Krigen i Ukraine

Lavrov sammenligner Rusland med jøderne og Vesten med Hitler

Ifølge den russiske udenrigsminister er Rusland endnu ikke blevet præsenteret for nogen "seriøse" forslag for fred i Ukraine.

Det, der sker lige nu i Ukraine, er et resultat af USA's forberedelse af en hybridkrig mod Rusland.

Det sagde den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, onsdag på sin årlige pressekonference ifølge det russiske nyhedsbureau TASS.

Ifølge russeren bruger USA og Vesten samme taktik, som den franske kejser Napoleon og den tyske nazileder Adolf Hitler tidligere har gjort mod Sovjetunionen.

- Nu har USA forberedt en koalition af næsten alle europæere med samme opgave – den endelige løsning på det "russiske spørgsmål", sagde Sergej Lavrov.

- Ligesom Hitler ville løse "jødespørgsmålet", kan du nu høre vestlige politikere – og ikke kun fra Polen og Baltikum – sige enstemmigt, at Rusland skal lide et strategisk nederlag, fortsatte han.

"Den endelige løsning" var Hitlers store vision, der skulle løse det påståede "jødespørgsmål" og førte til udryddelsen af seks millioner jøder og minoriteter.

Nazi-retorikken har været gennemgående for Kreml, når russerne har skullet forsvare det, de fortsat kalder for "en særlig militæroperation" i Ukraine.

Sergej Lavrov er dog før kommet galt afsted med en Hitler-kommentar. I maj sidste år påstod Lavrov, at Hitler måske var af jødisk afstamning, hvilket førte til fordømmelse fra Israel, så præsident Putin måtte undskylde.

Afventer "seriøse" forslag

Rusland indledte sin invasion af Ukraine 24. februar 2022.

På onsdagens pressemøde sagde Sergej Lavrov, at det ikke har været muligt at føre drøftelser med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, og at russerne endnu ikke er blevet præsenteret for "seriøse forslag" til en fredsplan.

Til gengæld er Rusland ifølge udenrigsministeren klar til at svare på vestlige forslag om situationen i Ukraine.

- Hvad angår udsigterne for forhandlinger mellem Rusland og Vesten om det ukrainske spørgsmål, vil vi være klar til at forholde os til ethvert seriøst forslag. Men vi ser ikke nogen seriøse forslag endnu. Vi vil være klar til at overveje dem og tage stilling, sagde Lavrov.

Vesten har tidligere slået fast, at det ikke er muligt at forhandle en løsning med Rusland uden at inddrage den ukrainske regering. Men det er noget "nonsens", mener Lavrov, der er af den opfattelse, at Vesten alligevel "beslutter alt for Ukraine".

Beskylder Vesten for "lege"

Under det timelange pressemøde kom den russiske udenrigsminister vidt omkring, men konflikten mellem Rusland og Vesten og særligt USA var et gennemgående tema.

Lavrov beskyldte blandt andet Vesten for at anse både Rusland og Kina som en trussel, men at USA ikke er stærk nok til at holde begge stormagter skak på samme tid, og at amerikanerne derfor har mobiliseret de europæiske nationer, Japan og flere andre til at hjælpe dem.

Derudover mener han, at Vesten forsøger at så splid i forholdet mellem Rusland og Kina.

- Men vi og Kina ser alle disse lege, sagde Sergej Lavrov.

Varsler tiltag ved grænsen til Finland

Rusland har brugt den vestlige forsvarsalliance NATO's udvidelser mod øst som begrundelse for, at det har udviklet sig til krig i Ukraine.

Russerne er også vrede over udsigterne til, at Sverige og Finland har søgt om optagelse i NATO, og ifølge Lavrov har finnerne ændret attitude mod russerne, efter at de to nabolande tidligere har haft et venskabeligt forhold.

Derfor vil Rusland være nødt til at lave "passende foranstaltninger ved sine grænser", hvis Finland faktisk bliver medlem af NATO.

Rusland og Finland har en cirka 1300 kilometer lang fælles grænse.

Sergej Lavrovs beskyldninger er allerede velkendte og afvist af EU og USA, der siger, at Rusland har angrebet et selvstændigt land, som Rusland ikke har nogen ret til at gøre krav på.