Ekskongens begravelse kan genstarte debat om kongehuset, siger historiker
Der var flere danske kongelige blandt gæsterne til ekskong Konstantins begravelse.
Ekskong Konstantin var Grækenlands sidste konge, og hans regeringsperiode sluttede med en af de mest turbulente perioder i landets politiske historie.
Mandag blev han begravet ved en stor ceremoni i Athen, hvor både kongelige og grækere var samlet til et sidste farvel.
Og det, at ekskongen blev lagt i jorden, kan puste nyt liv i en gammel diskussion, vurderer historiker Emma Paaske.
- Jeg tror, debatten om det gamle monarki vil blusse op igen. Og skabe en ny diskussion om, hvad monarkier skal kunne i Europa, og hvad man gør ved ekskongelige, siger hun til TV 2.
Kø til et sidste farvel
Allerede fra morgenstunden var der lang kø for at komme ind i det kapel, hvor ekskong Konstantin lå castrum doloris - åben kiste - for at vise den sidste respekt.
En del var kommet langvejs fra for at sige farvel til den afsatte konge. For den 82-årige Konstantin har været en del af mange grækeres liv, selv om kongehuset i Grækenland blev afskaffet i 1974, fortæller Camilla Slyngborg, der er TV 2s journalist på stedet.
- Det er historiens vingesus, det her. Mange i køen kan huske, at Konstantin var konge her i Grækenland, og fælles for dem er, at de ønsker at ære Grækenlands sidste konge, siger hun.
En af dem, der stod i kø, var Elias Mappas.
- Jeg føler, at han som konge gjorde, hvad han skulle for alle, og at han i høj grad hjalp landet, siger han.
- En meget symbolsk opstilling
Kisten blev herefter flyttet til Metropolis-katedralen i Athen, hvor der indenfor var samlet næsten 200 mennesker. Mange af dem var fra Europas kongehuse, og ifølge Camilla Slyngborg er det "sjældent", at så mange af dem er samlet.
Der var ingen officiel gæsteliste til begravelsen, fordi deltagerne var med som privatpersoner, da det ikke er en statsbegravelse, og derfor ikke var inviteret af den græske stat.
Fra Danmark deltog dronning Margrethe, kronprins Frederik, prins Joachim og prinsesse Benedikte. Ekskong Konstantin var prins af Danmark, og det samme er hans fem børn og ni børnebørn.
Ud over medlemmer af Europas kongehuse var der også venner af ekskong Konstantin og resten af familien til stede i den store katedral. En for en sagde de et sidste farvel til Grækenlands sidste konge ved at kysse eller en lægge en hånd på kisten, slå korsets tegn og give hånd til hans tre sønner, der også bar kisten.
Ifølge TV 2s korrespondent, Ulla Terkelsen, var opstillingen i kirken ikke tilfældig.
- Det er meget symbolsk. Der ligger en ekskonge i kisten med familie på den ene side og regerende monarker på den anden side, siger hun.
Forsøgte fejlslagent modkup
Konstantin var gift med dronning Margrethes søster Anne-Marie og var Grækenlands konge fra marts 1964 til april 1967, hvor officerer i den græske hær tog magten ved et kup.
Den afsatte konge forsøgte sig dog med et modkup, der fejlede, og sammen med sin kone blev han tvunget i eksil.
Under begravelsen holdt Konstantins ældste søn, kronprins Pavlos, en tale på græsk foran kisten. Da han nåede de sidste ord i talen, knækkede hans stemme.
Derefter slog kronprins Pavlos over i engelsk:
- Far, dette er ikke enden. Du vil altid leve i vores tanker og hjerter, som det gælder for alle græske familier, når de mister den kæreste figur i deres liv.
Konstantin II er blevet stedt til hvile i familiegravstedet ved slottet Tatoi, cirka 29 kilometer nord for hovedstaden Athen. Det er også her, Konstantins forældre, kong Paul 1. og dronning Frederika, ligger begravet.