selfie, hvor den smilende politiker gav tommel op til sine følgere.

Ingen ære, ingen værdighed, ingen hjerner

Andrej Turtjak, partisekretær, Forenet Rusland

Han var iklædt solbriller, omvendt kasket og en ærmeløs løbetrøje, og bag ham tårnede Dubais skyskrabere op.

Lokationsangivelsen på opslaget viste, at billedet var taget ved Dubai Marina.

- Jeg er ikke særlig god til at stå på ski, og det er ikke særlig rart at løbe i så koldt vejr, skrev Dolzjenko kækt med henvisning til den russiske vinter i hjemlandet.

- Så jeg lyttede til meteorologernes anbefalinger og fik varmen, tilføjede han og sluttede af med en blinkende smiley.

Men ikke alle syntes, at opslaget var helt så morsomt.

Den russiske politikers feriebillede har udløst kæmpe ballade i hjemlandet – og han er ikke den eneste, der er kommet i problemer.

Redning afsløret som løgn

Til daglig er 43-årige Denis Dolzjenko medlem af det regionale parlament i Vologda-regionen.

Da han offentliggjorde sit billede fra Dubai, mødte det voldsom kritik, da mange russere mente, at det var dårlig smag for en folkevalgt at lægge den slags op, mens landsmænd udkæmper en krig i Ukraine.

Tilsyneladende forstod Dolzjenko problemet. For da han den efterfølgende dag lagde endnu et billede op, var lokationsangivelsen ændret til Vologda.

På billedet poserede politikeren sammen med Ksenija Sjojgu, datter af den russiske forsvarsminister, Sergej Sjojgu, som han hævdede at have mødt i et lokalt shoppingcenter.

Der var bare lige ét problem.

Brugere på sociale medier bemærkede, at man i butiksruden bag Dolzjenko kunne se en spejling af navnet Louis Féraud.

Det franske modehus opererer ikke med butikker i Rusland, og det uafhængige russiske medie Sota kunne få dage senere lokalisere billedet til et shoppingcenter i Dubai.

Mødt med fordømmelse

Mandag udtrykte guvernøren i Vologda-regionen, Oleg Kuvsjinnikov, skarp fordømmelse, da han reagerede på Dolzjenkos billeder.

Guvernøren opfordrede samtidig alle politikere og embedsmænd i sin region til at afstå fra at rejse til udlandet.

- På så svært et tidspunkt for landet er det uacceptabelt for politikere og embedsfolk på ethvert niveau at holde ferie på luksusresorter og bevidst offentliggøre provokerende billeder på sociale netværk, sagde Kuvsjinnikov ifølge den russiske avis Kommersant.

Partisekretæren for Vladimir Putins regeringsparti, Forenet Rusland, var på samme linje.

sin Telegram-kanal tog partisekretæren, Andrej Turtjak, klar afstand til feriebillederne.

- Du kan gøre meget i livet – løbe, dykke, stå på ski ... Men der findes en rette tid og sted til alting, konkluderede han.

Derudover konstaterede Turtjak, at Dolzjenko ville blive frataget sit medlemskab af Forenet Rusland.

Cocktailhilsen fra stranden

Historien blev ikke mindre af, at der sideløbende var stor virak om en anden politikers ferieopdateringer.

Maksim Vasiljev, der er medlem af det regionale parlament i Kursk-regionen, fejrede nytår på et strandresort i Mexico, hvorfra han lagde en video ud, hvor han drak cocktails og sendte hilsner hjem til sine landsmænd.

Videoen udløste stor forargelse i Rusland.

- Ligesom tusindvis af mine landsmænd er jeg vred over videobeskeden. Vi bor i en grænseregion, og det medfører særlige krav til arbejdet og opførslen hos alle offentlige repræsentanter, skrev Kursks guvernør, Roman Starovojt, på sin Telegram.

Også her reagerede partisekretæren for Forenet Rusland, da han på Telegram kaldte Vasiljevs opslag for "toppen af kynisme og umenneskelighed" og opfordrede Vasiljev og hans kone til at melde sig ud af partiet.

- Ingen ære, ingen værdighed, ingen hjerner, konstaterede Andrej Turtjak.

Et par dage senere reagerede Maksim Vasiljev ved i et interview at kalde kritikken af ham for "ubegrundet og overdreven". Han forklarede, at hans video ikke var tiltænkt den brede offentlighed, men at en tidligere bekendt fra det vestlige Ukraine havde offentliggjort den.

Vasiljev fastslog, at han ville blive på sin post, medmindre hans valgkreds opfordrede ham til at gå af.

Frarådes udlandsrejser

Sagerne har medført så meget postyr, at det nu får konsekvenser i en række russiske regioner, skrev Kommersant tirsdag.

Ifølge den russiske avis har guvernører og partirepræsentanter regionerne uformelt forbudt de lokale politikere at rejse til udlandet.

Politikerne kan formelt ikke forbydes at rejse ud af Rusland, men ifølge avisen er der tale om "kraftige anbefalinger" om at lade være, som dog primært har til formål at forhindre flere uigennemtænkte opslag på sociale medier.

- Alle forstår, hvad de her anbefalinger betyder, siger Aleksej Preobrazjenskij fra guvernørkontoret i Uljanovsk-regionen.

Kommersant skriver, at der som minimum også er anbefalinger mod udlandsrejser i regionerne Tambov, Sverdlovsk, Novgorod, Brjansk og de autonome republikker Mari El, Tjuvasjien og Nordossetien.

Et spørgsmål om etik

Andre regioner har omvendt afvist behovet for at indskrænke politikernes rejseaktivitet. For eksempel siger Pavel Krupnik fra den lovgivende forsamling i Sankt Petersborg til Kommersant, at udlandsrejser "er en personlig sag for alle".

- Problemet er ikke, at nogen tager et sted hen. Men det er umoralsk at lave opslag om det i det offentlige rum og prale med din ferie og dine muligheder, forklarer han.

Ifølge Krupnik har Forenet Rusland allerede før nytår udsendt nogle retningslinjer til alle medlemmer af partiet, hvor "alt er tydeligt forklaret: Ingen mode, ingen glamourøse fester, ingen dyre biler".

- Der er intet forbud mod at rejse til udlandet, men du er nødt til at opføre dig anstændigt og være ansvarlig for dine egne handlinger, opsummerer Pavel Krupnik.

Kreml har ligeledes afvist, at russiske embedsfolk skulle være underlagt et rejseforbud og henviser til de regionale initiativer som "et spørgsmål om etik".