Krigen i Ukraine

Putins nære ven advarer Vesten: - Nu er der kun to muligheder

I årevis var han Vladimir Putins mand i Ukraine. Nu advarer han Vesten om risikoen for atomkrig.

Der er nu kun to mulige udveje for krigen i Ukraine.

Sådan lød konklusionen mandag i en længere artikel i den store russiske avis Izvestija.

Her blev der argumenteret for, at krigen enten vil udvikle sig til en verdenskrig eller blive løst diplomatisk. Men at sidstnævnte kræver en anerkendelse af russiske interesser.

"Artiklen", der måske bedst beskrives som en mellemting mellem en analyse og et partsindlæg, har dog især vakt opsigt på grund af skribenten:

Den er forfattet af Viktor Medvedtjuk.

En prorussisk politiker der er kendt for sit nære venskab med Vladimir Putin, og som i hjemlandet Ukraine beskyldes for forræderi.

I sin nye tjans som russisk avisskribent argumenterer 68-årige Medvedtjuk for, at Vesten bærer skylden for alt, der er sket, og at Europa kraftigt bør genoverveje sin fortsatte støtte til Ukraine.

- Hvis Europa fortsætter denne politik, vil de blive trukket ind i en krig, formentlig ind i en atomkrig, advarer han.

Krigen kan sprede sig

I artiklen skriver Viktor Medvedtjuk, at mange ukrainere i dag er optaget af et ønske om fred.

Han kritiserer derfor den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, for ikke at ville forhandle fred men blot efterlyse flere våben og penge at føre krig for.

Det spørgsmål vil jeg lade stå ubesvaret

Dmitrij Peskov, Kreml-talsmand

Ifølge Medvedtjuk har størstedelen af de amerikanske og europæiske politikere heller ikke et ønske om fred i Ukraine, når de bliver ved med at komme Zelenskyj i møde.

Derfor risikerer krigen at "sprede sig til Europa og andre lande", påpeger prorusseren.

- Nu er der kun to muligheder: At overgå til en verdenskrig og en atomkonflikt eller igen at påbegynde en proces med deeskalering, hvor interesser fra alle parter skal inddrages. Her er det nødvendigt at anerkende politisk, at Rusland har interesser, som må tages i betragtning, skriver han.

Bekymringen hos Viktor Medvedtjuk er, at Vesten vil forsøge at snyde Rusland, som nogle russere mener, at det skete ved afslutningen på Den Kolde Krig.

- Hvis det verdenspolitiske system ikke er i stand til elementær anstændighed forblændet af stolthed og egne økonomiske interesser, så venter der os endnu sværere tider, advarer han.

Kreml ville ikke svare på spørgsmål

Artiklen er bragt i Izvestija, der er en kendt og betydende avis i Rusland og tæt på styret i Kreml, forklarer Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Men det, der især er værd at lægge mærke til, er, at artiklen også bliver omtalt i andre russiske medier, der krydsrefererer, og det kunne tyde på, at det er et budskab, som man gerne vil have ud, forklarer han til TV 2.

Viktor Medvedtjuks artikel var også et emne på mandagens pressemøde i Kreml.

Her forklarede Dmitrij Peskov, der er talsmand for den russiske præsident, at han ikke med sikkerhed kunne sige, om Vladimir Putin havde læst artiklen.

- Men den bliver delt vidt og bredt i medierne, hvilket helt sikkert genererer en masse interesse, sagde Peskov ifølge nyhedsbureauet TASS.

Talsmanden ville ikke forholde sig til, i hvilket omfang Putin og Medvedtjuk har haft kontakt, siden Medvedtjuk i efteråret blev udleveret til Rusland som led i en fangeudveksling med Ukraine.

- Det spørgsmål vil jeg lade stå ubesvaret, lød det blot fra Peskov.

Putins ven

Forholdet mellem Medvedtjuk og Putin strækker sig ellers mere end 20 år tilbage i tiden, og de to mænd er så tætte, at de ifølge Time Magazine tidligere har holdt ferier sammen.

Den russiske præsident er sågar gudfar til Medvedtjuks datter.

De deler også syn på vigtigheden af de tætte historiske bånd mellem Rusland og Ukraine, og derfor har Medvedtjuk gennem årene været en vigtig politisk allieret for Vladimir Putin.

I Ukraine var han leder for det prorussiske parti Oppositionsplatformen – For Livet, som efter Ruslands invasion er blevet forbudt i Ukraine.

Idéen om det tætte russisk-ukrainske forhold er også et gennemgående tema i Medvedtjuks artikel i Izvestija.

- Ingen havde selv i deres værste mareridt forestillet sig en væbnet konflikt mellem disse to stater. Ukrainerne så Rusland som en venlig magt og det russiske folk som broderligt, og disse sympatier var gensidige, argumenter han.

Vestens skyld

At det alligevel kunne gå så galt, skyldes ifølge Medvedtjuk alene vesten og NATO, som han beskylder for aldrig rigtig at have afsluttet Den Kolde Krig.

I stedet har de fortsat udvidelserne mod øst i et forsøg på at mindske Ruslands indflydelse, hvilket over tid har ført til, at Ukraine blev splittet i to, mener han.

- Psykologisk blev ukrainerne vendt mod russerne gennem ændringer i uddannelsesprogrammet, kultur og nationale medier. Og alt bevægede sig væk under dække af demokratiske reformer og positive ændringer, der blev støttet af vestlige og internationale organisationer, skriver Medvedtjuk.

Ordene minder i vid udstrækning om tidligere udtalelser fra Vladimir Putin, når den russiske præsident har forklaret, hvorfor det var nødvendigt til at gå ind i Ukraine.

Men som ukrainer taler Viktor Medvedtjuk med en anden stemme, og det er måske hele idéen, påpeger Flemming Splidsboel.

- Det kan være sværere at afvise hans idéer, fordi han faktisk er ukrainer og kender landet og har været en højtstående aktør i Ukraine. Derfor kan det vække genklang hos nogen, når han siger, at skylden ikke ligger hos Rusland men hos vesten, forklarer Ruslandforskeren til TV 2.

Om avisartiklen er koreograferet fra højere sted, eller om Medvedtjuk handler på eget initiativ, kan vi ifølge Splidsboel dog kun gisne om.

Frataget sit pas

Da Rusland i februar sidste år indledte sin invasion af nabolandet, sad Viktor Medvedtjuk i husarrest, mens han var ved at blive efterforsket for anklager om landsforræderi.

Da bomberne faldt, formåede han at flygte, og han blev nævnt som en mulig kandidat som russiskindsat præsident i Ukraine, hvis det lykkedes Rusland at indtage Kyiv.

Senere blev han dog anholdt af den ukrainske sikkerhedstjeneste, og i september indgik han i en større fangeudveksling med Rusland.

Senest besluttede Volodymyr Zelenskyj i sidste uge at fratage Viktor Medvedtjuk hans ukrainske statsborgerskab.

Det er uvist, hvor han i dag befinder sig – dét spørgsmål ville Kremls talsmand på mandagens pressemøde heller ikke forholde sig til.