Russerne har overhånden, og vi har brug for kampvogne nu, siger ukrainsk soldat

Tyskland får kritik for at forhale leveringen af de efterspurgte Leopard-kampvogne.

Mens flere lande presser Tyskland for at give tilladelse til at sende Leopard-kampvogne til Ukraine, lyder der nu også en direkte appel fra de ukrainske kampvognstropper ved fronten.

Vi har brug for mindst 300 kampvogne, og vi har brug for dem nu

Bogdan, Ukraines 24. motoriserede brigade

De kæmper med nedslidte sovjetiske T-72 kampvogne fra 1970’erne og har hårdt brug for Vestens mere moderne og avancerede kampvogne for at bryde den fastlåste situation ved fronten nær byen Bakhmut i Donetsk-regionen.

- Vi har lidt meget store tab, og det har været frygteligt. Vi har brug for Vestens kampvogne til at stoppe Ruslands aggression. Med vores infanteri og støtte fra disse kampvogne vinder vi helt sikkert, siger Danylo, kampvognsofficer i Ukraines 24. motoriserede brigade, til BBC.

- Leopard, Challenger eller Abraham – enhver udenlandsk kampvogn vil være en hjælp. Vi har brug for mindst 300 kampvogne, og vi har brug for dem nu, siger Bogdan, som har tilmeldt sig som frivillig i kampvognsbrigaden.

Russerne har overhånden

BBC’s hold i Ukraine har besøgt hærens 24. brigade ved den østlige front i Donetsk, og holdningen her er entydig.

Russerne har lige nu overhånden på grund af bedre og mere moderne kampvogne.

- De russiske kampvogne er bedre end vores, fordi de er fuldt moderniserede. Men de russiske fremskridt skyldes først og fremmest, at de presser hårdt på med en masse soldater, der stormer hen over deres døde kammerater, fortæller Bogdan til BBC.

Pres på Tyskland

Råbet om hjælp fra fronten i det østlige Ukraine kommer, samtidig med at flere lande nu presser Tyskland i spørgsmålet om levering af Leopard-kampvogne.

Både Polen og Finland vil sende Leopard 2-kampvogne til Ukraine, men da kampvognene er tysk-producerede, kræver det grønt lys fra den tyske regering.

Og det lader vente på sig.

Mandag var den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, i Berlin, hvor han endnu en gang lagde pres på Tyskland.

- Et ukrainsk nederlag kan blive indledningen til Tredje Verdenskrig. Så der er ingen grund til at blokere støtten til Kyiv og trække tiden ud. Jeg opfordrer den tyske regering til at handle nu angående leverance af våben til Ukraine, lød det fra den polske premierminister.

Tysklands forsvarsminister, Christine Lambrecth, valgte mandag at fratræde posten, efter hun for få dage siden nægtede at svare på, om Tyskland vil sikre leveringen af Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

- Det er ikke angrebsvåben

Også Storbritannien lægger et tungt pres på Tyskland for at give tilladelse til, at andre lande kan sende Leopard-kampvognene til fronten i Ukraine.

Det siger den britiske forsvarsminister, Ben Wallace, der for nyligt selv har annonceret, at Storbritannien vil sende 14 kampvogne af typen Challenger 2 til Ukraine.

- Disse kampvogne er ikke angrebsvåben, når de bruges til forsvar. I Tyskland diskuteres det lige nu, om disse kampvogne er angrebs- eller forsvarsvåben. Det kommer an på brugen. Forsvarer man sit land, mener jeg, det er forsvarsvåben, sagde Ben Wallace mandag i en tale til Underhuset.

Kritik for at være tilbageholdende

Tysklands rolle i spillet om militær forstærkning til Ukraine i form af de efterspurgte kampvogne har været præget af politisk linedans.

Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, har mødt kritik både ude og hjemme, fordi hans regering har været tilbageholdende, da man ønsker at undgå en direkte konfrontation mellem NATO og Rusland.

En talsmand for det tyske ministerium for økonomiske anliggender og klimaindsats har tidligere sagt til CNN, at Tyskland ønsker, at beslutningen om at sende kampvogne skal ske som et led i "en international koalition".