Tysk forsvarsminister trækker sig – de dårlige sager hobede sig op

Christina Lambrecht taler selv om et "månedslangt mediefokus". Her er nogle af de mange sager, der har præget hendes 13 måneder på posten.

Den tyske forsvarsminister, Christine Lambrecht, er trådt tilbage efter blot et år på posten.

Tysklands kansler, Olaf Scholz, har mandag meddelt, at han accepterer sin socialdemokratiske partifælles ønske om at træde tilbage, og at der vil blive udnævnt en ny forsvarsminister i løbet af tirsdag.

Bag sig efterlader hun en lang række af dårlige sager.

Hendes forhold til det tyske militær har lige fra starten været betændt, og hun har gjort sig grundigt upopulær i den tyske offentlighed.

En meningsmåling, der blev offentliggjort fredag af den tyske tv-station ZDF, viste, at 60 procent af tyskerne mente, at hun burde træde tilbage fra sin post.

- Da hun blev udnævnt i december, blev hun ellers betragtet som en sikker hånd og en loyal minister. Hun har tidligere været justitsminister i Angela Merkels regering. Men hun har aldrig vist nogen interesse for – eller indsigt i – forsvarsområdet, siger TV 2s Tysklandskorrespondent Uffe Dreesen.

Dengang hun blev udnævnt, blev posten som forsvarsminister ikke regnet for en af de allervigtigste, fortæller han:

- I mange år har forsvaret ikke været noget, som tyskerne gik op i. Forsvaret er blevet sparet halvt ihjel, der har ikke været ammunition nok, og soldaterne har klaget over mangel på personligt udstyr som for eksempel skudsikre veste.

Ukraine ændrede alting

Men den russiske invasion i Ukraine og den tyske regerings beslutning om at opruste for 100 milliarder euro har i den grad bragt det tyske militær i fokus.

Og dermed også den tyske forsvarsminister, der er blevet kritiseret for at handle alt for tøvende og langsomt i forhold til situationen i Ukraine.

Nogle gange uretfærdigt, vurderer Uffe Dreesen:

- Kansler Olaf Scholz har ført hende i meget kort snor. Det har været regeringens politik, som hun har stået på mål for.

5000 hjelme

Et eksempel på det kom i dagene kort før den russiske invasion af Ukraine, hvor Ukraine søgte militærhjælp i Tyskland.

På regeringens vegne tilbød Christine Lambrecht dengang ukrainerne 5000 militærhjelme – et tilbud, der gjorde den tyske regering til grin i hele Europa.

Borgmester Vitalij Klitjko fra Kyiv kaldte dengang det tyske tilbud for ”en vittighed”:

- Hvad slags hjælp vil Tyskland sende næste gang? Hovedpuder? spurgte han.

Tekniske problemer

Og et andet eksempel på en møgsag, som bragte den tyske forsvarsminister i et dårligt lys, var en militærøvelse kort før jul.

Her måtte alle de 18 militærkøretøjer, der deltog i øvelsen, trækkes ud på grund af tekniske vanskeligheder – selvom de på papiret var nogle af Tysklands mest avancerede, skriver The Guardian.

Tale med fyrværkeri

Men det er ikke alle hendes dårlige sager i offentligheden, der er skabt ved, at hun har måttet stå på mål for regeringens upopulære sager.

Der er også nogle, hvor dårlig personlig dømmekraft har bragt hende i vælten.

Senest vakte hun offentlig vrede med en nytårstale, som hun holdt fra sin tagterrasse, mens Berlins himmel eksploderede af fyrværkeri bag hende.

Ikke alene gjorde larmen det svært at høre, hvad hun sagde, men eksplosionerne var heller ikke den mest velvalgte baggrund for hendes budskab om krigen i Ukraine.

Budskabet i sig selv vakte også forargelse, da hun fortalte, at krigen havde betydet, at hun havde haft ”mange møder med interessante og fantastiske mennesker”.

General eller major

Et andet eksempel er, at hun lige fra starten af sin ministertid kom skævt ind på de militære chefer.

Hun indrømmede i et interview, at hun ikke kendte de forskellige militære grader – og at hun heller ikke havde tænkt sig at lære dem eller bruge dem, skriver Berliner Zeitung.

- Hun havde ikke ligefrem fingerspidsfornemmelse. Om man var general eller major, det var ikke vigtigt for hende. Det stødte rigtig mange militærpersoner på manchetterne, fortæller Uffe Dreesen.

En tur i helikopter

Et tredje eksempel var, at hun blev anklaget for misbrug af offentlige midler ved at bruge en militærhelikopter til at flyve sig selv og sin søn på ferie på den eksklusive, tyske ferieø Sild.

Sønnen var så uforsigtig at lægge et foto af sig selv i den seje militærhelikopter på sociale medier, så historien kom til offentlighedens kendskab.

Sagen blev forliget ved, at forsvarsministeren betalte for sønnens tur af egen lomme.

Soldaterne skåler

Nu har forsvarsministeren altså fået nok efter 13 måneder på posten:

- Det månedlange mediefokus på min person tillader næppe en objektiv dækning af forsvaret og de sikkerhedspolitiske beslutninger, der skal træffes i befolkningens interesse, lyder hendes afskedsbudskab ifølge avisen Allgemeine Zeitung.

Hendes beslutning om at træde tilbage har helt sikkert gjort mange tyske soldater glade, vurderer Uffe Dreesen:

- De havde helt opgivet hende. Jeg tror, at soldaterne har udbragt mange skåler i løbet af weekenden, siger han.